Ο Γενικός Διευθυντής των Μύλων Αχαΐας είναι ένας άνθρωπος με πάθος και πολύ μεράκι για τη δουλειά του!

Στις αρχές του 1900, στο χωριό Τόσκες λίγα χιλιόμετρα έξω από την Πάτρα, υπήρχε ένας μικρός νερόμυλος της οικογένειας Μπίτα. Περνώντας τα χρόνια η μικρή επιχείρηση άρχισε να μεγαλώνει και σήμερα ονομάζεται πλέον ΜΥΛΟΙ ΑΧΑΪΑΣ – Σ. ΜΠΙΤΑΣ. Στο τιμόνι της, ο Σοφοκλής Μπίτας…

Πόσα χρόνια απασχολείστε στους Μύλους Αχαΐας; Είναι εύκολο να διαδέχεσαι τη θέση στο τιμόνι μιας οικογενειακής επιχείρησης;
Στην επιχείρηση ανέλαβα ενεργό ρόλο το 1994, υπό την επίβλεψη και την προστασία του πατέρα μου. Τα προβλήματα υγείας του, ωστόσο, και στη συνέχεια ο θάνατός του το 1998 ήταν η αφορμή για να μπω στα βαθιά αναλαμβάνοντας άμεσα σοβαρές ευθύνες. Χρονιά ορόσημο όμως αποτέλεσε το 2010 όποτε και λειτουργήσαμε ως επιχείρηση σε άλλο επίπεδο με τη δημιουργία της σύγχρονης μονάδας στη Δαφνούλα Αχαΐας, μερικά χιλιόμετρα έξω από την Πάτρα.

olivemagazine.graleuri23

Από πού προμηθεύεστε δημητριακά και πόσους τύπους αλεύρων παράγετε;
Το μεγαλύτερο ποσοστό είναι ελληνικά, όμως κάποιες ποικιλίες που δεν υπάρχουν και δεν μας καλύπτουν είναι εισαγωγής. Αυτή τη στιγμή παράγουμε 29 τύπους αλεύρων.

Ποιες οι διαφορές των αλεύρων επαγγελματικής και οικιακής χρήσης;
Τα άλευρα επαγγελματικής χρήσης είναι πιο ενισχυμένα και εξειδικευμένα λόγω της χρήσης μηχανημάτων και της ποικιλίας των προϊόντων που παράγονται από αυτά σε αντίθεση με τα άλευρα οικιακής χρήσης – καταναλωτικά, τα οποία απευθύνονται στη νοικοκυρά και είναι πιο ευκολοδούλευτα.

Υπάρχουν μόδες και στα άλευρα;
Συνηθως ό,τι έχει να κάνει με την υγιεινή διατροφή προτιμάται κατά καιρούς από μεγάλο ποσοστό καταναλωτών. Τα τελευταία χρόνια την τιμητική τους έχουν τα άλευρα ολικής άλεσης, χωρίς γλουτένη, ζέας κ.λπ.

Δεν γνωρίζω άλλο κατάστημα που πουλάει μόνο αλεύρι. Το Αλευροπωλείο ήταν καλή ιδέα; Θα κάνετε κι άλλο κατάστημα;
Γενικά, δεν μου αρέσει να αντιγράφω, οπότε επειδή ήθελα να δημιουργήσω κάτι στην Αθήνα και να μάθει ο κόσμος τα προϊόντα μας και την ποιότητά τους, έκανα έρευνα αγοράς είδα ότι υπήρχε ενδιαφέρον και αποφασίσαμε να το φτιάξουμε. Αποδεικνύεται τώρα μετά από 2 χρόνια ότι ήταν πολύ καλή ιδέα, γιατί κάθε μέρα μπαίνει καινούριος κόσμος και έχουμε συνέχεια αυξητικές τάσεις. Δεν βιαζόμαστε για την ώρα να ανοίξουμε άλλο κατάστημα, μας έχουν γίνει αρκετές προτάσεις συνεργασίας – franchise, αλλά θεωρώ ότι καθετί πρέπει να γίνεται στον καιρό του.