Η 24χρονη Ηλιάνα Μαλίχιν, απόφοιτος οινολόγος του ΤΕΙ Κρήτης, κατά τη διάρκεια της διατριβής της στο μεταπτυχιακό τμήμα οινοποιίας ανακάλυψε κάτι πρωτοποριακό, που αναμένεται να αλλάξει τα δεδομένα στον κόσμο του κρασιού. Πιο συγκεκριμένα, βρήκε τρόπο να απομονώσει ντόπιες ζύμες από την κρητική ποικιλία «Βιδιανό», οι οποίες μπορούν να αναδείξουν τα μοναδικά χαρακτηριστικά της ποικιλίας. Τι σημαίνει αυτό πρακτικά; Κρασιά με χαρακτήρα που δεν φαντάζουν όλα λίγο πολύ ίδια.

11011540_517902348357391_3830310905731736236_n

Η ιδέα ήρθε στη νεαρή όταν είδε πως στις μεγάλες εκθέσεις κρασιού που επισκεπτόταν, οι οινόφιλοι αναζητούσαν ιδιαίτερα, πιο φυσικά κρασιά. Έτσι αποφάσισε να ταυτοποιήσει τις ζύμες από το «Βιδιανό» για το «Βιδιανό». «Το “Βιδιανό” είναι μια από τις πιο δυναμικές και ανερχόμενες κρητικές ποικιλίες καθώς μπορεί να δώσει εξαίρετο κρασί. Από τη στιγμή που χρησιμοποιούμε ξένες ζύμες αλλοιώνουμε ή τροποποιούμε το κρασί κάνοντας το αδύναμο να εκφράσει τη δυναμική του τόπου όπου βρίσκεται, καθώς η Κρήτη έχει από τα πιο ιδιαίτερα terroir σε συγκριτικό πλεονέκτημα με άλλες περιοχές. Γιατί, λοιπόν, να χρησιμοποιούμε τις γαλλικές ή άλλες ξενικές ζύμες κάνοντας τα κρασιά μας πανομοιότυπα ενώ έχουμε στα χέρια μας κάτι διαφορετικό και ήδη μοναδικό; Αυτό που θέλαμε να πετύχουμε είναι να εκτιμήσουμε για πρώτη φορά την μικροχλωρίδα της πολύ σημαντικής ποικιλίας “Βιδιανό” και να θέσουμε βάσεις για οινοποιήσεις με ιθαγενείς ζύμες που θα αντανακλούν τα χαρακτηριστικά γνωρίσματα τόσο της ποικιλίας όσο και του τόπου όπου καλλιεργείται, τη δυναμικότητα και την τυπικότητα της ποικιλίας, με μοναδικά και διακριτά οργανοληπτικά χαρακτηριστικά, με απώτερο σκοπό την υψηλή ποιότητα του τελικού προϊόντος», είπε η Ηλιάνα σε συνέντευξή της στο ekriti.gr προσπαθώντας να εξηγήσει τη σημαντικότητα της ανακάλυψή της.

krasi

Όπως υποστηρίζει η νεαρή οινολόγος, πρόκειται για ένα εργαλείο που πιθανόν μπορεί να δώσει εμπορικό πλεονέκτημα στη χώρα μας και να συνδεθεί άμεσα με την οικονομία του τόπου μας, αλλά και τη φήμη του.