Αποτελούν τη βάση της διατροφής μας και έχουμε μακρά ιστορία στην παραγωγή τους. Επιλέξαμε έξι προϊόντα που αγαπάμε γιατί φέρνουν μαζί τους έναν αέρα φρεσκάδας.

Ζυμαρένιες Καμπανούλες
Συνήθως, καθότι μακαρονού, καταφεύγω σε σπαγγέτι και μάλιστα όχι τα πολύ λεπτά. Εκτός κι αν η σάλτσα είναι πολύ ενδιαφέρουσα και δεν θέλω να χάσω ίχνος της. Σε αυτές τις περιπτώσεις αναζητώ κοντό ζυμαρικό και όχι λείο. Το εργαστήριο της οικογένειας Δαρδουμά στη νότια Εύβοια είναι από εκείνα που αγαπώ για τη σταθερή τους ποιότητα και την πολύ καλή συμπεριφορά στο βράσιμο και από τη συλλογή τους επιλέγω τις καμπανούλες, κυρίως γιατί στις κοιλότητές τους φυλακίζουν γενναία δόση σάλτσας.
Σε επιλεγμένα παντοπωλεία, πληροφορίες: dardoumafamily.gr

Βανίλιες Φενεού
Τα φασόλια βανίλια Φενεού της Δικότυλον διακρίνονται για το πολύ μικρό μέγεθος, το κάτασπρο χρώμα, το ωοειδές αντί του νεφροειδούς σχήματος των περισσοτέρων, τον λεπτό φλοιό που βοηθά στον καλύτερο και γρηγορότερο βρασμό του προϊόντος, στη γλυκιά γεύση του και στην υψηλή θρεπτική του αξία. Τα ιδιαίτερα αυτά ποιοτικά χαρακτηριστικά του το διαφοροποιούν από άλλα φασόλια και το κάνουν ιδανικό όχι μόνο για χυλωμένες φασολάδες, κόκκινες ή λευκές, αλλά και για νοστιμότατο πιάζι με κρεμμυδάκι και μαϊντανό.
euzinshop.gr και στο Παντοπωλείο της Μεσογειακής Διατροφής

Τραχανάς για μωρά
Ο τραχανάς baby είναι ειδικά φτιαγμένος για μωρά από την ηλικία των 7 μηνών και πάνω. Ιδανικός δηλαδή για την περίοδο που τα μωρά ξεκινούν να τρέφονται με άλευρα και γι’ αυτόν τον λόγο είναι φτιαγμένος με αγελαδινό παστεριωμένο γάλα μόνο για μωρά. Καθώς η συνταγή του τελειοποιήθηκε έπειτα από έρευνα και με την έγκριση παιδιάτρων και επιστημόνων, το βρήκα εξαιρετική ιδέα. Χειροποίητος και τριμμένος στο κόσκινο, συμπληρώνει τη μεγάλη είναι αλήθεια συλλογή από τραχανάδες της Οικογένειας Δαρδουμά.
Σε επιλεγμένα παντοπωλεία, πληροφορίες: dardoumafamily.gr

Ρύζι μπασμάτι από το Μεσολόγγι
Τα αρωματικά ρύζια είναι η αδυναμία μου και δεν λείπουν ποτέ από το ντουλάπι μας. Η συνταγή που ακολουθώ για να είναι σπυρωτά; Τα αφήνω 10 λεπτά σε κρύο νερό, σουρώνω, τα βάζω σε κρύο νερό και σε μέτρια φωτιά, ανακατεύω και δοκιμάζω στα 6-7 λεπτά, που συνήθως είναι έτοιμα, και αν χρειαστεί αφήνω λίγο παραπάνω. Σουρώνω, ρίχνω μια κούπα κρύο νερό να κοπεί ο βρασμός και ανακατεύω. Φίλος Ινδός μου έχει πει το μυστικό. Τελευταία μου ανακάλυψη αυτό το βιολογικό ρύζι του Σπύρου Καραχάλιου, από το Μεσολόγγι. Αξίζει να το δοκιμάσετε.
Στο Παντοπωλείο της Μεσογειακής Διατροφής

Κριθαράκι με πιπεριές
Αν σας αρέσουν κι εσάς τα καυτερά, αυτό είναι το ζυμαρικό σας. Κριθαράκι της Dolopia με διαφορετικού χρώματος πιπεριές, από αλεύρι σκληρού σιταριού Μαυραγάνι, σωστό στους χρόνους βρασμού -προσωπικά επιλέγω το al dente- και ιδιαιτέρως νόστιμο. Μου αρέσει ιδιαίτερα με χταπόδι ή καλαμαράκια που τους ταιριάζει η γλυκά καυτερή τους επίγευση, αλλά και με λουκάνικα και μυρωδικά.
Στο akros.gr και σε επιλεγμένα παντοπωλεία

Πέτουρα λαχανικών
Τα πέτουρα είναι ένα είδος παραδοσιακών, αποξηραμένων ζυμαρικών, που παράγονται από σιμιγδάλι σκληρού σιταριού και κόβονται σε φαρδιές λωρίδες, όπως οι ιταλικές παπαρδέλες. Μέρος της μαγειρικής παράδοσης των Ελλήνων που έζησαν στην Ανατολή, στην Ελλάδα έγιναν γνωστά μετά το 1922. Το όνομά τους είναι παράγωγο του ρήματος πεταννύω, δηλαδή απλώνω, ανοίγω, εκτείνω. Στην Αγροζύμη παίρνουν τα χρώματά τους από αφυδατωμένα λαχανικά με τα οποία έχουν ζυμωθεί, όπως σπανάκι, παντζάρι και κόκκινο πιπέρι, αλλά και παστεριωμένο μελάνι σουπιάς. Τα έβρασα σύμφωνα με τις οδηγίες σε λίγο νερό που μόλις τα σκέπαζε και τα άφησα ακριβώς 1 λεπτό λιγότερο από τα 12 που ανέγραφε η συσκευασία. Τέλος, πρόσθεσα μια κουταλιά βούτυρο, δημιουργώντας έτσι μια βουτυρένια σάλτσα, η οποία χρειαζόταν μόλις λίγη παρμεζάνα και φρεσκοτριμμένο πιπέρι για να πάρει γεύση.
Στο akros.gr και σε επιλεγμένα παντοπωλεία