Μια συνηθισμένη εργαζόμενη εγκατέλειψε τη ζωή στις μεγαλουπόλεις για την εξοχή και έγινε διεθνώς διάσημη αφιερώνοντας χρόνο σε αυτά που αγαπάει περισσότερο: στην οικογένεια και το φαγητό.

Η ιστορία της θα μπορούσε να αποτελέσει παράδειγμα-πρότυπο σε σεμινάρια αυτοβελτίωσης και life coaching με θέμα «Πραγματοποίησε το όνειρό σου». Βέβαια μοιάζει τόσο με παραμύθι που αν τύχει να το διαβάσεις σε μια άσχημη δική σου μέρα ίσως και να εκνευριστείς που τα καλά συμβαίνουν σε άλλους. Όσο την εξωφρενική ώρες-ώρες ευτυχία που απεικονίζει στο Instagram, μπορεί να σε σπρώξει να αναθεωρήσεις εκ βάθρων τη δική σου.
Αυτό τουλάχιστον έκανε η Μιμί όταν χορτασμένη από τους φρενήρεις ρυθμούς της καριέρας της στη μόδα και τα μίντια αποφάσισε να αφήσει πίσω της το Παρίσι και να εγκατασταθεί στη γαλλική εξοχή, όπου ζει «μια ζωή σαν παραμύθι. Πρέπει να το δοκιμάσετε».

Γεννημένη από Γαλλίδα μητέρα και Κινέζο πατέρα, στην αρχή πίστευε ότι δεν θα τα κατάφερνε. «Η ζωή μου ήταν Χονγκ Κονγκ – Παρίσι. Μου πήρε αρκετό χρόνο για να προσαρμοστώ. Το να εγκαταλείπεις την πόλη είναι σαν να μπαίνεις σε πρόγραμμα αποτοξίνωσης. Κανείς δεν είναι αγχωμένος εκεί. Καταστήματα, τράπεζες, ταχυδρομεία, όλοι κάνουν μεγάλα διαλείμματα για το μεσημεριανό γεύμα. Κανείς δεν βιάζεται. Αυτοί που συναντάς συζητάνε για τα μανιτάρια που βρήκαν στο δάσος ή για το προς τα πού πετούν οι χήνες (ένδειξη για το πόσο σύντομα θα καλοκαιριάσει). Είναι όμορφα», περιγράφει.

Για να ολοκληρωθεί το απόλυτο σενάριο ευτυχίας όμως υπήρχε ήδη ένας υποστηρικτικός σύζυγος και τέσσερα παιδιά (τα τρία από προηγούμενους γάμους του ζευγαριού). Σύντομα βρέθηκε και το ειδυλλιακό αρχοντικό που θα στέγαζε τη μεγάλη οικογένεια -κάτι που έμοιαζε ανέφικτο στη γαλλική πρωτεύουσα- μέσα στους φημισμένους αμπελώνες του Μεντόκ, καρτποσταλική επαρχία του Μπορντό όπου τα κατάφυτα δάση ανήκουν σε αγριογούρουνα, ελάφια και μπεκάτσες και ο ωκεανός σε υποδέχεται με απέραντες αμμουδιές λευκές σαν ζάχαρη. Εκεί, άρχισε να ασχολείται συστηματικά με τη μαγειρική. «Από μικρή λάτρευα το φαγητό. Πέρασα τα παιδικά μου χρόνια ανάμεσα σε ρεστοράν του Χονγκ Κονγκ, όπου μεγάλωσα, και παριζιάνικα μπιστρό, αφού κάναμε διακοπές στη Γαλλία όπου βρισκόταν η γιαγιά μου. Το φαγητό βρισκόταν πάντα στο μυαλό μου», σημειώνει.

Στο Μεντόκ, με τόσους ανθρώπους δίπλα της να ασχολούνται με τις εξαιρετικές πρώτες ύλες της υπαίθρου, το πάθος της για τη μαγειρική αναζωπυρώθηκε και όταν σταμάτησε και την εξ αποστάσεως ενασχόληση με την τηλεόραση -το 2012- ξεκίνησε το blog της. «Μια νύχτα άρχισα να γράφω και μετά δεν μπορούσα να σταματήσω». Μαγείρευε και ανέβαζε τις συνταγές για να τις μοιραστεί με τους 69 followers της: την οικογένειά της και φίλους της στο Παρίσι, στο Λονδίνο όπου σπούδασε και στη γενέτειρά της, το Χονγκ Κονγκ. «Οι φωτογραφίες ήταν πραγματικά άσχημες, ήταν από iPhone», θυμάται. Μέχρι που μια μέρα ετοίμασε το λαχταριστό κέικ της Ισλανδής πεθεράς της, το στόλισε με φρούτα και λουλούδια από τον κήπο, έπεισε τον επαγγελματία σύζυγό της Οντούρ να το φωτογραφίσει, το post έγινε viral και εκείνη διάσημη food blogger.

