Υπερδραστήρια αλλά και επιλεκτική σε κάθε της βήμα, η σεφ Κυριακή Φωτοπούλου ονειρεύεται να καθιερώσει μια τάση στη γαστρονομία, όπου κάθε πιάτο θα συνδυάζεται με το αντίστοιχο κρασί για ανεπανάληπτες συγκινήσεις.

Αν θέλουμε να γευτούμε τις δημιουργίες σας, πού θα τις βρούμε; Βρίσκομαι στο «By the Glass» στο Σύνταγμα, αλλά μπορείτε να γευτείτε τα πιάτα μου και στο Κτήμα Σιγάλα στη Σαντορίνη όπου κάνω consulting.

Ποια είναι η ταυτότητα των πιάτων σας;
Ελληνική δημιουργική, χρησιμοποιώντας θεμελιώδεις παγκόσμιες τεχνικές για να αποτυπώσω τις ιδέες μου στο πιάτο. Εκτός από τη μαγειρική έχω πάρει τη σχετική επιμόρφωση και στη ζαχαροπλαστική – είναι κάτι εύθραυστο για μένα και αποτελεί πρόκληση για έναν μάγειρα.

Μαγειρεύετε με γνώμονα;
Τη φιλοσοφία που έχω και στην προσωπικήμου ζωή. Απολαμβάνω τις μικρές χαρές που σου δίνει η δημιουργία μέσα από κάτι που θεωρείς απλό, αποδεικνύοντας πρώτα στον εαυτό μου και έπειτα στους γύρω μου ότι ο άνθρωπος δεν θέλει πολλά για να είναι ευτυχισμένος. Ένα καλοστρωμένο τραπέζι με καλούδια της ελληνικής γης, ελάχιστα επεξεργασμένα αν αυτό χρειάζεται και ένα καλοδομημένο κρασί είναι αρκετά για να μας κάνουν χαρούμενους.

Πώς θα περιγράφατε τον εαυτό σας στην κουζίνα;
Οι αρχές μου είναι πειθαρχία, οργάνωση,δημιουργικότητα, συγκέντρωση, εξέλιξη, αλληλοσεβασμός. Θέλω να εμπνέω την ομάδα που οδηγώ και να δίνω κίνητρα για εξέλιξη. Εντάξει, καμιά φορά τραγουδάω κιόλας στην κουζίνα, αλλά γι’ αυτό δεν είμαι και πολύ περήφανη για να το διαφημίσω. (γέλια)

Γιατί η επαγγελματική σας πυξίδα έδειξε προς τη μαγειρική και όχι προς κάποια άλλη κατεύθυνση;
Να εξηγηθώ. Γεννήθηκα και μεγάλωσα στην Κρήνη Πατρών. Προέρχομαι από οικογένεια μαγείρων με μεγάλη ιστορία στην περιοχή. Επίσης έτρωγα όλο μου το φαγητό, είναι η αλήθεια. Ασχολήθηκα με τη μαγειρική έπειτα από παρότρυνση από το οικογειακό μου περιβάλλον. Διέκριναν κάποιο ταλέντο που ιδέα δεν είχα πως το κατέχω.

Επίσης, τα βιώματά μου καθόρισαν  τη μετέπειτα πορεία μου. Δεν ξεχνώ ποτέ τις Κυριακές που μαζευόντουσαν στο σπίτι φίλοι και συγγενείς και κάναμε μεγάλα γλέντια όπου κυριαρχούσε η νοστιμιά και η πληθωρικότητα στο φαγητό. Εχω και έντονες γευστικές αναμνήσεις από τη γιαγιά μου. Γεύομαι ακόμα εκείνο το λεμονάτο κατσικάκι κατσαρόλας και τις μοναδικές αγκινάρες αλά πολίτα, ενώ αγαπημένο μου φαγητό ως παιδί ήταν τα χόρτα που μαζεύαμε με τη γιαγιά και τη μαμά μου από το βουνό.

