Η επιστροφή ενός νέου από το εξωτερικό στην Ελλάδα μάλλον φαντάζει μακρινό σενάριο τη σήμερον ημέρα, που οι περισσότεροι αναζητούν μια καλύτερη τύχη μακριά από την οικονομική κρίση της χώρας μας. Πριν από λίγα χρόνια, όμως, η Ελλάδα πρόσφερε ακόμα ευκαιρίες και αν ήσουν έξυπνος και διορατικός μπορούσες να τις αξιοποιήσεις και να πετύχεις. Σε αυτή την κατηγορία ανήκει ο Αλέξανδρος Σπηλιάδης, που εν έτει 2007, όταν χιλιάδες στρέμματα στην Ηλεία κάηκαν ολοσχερώς από αλλεπάλληλες φονικές πυρκαγιές, αποφάσισε να ασχοληθεί σοβαρά με την πατρογονική του γη και να φυτέψει σε αυτή 40.000 ελαιόδεντρα. Η επιλογή του να αφήσει τελικά το επάγγελμα του μηχανικού, που ασκούσε και να γίνει επιχειρηματίας στον τομέα του ελαιόλαδου τελικά τον δικαίωσε…

eleia elaionas

Πώς ένα νέο παιδί που έζησε 10 χρόνια σε Αγγλία και Γερμανία με σπουδές μηχανικού αποφάσισε να επιστρέψει στην Ελλάδα και να επενδύσει στη γη των προγόνων του; Ποια ήταν, δηλαδή, τα κίνητρα που σε οδήγησαν στην απόφαση αυτή;
Με ώθησε η αγάπη μου για την οικογενειακή ιστορία και παράδοση αλλά και η επιθυμία για αξιοποίηση της περιουσίας μου. Η ζωή και οι σπουδές στο εξωτερικό με είχαν κάνει να νιώθω έλξη για το επιχειρείν, αλλά και να διαβλέπω την ευκαιρία για μια πιο σωστή εκπροσώπηση αυτού του τόσο πολύτιμου συστατικού της ελληνικής και κατ’ επέκταση μεσογειακής διατροφής, του ελληνικού ελαιόλαδου.

Σε βοήθησαν οι σπουδές ή η εμπειρία που είχες αποκομίσει από τη ζωή στο εξωτερικό στο να στήσεις την επιχείρησή σου στην Ελλάδα;
Ναι, οι σπουδές και η ζωή στη Λειψία και στο Λονδίνο ήταν ένα σημαντικό εφαλτήριο μιας και διδάχτηκα να αγαπώ τη δημιουργικότητα του επιχειρείν. Μου αρέσει να δουλεύω σκληρά για τον εαυτό μου και τους συνεργάτες μου και χαίρομαι όταν καταφέρνω να φέρω τα επιθυμητά αποτελέσματα. Βέβαια αντιμετώπισα και πολλές δυσκολίες, οι περισσότερες από τις οποίες αφορούσαν την αβάσταχτη γραφειοκρατία της Ελλάδας και την έλλειψη χρηματοδότησης από τις τράπεζες, όμως, δεν το έβαλα κάτω.

Ήταν σωστή τελικά η επιλογή σου;
Είμαι σίγουρος πως ήταν σωστή. Αγαπώ πολύ τη χώρα μου και χαίρομαι να ζω εδώ και να ασχολούμαι με τη γη μας. Εύχομαι μόνο να υπήρχε ένα πιο φιλικό περιβάλλον για τις επιχειρήσεις και ειδικά για τις εξαγωγές. Αυτές στο κάτω κάτω μαζί με τον τουρισμό στηρίζουν την οικονομία και εκπέμπουν την Ελλάδα μας σε κάθε γωνιά της γης.

dean-&-deluca
Τα ελαιόλαδα Eleia πωλούνται μεταξύ άλλων στα καταστήματα: Ηarrods στο Λονδίνο, WholeFood Markets στις ΗΠΑ, Dean & Delluca στη Νέα Υόρκη, κ.α.

Έχεις υλοποιήσει όλους σου τους στόχους και για ποιες επιλογές που έκανες αισθάνεσαι περήφανος;
Οι στόχοι για μένα είναι κάτι ρευστό και μεταβλητό. Δεν σταματάω να θέτω καινούριους στόχους και να τους υπηρετώ. Μάλλον δεν θα τους φτάσω ποτέ, αλλά δεν πειράζει, το ταξίδι μετράει άλλωστε… Είμαι περήφανος γιατί πήρα την οικογενειακή μας παραγωγή και την έβαλα σε σπίτια σε πάνω από 13 χώρες στον κόσμο. Αυτό δεν γινόταν πριν από την Eleia και γι’ αυτό χαίρομαι ιδιαίτερα!

Ποιο είναι το συγκριτικό πλεονέκτημα του δικού σου ελαιόλαδου;
Το 70% της ελληνικής παραγωγής εξάγεται χύμα στην Ιταλία όπου αναμιγνύεται με άλλα λάδια, Ιταλικά, Ισπανικά, Τυνησιακά, κλπ. Επίσης ακόμα και τα ελληνικά ελαιόλαδα είναι μίξεις πολλών παραγωγών αλλά και πολλών ελαιοτριβείων. Εγώ δεν το κάνω αυτό. Το Eleia είναι ελαιόλαδο 100% δικής μου παραγωγής, με αυστηρό τοπογραφικό παρονομαστή, μοναδική ιχνηλασιμότητα και προϊόν ενός συγκεκριμένου ελαιώνα και ενός μοναδικού μικροκλίματος. Λίγα λάδια στον κόσμο μπορούν να ισχυριστούν το ίδιο.

