Ο Αντώνης Κουρσάρης είχε το Τοny tavern, την ελληνική ταβέρνα στο Χόλιγουντ, όπου σύχναζαν τα μεγαλύτερα ονόματα της αμερικανικής βιομηχανίας του θεάματος.

Εκεί τρώει μουσακά και τζατζίκι ο Μπραντ Πιτ, πίνει ρετσίνα ο Τομ Χάνκς και χορεύει τσιφτετέλι η Μπρίτνεϊ Σπίαρς. Ο γόης Ρίτσαρντ Γκιρ είναι από τους πιο γνωστούς θαμώνες. Όπως άλλωστε και η οικογένεια Τζάκσον. Ο Αντώνης Κουρσάρης μόνο τυχαίος δεν είναι στην πόλη των Αγγέλων. Εδώ και πενήντα χρόνια όποια πέτρα κι αν σηκώσεις, βρίσκεται από κάτω.

Πώς ξεκίνησε η φιλία σας με τους Τζάκσον;
Mέσω του καλού του φίλου Μπέρι Γκόρντι, παραγωγού του Τζάκσον και ιδρυτή της Motown Records. Εκείνος έφερε για πρώτη φορά τους Μάικλ στο μαγαζί μου και έπειτα άρχισαν να έρχονται συχνά. H αλήθεια είναι ότι γνωρίζω πολλούς από τους πρωταγωνιστές του Χόλιγουντ. Με καλούσαν στο τηλέφωνο, πριν επισκεφτούν το μαγαζί μου. Έτσι έκαναν και οι Τζάκσον. Ειδικά ο Τζερμέιν Τζάκσον κάθε φορά που έρχονταν στο Malibu πάντα περνούσε πρώτα από εμάς, παράγγελνε φαγητό και μόλις τελείωνε τη βόλτα του ερχόταν να το πάρει για να το απολαύσει στο σπίτι με τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειας. Πάντοτε έπαιρναν πολλά πακέτα. Το αγαπημένο του Μάικλ ήταν το αρνάκι με τα λαχανικά.


Ο Τομ Κρουζ κατά την άφιξή του στην ταβέρνα του Αντώνη Κουρσάρη

Πώς βρεθήκατε στην Αμερική, αλήθεια;
Eφυγα στα 15 μου από την Κέρκυρα και βρέθηκα ολομόναχος στην Αγγλία. Είχα όνειρο να γίνω καπετάνιος και γράφτηκα σε μια σχολή στο Λονδίνο, αλλά παράλληλα δούλευα σαν σερβιτόρος λόγω οικονομικών δυσκολιών. Ετσι ,αντί να τελειώσω τη σχολή και να γίνω καπετάνιος έγινα ιδιοκτήτης εστιατορίου της Καλιφόρνια. Ημουν μόνο δεκαοχτώ χρονών. Έπειτα βρήκα κάποιον συνέταιρο και δημιουργήσαμε μαζί ένα μεγαλύτερο μαγαζί το οποίο λεγόταν Corfu taverna. Αυτό ήταν κοντά στο Hyde Park πήγε πολύ καλά και ήταν ιδιαίτερα γνωστό στο Λονδίνο. Το 1979 πούλησα το μαγαζί και έφυγα για την Αμερική. Στο Χιούστον του Τέξας άνοιξα δύο μαγαζιά και στο Παρίσι άλλο ένα. Στο Λος Άντζελες έφτασα το 1984. Δημιούργησα τέσσερα μαγαζιά αλλά σήμερα όμως διατηρώ μόνο το ένα, την γνωστή Taverna Tony.

Δεν σκεφτήκατε ποτέ να επιστρέψετε στην Ελλάδα;
Αυτό το μαγαζί ήταν που με κράτησε στην Αμερική. Εκείνη την εποχή σκεφτόμουν να γυρίσω στην Ελλάδα αλλά τελικά βρήκα αυτό τον χώρο ο οποίος θυμίζει Ελλάδα όπως και όλη η περιοχή άλλωστε. Το ανακαίνισα, το διακόσμησα μόνος μου τελείως και επί πολλά χρόνια έγινε το δεύτερο σπίτι μου. Τον αγάπησα τον χώρο γιατί νομίζω ότι έχει πολλά στοιχεία του εαυτού μου. Δεν είναι τυχαίο που πολλά αμερικανικά life style περιοδικά, όπως το People και το In Touch συνεχώς αναφέρουν την ελληνική ταβέρνα ως σημείο συνάντησης των αστέρων του Malibu.

Κάθε χρόνο το όνομα σας βρίσκεται στην guest list της τελετής των Oscars. Δεν έχετε παρεβρεθεί σ΄αυτήν όμως ποτέ.
Είμαι παραδοσιακός Ελληνας. Δεν μου αρέσει να ντύνομαι με γραβάτες και κουστούμια. Όπως δεν μου αρέσουν οι στημένες συμπεριφορές και τα πρωτόκολλα.

