Έπλενε πιάτα για να μην κατηγορήσουν οι υπάλληλοι της εταιρείας τον πατέρα του Κώστα Τομάζο, πρόεδρο της Food Fund International, για νεποτισμό. Αποφάσισε να ανοίξει ένα εστιατόριο στη Μύκονο -μετά το Ντουμπάι και το Λονδίνο- για πολλούς λόγους, αλλά ο πρώτος που αναφέρει είναι ο εξής: «Εδώ είναι οι ρίζες του πατέρα μου και ήθελα να τον κάνω περήφανο». Ο Τζόνι Τομάζος περιγράφει πώς μπορείς να γίνεις success story: «ξεκινώντας από χαμηλά και αντιμετωπίζοντας ακόμη και τον εργαζόμενο που πλένει πιάτα με σεβασμό. Να είσαι ταπεινός».

Ο Κώστας Τομάζος άνοιξε ένα εστιατόριο με μπριζόλες στη Νότια Αφρική, το «Squires Loft», το 1976. Fast Forward στο 2000, ο πολυμήχανος Έλληνας που έγινε ένας επιτυχημένος και αναγνωρίσιμος εστιάτορας στο Γιοχάνεσμπουργκ (με καλό όνομα στην πιάτσα ως καλοπληρωτής) κατάφερε να ιδρύσει τη Food Fund International, στο χαρτοφυλάκιο της οποίας ανήκουν βραβευμένα εστιατόρια σε Μέση Ανατολή, Νότια Αφρική και Αγγλία. Για παράδειγμα, στο «Eat Greek» του Ντουμπάι οι Άραβες συρρέουν καθημερινά για να γευτούν πιάτα ελληνικής ταβέρνας, ενώ το «The Meat Co.» του Λονδίνου είναι βραβευμένο ως Νοτιοαφρικανικό Εστιατόριο της Χρονιάς 2013.

EAT-GREEK-2-10

Eat-Greek_Calamari
Στο «Eat Greek» του Ντουμπάι οι Άραβες συρρέουν καθημερινά για να γευτούν πιάτα ελληνικής ταβέρνας

Ο γιος του, ο Τζόνι Τομάζος, ήρθε στη Μύκονο για να ανοίξει πριν λίγες μέρες το πρώτο εστιατόριο της οικογένειας σε ελληνικό έδαφος και μίλησε για το μυστικό της επιτυχίας, τη φιλοσοφία μιας οικογενειακής εταιρείας που συνεχώς αναπτύσσεται και για τους λόγους για τους οποίους επένδυσε στην Ελλάδα σε τέτοιους χαλεπούς καιρούς: «Ήμουν σε ένα κατάστημα τις προάλλες και αγόραζα ρούχα. Με ρώτησαν ακούγοντάς με να μιλάω σπαστά ελληνικά από πού είμαι. Τους είπα ότι μένω Ντουμπάι και εντελώς τυχαία ξεκίνησαν να μιλάνε για το “Eat Greek”, επειδή είχαν παρακολουθήσει ένα ρεπορτάζ στις ειδήσεις για το ελληνικό εστιατόριο που αγαπούν οι Άραβες. Τι θέλω να πω με αυτό το παράδειγμα; Για μας τα πάντα είναι ένας λευκός καμβάς και μια ευκαιρία που περιμένει να την αρπάξουμε. Ποιος περίμενε ότι το “Eat Greek” θα είναι τόσο δημοφιλές; Επίσης, πάντοτε κάναμε διακοπές στην Ελλάδα μεγαλώνοντας. Είμαι δεύτερης γενιάς Έλληνας. Ο πατέρας μου δεν παραλείπει να αναφέρει ότι έχει ρίζες εδώ. Νιώθω ότι θα τον κάνω περήφανο με το Inyama».

INYAMA-EVENING-2
Το Inyama είναι το νέο project της Food Fund International

Ακόμη και σήμερα νιώθει νοσταλγία. Πιστεύει ότι ανήκει στην Ελλάδα. Από συναισθηματικής άποψης βέβαια. Γιατί η Μύκονος είναι ένα μέρος όπου δύσκολα θα βρεις πλέον Έλληνες τουρίστες. Είναι ένας διεθνής προορισμός με συγκεκριμένο κοινό. «Ενα μέρος που μπορούμε να προσφέρουμε την καλύτερη ποιότητα φαγητού χωρίς να κάνουμε εκπτώσεις στις τιμές, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι θα χρεώνουμε υπερβολικά τον κόσμο απλώς και μόνο επειδή είμαστε στη Μύκονο. Για το image της εταιρείας μας είναι καλό να έχουμε ένα εστιατόριο στη Μύκονο. Ενδυναμώνει το brand που χτίζουμε. Είναι καλό και για τους καλούς πελάτες μας, καθώς αυτός είναι ο προορισμός που επιλέγουν για διακοπές. Βέβαια, δεν κάνουμε βιαστικές κινήσεις. Θέλουμε να εναρμονιστούμε με το περιβάλλον. Κάνουμε ερωτήσεις. Λόγου χάριν, θέλαμε να βρούμε τον ιδανικό άνθρωπο να σχεδιάσει τον χώρο του εστιατορίου και ρωτήσαμε τον κόσμο εδώ. Και με τον Μποτρίνι κάπως έτσι έγινε.