Αλήθεια, τι γνώμη έχουν οι ξένοι για τα ελληνικά ελαιόλαδα;
Σε γενικά πλαίσια θα έλεγα πολύ καλή. Βέβαια γνωρίζουν περισσότερο τα ιταλικά, μιας και οι Ιταλοί κάνουν αυτή τη δουλειά πολύ επιτυχημένα από τη δεκαετία του ’50 και είναι πολύ μπροστά στο κομμάτι των πωλήσεων και του marketing. Τούς βοηθάει αρκετά και το κράτος τους βέβαια, που επιδοτεί την εξωστρέφεια κάτι που στην Ελλάδα δεν συμβαίνει…

eleia-award

Συμμετέχεις σε διεθνείς διαγωνισμούς; Έχετε αποσπάσει κάποιες διακρίσεις;
Συμμετέχουμε κάθε χρόνο σε πληθώρα διαγωνισμών και έχουμε συλλέξει πολλά χρυσά και αργυρά μετάλλια σε Αμερική, Αγγλία, Γερμανία, Ισραήλ κ.α. Όλα αυτά τα βραβεία μάς δίνουν ώθηση και κάθε ένα από αυτά είναι ένα χτύπημα στην πλάτη.

Η συνεργασία με τον Βρετανό street artist Paul Insect πώς προέκυψε και τι ακριβώς έκανε για την Εleia;
Με τον Paul γνωριστήκαμε πριν μερικά χρόνια στη Νέα Υόρκη μέσω του γκαλερίστα φίλου και κουμπάρου μου Γιώργου Μπενία. Από την αρχή εκτίμησα πολύ τη δουλειά του και συμφωνήσαμε να κάνουμε μαζί μία limited edition φιάλη, η οποία κυκλοφόρησε τον Σεπτέμβριο σε 1000 αριθμημένες φιάλες και έχει γίνει ανάρπαστη. Αυτός είναι και ένας ενδιαφέρον τρόπος marketing που ξεφεύγει από την πεπατημένη και αντιπροσωπεύει την προσέγγιση μας στο προϊόν μας.

HARRODS_ELEIA4

Σου αρέσει η μαγειρική; Ποια είναι η αγαπημένη σου συνταγή με ελαιόλαδο;
Ναι πολύ! Μαγειρεύω συχνά για φίλους και το διασκεδάζω αφάνταστα! Η αγαπημένη μου συνταγή είναι ψάρι γεμιστό με αρμυρίκια, μπόλικο ελαιόλαδο και χοντρό αλάτι.

Εκτός από το ελαιόλαδο Eleia δημιούργησες και τα προϊόντα Melies. Τι περιλαμβάνει το portfolio των προϊόντων Melies;
To Melies είναι αποτέλεσμα της προσπάθειά μας να συμπαρασύρουμε περισσότερους παραγωγούς στην προσέγγισή μας για το ελαιόλαδο. Έτσι, μια ομάδα 13 παραγωγών καλλιεργεί και παράγει κάτω από κάποια συγκεκριμένα standards και το ελαιόλαδο αυτό αποτελεί την πηγή του Melies. H γκάμα αυτή σήμερα εμπεριέχει ακόμα ελιές, μέλι αλλά και ένα φανταστικό set λάδι με balsamico. To σετ αυτό είναι μάλλον το αγαπημένο μου, για τον σχεδιασμό του και με κερδίζει πολύ σαν ιδέα.

Τι εύχεσαι για το μέλλον;
Πιο πολλούς ικανοποιημένους και συνειδητοποιημένους καταναλωτές που να εκτιμούν την καλή ποιότητα. Περισσότερη από την Ελλάδα που αγαπάμε σε περισσότερα νοικοκυριά σε κάθε άκρη του κόσμου.

eleia3

Λίγα λόγια για το ελαιόλαδο Εleia
To Eleia είναι ελαιόλαδο ψυχρής έκθλιψης, παραγωγής της οικογένειας Σπηλιάδη και 100% Κορονέϊκης ποικιλίας. Ο τόπος παραγωγής είναι ο ελαιώνας της οικογένειας στα Λεχαινά Ηλείας, στη Δυτική Πελοπόννησο, ο οποίος ξεπερνά τα 100 χρόνια και αριθμεί σήμερα 45.000 ελαιόδεντρα! Αυτό που το χαρακτηρίζει είναι η ιδιαίτερα χαμηλή οξύτητά του (≤ 0.2%) και το υψηλό φρουτώδες του, που σε συνδυασμό με το έντονο και πικρό άρωμα παραπέμπει σε άγρια χόρτα. Το ελαιόλαδο Eleia έχει λάβει πολλά βραβεία, ανάμεσα σε αυτά τα εξής: Great Taste Awards 2013 – GOLD Star, Los Angeles Olive Oil Competition Awards – SILVER Medal, European Design Awards 2012 – GOLD Medal και Greek Graphic Design & Illustration Awards – GOLD Medal. Τα προϊόντα Eleia εξάγονται σε πάνω από 13 χώρες, κυρίως σε Αμερική, Γερμανία, Αγγλία αλλά και Αραβικά Εμιράτα, Κίνα κ.α. Στην Ελλάδα θα τα βρείτε στα super markets ΑΒ Βασιλόπουλο και Θανόπουλο, καθώς και στα Duty Free, αλλά και σε μικρά επιλεγμένα καταστήματα, όπως η Cava Faidon, η Ηπειρώτισσα κ.α. Περισσότερα: http://www.eleia.gr/index_gr.html