Τετ α τετ με την τελειότητα
Σήμερα η Μιμί Θόρισον έχει οχτώ παιδιά και δεκατέσσερις σκύλους. Έχει γράψει δύο best seller βιβλία με συνταγές γαλλικής κουζίνας, ετοιμάζει το τρίτο, παρουσίασε δική της εκπομπή στην τηλεόραση, λειτουργεί το pop up εστιατόριό της στο Μεντόκ και παραδίδει μαθήματα μαγειρικής σε γκρουπ θαυμαστών από όλο τον κόσμο που ανυπομονούν να τα αφήσουν όλα πίσω, όπως έκανε η ίδια, και να πάρουν μαζί της μια γεύση από τον επίγειο παράδεισο που έστησε στο οίκημα Rue Loudenne με τον σύζυγό της.

Αναπαλαιώνοντας μάλιστα το οίκημα που κάποτε λειτουργούσε ως ξενοδοχείο, η Μιμί ανακάλυψε πίσω από την ταπετσαρία της κουζίνας συνταγές της παλαιότερης ιδιοκτήτριας, ακόμα και μενού του εστιατορίου, στοιχεία των οποίων ενσωματώνει στα δικά της όσο συχνότερα μπορεί θέλοντας να διατηρήσει την Ιστορία.
«Το blog που ξεκίνησα πριν μερικά χρόνια ήταν μια απασχόληση που μου έδινε χαρά – επικοινωνούσα με τον κόσμο, μοιραζόμουν συνταγές και στιγμιότυπα της ζωή μου. Ηταν μια πολύ ωραία εμπειρία, αλλά πάντα ένιωθα την ανάγκη για κάτι πολύ πιο ρεαλιστικό. Είναι άλλο το να μιλάς για ένα μέρος και άλλο το να βρίσκεσαι σε αυτό. Ενας σεφ σπάνια γνωρίζει τον κόσμο που κάθεται στο τραπέζι – ο σερβιτόρος το κάνει, αλλά συνήθως σε ένα επιφανειακό επίπεδο. Το να ακολουθούν πολλά γεύματα στη σειρά, να ρέει πολύ κρασί, να μαγειρεύουμε όλοι μαζί και να μοιραζόμαστε ένα πλούσιο τραπέζι μου φάνηκε καλή ιδέα – και αποδείχτηκε ότι ήταν», λέει η ίδια, και το ότι οι ενδιαφερόμενοι σπεύδουν να κλείσουν θέση για τα περίφημα workshop της ακόμα και έναν χρόνο νωρίτερα το επιβεβαιώνει. «Η βασική ιδέα είναι απλή. Ο κόσμος έρχεται εδώ από το πρωί, μαγειρεύουμε, τρώμε, πίνουμε και όταν τελειώνουμε το ξανακάνουμε πάλι όλο απ’ την αρχή». Και αν κάποιος ρωτήσει μήπως χρειάζεται να φέρει κάτι μαζί του, εκείνη απαντά: «Ανοιχτό μυαλό και άδειο στομάχι».

Τα εργαστήρια της Μιμί Θόρισον στη γαλλική εξοχή διαρκούν από 2 έως 5 μέρες με κόστος που ξεκινά από 2.000 ευρώ το άτομο, και εκτός από φαγητό περιλαμβάνουν βόλτες στην τοπική αγορά και περιηγήσεις στους αμπελώνες, επισκέψεις σε αντικερί, αλλά και μαθήματα φωτογραφίας από τον, επίσης επιτυχημένο στον χώρο του, σύζυγό της και πλέον αποκλειστικό συνεργάτη της. Για φέτος, δε, η δραστήρια Μιμί προγραμμάτισε και μια σειρά μαθημάτων σε ανάλογο σκηνικό στην Ιταλία.

Όσο για εμάς που δεν προβλέπεται να συμμετάσχουμε σύντομα στο ζωντανό όνειρο της Μιμί Θόρισον, η Zara Home προτείνει κάτι που θα μας φέρει σε επαφή. Η νέα συλλογή με είδη κουζίνας «At home with Mimi Thorisson» έχει την υπογραφή της γυναίκας που ανακάλυψε την ευτυχία μίλια μακριά από τη ζώνη ασφαλείας της, με άρωμα πάπιας που θωρακίζεται στο βούτυρο και γεύση από κατακόκκινο κρασί μπροστά στο τζάκι: «Λατρεύω όλη αυτή τη μαγεία που με περιβάλλει, είτε είναι φρούτα και λαχανικά, παλιά αντικείμενα ή καινούρια, χρώματα, απλά όμορφα πράγματα που κάνουν το περιβάλλον μου ακριβώς όπως το θέλω».
mimithorisson.com, zarahome.com

Το κείμενο δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Gala που κυκλοφορεί με το ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