INYAMA-CHEF-BOTRINI-AND-TEAM

«Εμείς είμαστε γνωστοί για τις μπριζόλες μας και τη μυστική συνταγή της σάλτσας που δεν άλλαξε στο παραμικρό από το 1976. Στη Μύκονο θα σερβίρουμε και αστακούς. Θέλουμε όμως έναν σεφ που να γνωρίζει την ελληνική αγορά και τις ελληνικές γεύσεις. Και σκεφτόμαστε πάντοτε μακροπρόθεσμα. Δεν μας ενδιαφέρει να έχουμε κέρδος αυτή τη σεζόν. Να αρπάξουμε ό,τι μπορούμε. Αυτό που μας αφορά είναι να επανδρώσουμε με τον σωστό κόσμο το πλοίο μας. Να επενδύσουμε στο μέλλον του “Inyama”. Θέλω οι άνθρωποι που δουλεύουν μαζί μας να νιώθουν χαρά και ικανοποίηση που ανήκουν στην ομάδα μας. Αυτή είναι η στρατηγική μας. Να σχεδιάσουμε ένα εστιατόριο που θα αντέξει 20 χρόνια παρά θα βγάλει κέρδος σε δύο σεζόν. Επίσης, να σημειωθεί ότι το προσωπικό της Μυκόνου μπορεί να δουλεύει στο νησί όσον καιρό θα έχει κόσμο. Τον υπόλοιπο καιρό θέλουμε να μπορεί να μας ακολουθήσει στα μαγαζιά του Ντουμπάι και να δει εκεί πώς εργαζόμαστε και πώς πραγματικά λειτουργούμε. Να έρθει σε επαφή με τις ανάγκες και τις απαιτήσεις ενός διεθνούς πελατολογίου».

INYAMA-HENDRICKS-GARDEN
Hendricks Garden, ένα από τα πιο ωραία κοκτέιλ του Inyama

Αληθεύει ότι έπλενε πιάτα για να μάθει τη δουλειά ή είναι μια ιστορία εντυπωσιασμού; «Φυσικά και είναι αληθινή ιστορία. Ο πατέρας μου δεν μου επέβαλλε ποτέ τίποτα. Ηταν όμως δημιουργικός. Με θυμάμαι μικρό να με παίρνει στα εστιατόρια και να μου δείχνει τη διασκεδαστική πλευρά της δουλειάς. Να με ρωτάει “τι πιστεύεις για το μενού;”, “έχεις καμία ιδέα για το φαγητό;”, οπότε ουσιαστικά αυτή η δουλειά κυλά στο αίμα μου. Στη διάρκεια του gap year (ένας χρόνος μετά την ολοκλήρωση των σπουδών την οποία ο Τζόνι πέρασε ταξιδεύοντας) επισκέφτηκα πολλές χώρες. Πάντα με ενδιέφερε να δω τα εστιατόριά τους. Ξέρεις, ο πατέρας μού έμαθε ότι πρέπει να κερδίζεις τον κόσμο με το συναίσθημα και όχι διά της βίας ή με τα χρήματα. Για δυο τρεις μήνες έπλενα πιάτα. Ξέρεις γιατί; Για να καταλάβω πραγματικά τι ζει αυτός ο άνθρωπος που βγάζει έτσι το ψωμί του. Και όταν διαδεχθώ τον πατέρα μου να μην αφήνω τον μάνατζερ να μιλάει άσχημα και να κακομεταχειρίζεται τον λαντζιέρη. Οι άνθρωποι που δουλεύουν για μένα με σέβονται και συνεργάζονται καλύτερα μαζί μου αν ξέρουν ότι μπορώ να κάνω τη δουλειά τους. Δεν είναι εύκολη η δουλειά μας. Είναι ανταγωνιστική. Ναι, μας παίρνουν κόσμο αφού τον έχουμε εκπαιδεύσει. Ξέρεις, όμως, έχει σημασία πώς αντιλαμβάνεσαι τη ζωή. Για μένα και τη δουλειά μου η καλύτερη διαφήμιση για το μαγαζί μου είναι να δω τον σερβιτόρο μου μάνατζερ σε ανταγωνιστικό εστιατόριο», απαντά.

INYAMA-MIXED-GRILLedited
Στο Inyama παίρνεις ένα Mixed Grill στα δύο και από ένα κοκτέιλ και είσαι κομπλέ!

Γιατί λοιπόν να έρθει κανείς στο «Inyama»; «Δεν είμαστε ένα ελιτίστικο εστιατόριο, δεν πρέπει να ντυθείς, να στολιστείς και να έρθεις για να σε δουν απλά. Δεν είμαστε δήθεν. Έχουμε τα καλύτερα κρέατα από την Αυστραλία και τη Νέα Ζηλανδία, τον τρόπο κοπής και τη σάλτσα που σερβίρεται, την οποία είτε τη λατρεύεις είτε τη μισείς, και είναι το μυστικό της επιτυχίας του πρώτου εστιατορίου του πατέρα μου. Θα φας εξαιρετικής ποιότητας φαγητό σε ένα καλαίσθητο εστιατόριο, δεν θα πληρώσεις μια περιουσία και μάλιστα σε μια πανέμορφη τοποθεσία και όχι σε ένα κλειστοφοβικό περιβάλλον. Το προσωπικό μας θα σου φερθεί με σεβασμό και φιλικά. Θέλουμε να έρθεις και την επόμενη χρονιά. Θέλουμε να γίνεις εσύ η διαφήμιση του εστιατορίου».

info
«Inyama», Πλατεία Αγίας Μονής, Χώρα Μυκόνου, τηλ. 2289025851.