Πείτε μας δυο λόγια για τις σπουδές και τις καλύτερες στιγμές της γαστρονομικής πορείας σας.
Αποφοίτησα από το τμήμα μαγειρικής τέχνης της Le Monde το 2008. Επίσης, παρακολούθησα σεμινάρια μαγειρικής
και ζαχαροπλαστικής στη Ferandi στη Γαλλία. Ανάμεσα στις συνεργασίες-ορόσημο στην καριέρα μου ήταν αυτή με το Funky Gourmet στον Κεραμεικό, το Κτήμα Σιγάλα στη Σαντορίνη και το By the Glass στο Σύνταγμα. Γενικά, ταξιδεύω συχνά εντός και εκτός συνόρων με σκοπό να γνωρίσω  τη γαστρονομία και το κρασί της κάθε περιοχής. Πάντοτε έχω την περιέργεια να δω πώς σκέφτονται όσον αφορά τον συνδυασμό κρασιού και φαγητού κουλτούρες έξω από τη δική μας.

Ποια υλικά αγαπάτε να δουλεύετε;
Το ψάρι και τα θαλασσινά, τα λαχανικά που μας δίνει η κάθε εποχή και φυσικά λατρεύω να δοκιμάζω τυριά από όλη την Ελλάδα που τα κάνουν μικροί παραγωγοί με μεράκι. Γι’ αυτό εδώ και χρόνια προμηθεύομαι απευθείας από τους παραγωγούς, γιατί έτσι μαθαίνεις και την ιστορία πίσω από το υλικό που δουλεύεις και αμέσως το υλικό αποκτά άλλη αξία.

Best seller πιάτα σας;
Cheviche ψαριού, ντολμαδάκια με αμπελόφυλλα από αηδάνι, κακαβιά, τραγανοί κολοκυθανθοί με γιαούρτι.

Η πανδημία αποδείχτηκε με κάποιον τρόπο ωφέλιμη για σας;
Άλλαξα φιλοσοφία όσον αφορά στη στάση ζωής. Όχι στον τρόπο που μαγειρεύω. Αφιέρωσα περισσότερο χρόνο στο να χρησιμοποιήσω την τέχνη μου για εθελοντισμό εν μέσω πανδημίας και αυτό με γέμισε συναισθήματα. Στο εστιατόριο όμως το μόνο που άλλαξα ήταν ο τρόπος πουστήνω τα πιάτα μου για να είναι πιο εύκολα μοιράσιμα όταν ο κόσμος τα απολαμβάνει σε οικογενειακό στυλ (όλα στο κέντρο).

Να κλείσουμε με τα επαγγελματικά και προσωπικά σας όνειρα;
Θα ήθελα να αποκεντρωθώ. Ονειρεύομαι μια μικρή ψαροταβέρνα στην ακροθαλασσιάενός από τα όμορφα νησιά μας. Να απολαμβάνω τα καλούδια της νησιωτικής Ελλάδας μας, να μαγειρεύω με αυτά και νατα μοιράζομαι με τους επισκέπτες. Επίσηςθέλω να διδάξω στην κόρη μου, που φαίνεται να της αρέσει, να μαγειρεύει απλά και νόστιμα γιατί με τη γεύση πιστεύω ότι ο κόσμος σε γνωρίζει και σε θυμάται.

Φωτογραφίες: Ραφαήλ Φωτόπουλος

Ιnfo
By the Glass Athens: By the Glass Athens Γ. Σουρή 3 & Φιλελλήνων, Σύνταγμα, Αθήνα, τηλ: 210 3232560

Δείτε επίσης:
Βασίλης Παπαγιαννάκος: Ο άρχοντας του Σαββατιανού

Παναγιώτης Πολυχρόνης: Ο pastry chef που κάνει τη ζαχαροπλαστική τέχνη

Αφροδίτη Μπονάτσου: η ελληνίδα interior designer διάσημων εστιατορίων