Πώς δικτυωθήκατε αλήθεια με τον χώρο της βιομηχανίας του κινηματογράφου;
Το μυστικό της επιτυχίας μου βρίσκεται στο ότι μπορείς να σέβεται τις στιγμές χαλάρωσης των ανθρώπων που είναι στο μαγαζί σου. Εντός του χώρου απαγορεύονται, για παράδειγμα, οι φωτογραφίσεις. Λίγοι άνθρωποι ξέρουν ότι είχα κάνει φίλους στο Χόλιγουντ και πριν ανοίξω αυτό το μαγαζί. Γνώριζα κάποιους σκηνοθέτες και έτσι ο ένας διάσημος πελάτης έφερε τον άλλον. Στο πάρτι που έκανα των εγκαινίων όπου κάλεσα και δημοσιογράφους πολλά περιοδικά και εφημερίδες άρχισαν να γράφουν. Πάντως οι σταρ σε περνούν από χίλια κόσκινα για να σε εμπιστευτούν. Ο πρώτος κανόνας είναι να μην τους ενοχλείς. Θέλουν να έχουν την ησυχία τους . Αν δεν τους πειράξεις και τύχει να κάτσεις στο διπλανό τους τραπέζι θα είναι οι πρώτοι που θα σου μιλήσουν. Θέλουν και αυτοί να μιλήσουν με τον υπόλοιπο κόσμο κουβεντιάζοντας απλά, όπως κάνουμε εμείς τώρα. Μια φορά σε ένα τραπέζι καθόταν η Μπρίτνεϊ Σπίαρς και έπιασε κουβέντα με ένα νεαρό ζευγάρι που κάθονταν δίπλα της .Στο τέλος κάλεσε τους άγνωστους στο σπίτι της για καφέ. Άλλες φορές όμως τα πράγματα είναι διαφορετικά. Οι παπαράτσι κατασκηνώνουν σχεδόν έξω από το μαγαζί και συχνά σκαρφαλώνουν τους τοίχους για να πάρουν μία φωτογραφία του Μπράντ Πιτ που έχει έρθει να φάει αλλά δεν είναι καλά ντυμένος. Τους δικαιολογώ μεν, γιατί κάνουν την δουλειά τους, αφού μία τέτοια φωτογραφία μπορεί να φτάσει μέχρι και 40.000 δολάρια αλλά πολλές φορές ξεπερνούν τα όρια. Τότε τους κυνηγάμε. Δεν είναι λίγες οι φορές που ρίχναμε λάδι στα τζάμια για να μην μπορούν να βγάλουν φωτογραφίες στον εσωτερικό χώρο.


Ο Αλ Πατσίνο έχει στέκι του τη διάσημη ελληνική ταβέρνα

Είναι αλήθεια ότι ο Πιτ λατρεύει το τζατζίκι;
Σαφώς! Ξέρει να το παραγγέλνει άλλωστε. Ο Τομ Χάνκς, από την άλλη, εκτός από τον μουσακά πεθαίνει για την κλασσική χύμα ρετσίνα. Μάθαμε τους σταρ να αγαπούν την Ελληνική κουζίνα. Τακτικός θαμώνας μας ήταν και ο Αντονι Χόπκινς.

Ποια περιστατικά θα σας μείνουν αξέχαστα;
Στις ιδιαίτερες στιγμές της ταβέρνας κατατάσσεται το πάρτι που έκανε ο James Cameron αλλά και η αξέχαστη νύχτα με την Μπρίτνεϊ .Ο James Cameron έκανε ένα πάρτι εδώ που πραγματικά το διασκεδάσαμε και εμείς και εκείνος πολύ. Μάλιστα ήταν την βραδιά πριν τα Oscars όταν μου τηλεφώνησε και μου είπε ότι θα ερχόταν μαζί με το cast του «Τιτανικού» για να διασκεδάσουν. Πραγματικά εκείνη τη νύχτα σπάσανε τα μισά πιάτα του μαγαζιού, χόρεψαν πολύ, αλλά περάσαμε και εμείς υπέροχα. Στο τέλος μάλιστα ο Τζέιμς παίρνει το μικρόφωνο από την ορχήστρα και λέει «Μετά από αυτή τη βραδιά όλα είναι δυνατά». Την επόμενη ημέρα σάρωσαν τα Oscars. Επίσης μία άλλη φορά ήταν εδώ η Μπρίτνεϊ Σπίαρς και έτρωγε με την παρέα της. Όπως έπαιζε η ορχήστρα μία σερβιτόρα ξεκίνησε να χορεύει τσιφτετέλι. Ξαφνικά σηκώνεται η Μπρίτνεϊ, πιάνει την σερβιτόρα από το χέρι, ανεβαίνουν σε ένα τραπέζι και χορεύουν για πολλή ώρα. Μείναμε όλοι με ανοιχτό το στόμα.

Πηγή: Protothema.gr

Δείτε επίσης:
4 δημοφιλείς πρεσβευτές της ελληνικής κουζίνας στο Παρίσι

Γιάννης Τόμπας: Ο Έλληνας private chef της Σάρα Τζέσικα Πάρκερ

Οικογένεια Μαυρομμάτη: Αρνάκι φρικασέ με αστέρι Michelin