Έχει «αγγίξει» το κομμάτι της γαστρονομίας από κάθε σκοπιά, αφού στα 20 και πλέον χρόνια που δραστηριοποιείται στο χώρο ασχολήθηκε και ασχολείται μαζί της εμπορικά, εκδοτικά, εκπαιδευτικά, δημοσιογραφικά, ακόμα και φωτογραφικά, έχοντας κάνει αναρίθμητα ταξίδια και έχοντας μπει μέσα, σχεδόν σε όλες τις κουζίνες σε Ελλάδα και Κύπρο. Στο ερώτημα λοιπόν «ποια τελικά είναι τα απαραίτητα για να διαπρέψει κάποιος στο χώρο;», ο Χάρης Χαραλαμπίδης σίγουρα μπορεί να απαντήσει με σαφήνεια!


Στιγμιότυπo από το «Ταξίδι στην Καρδιά της γαστρονομίας» στην Τοσκάνη. Φωτογραφίες: Athens Art Studio

Με την εύστοχη εταιρική επωνυμία «Gastronomy Essentials» επί σειρά ετών υλοποιεί μοναδικά στο είδος τους προγράμματα που απευθύνονται σε επαγγελματίες της εστίασης εδραιώνοντας στο status της γεύσης το κομμάτι της δια βίου εκπαίδευσης. Οι σεφ από Ελλάδα και κυρίως από εξωτερικό με τους οποίους ανά διαστήματα συνεργάζεται είναι πολλοί, ενώ η θεματολογία του εκάστοτε προγράμματος- που σπανίως επαναλαμβάνεται- αποτελεί εφόδιο κάθε ανήσυχου επαγγελματία. Με το μότο «Inspire Your Passion» έχει διοργανώσει μέχρι σήμερα πληθώρα από εξειδικευμένα σεμινάρια και εσωτερικές εκπαιδεύσεις σε μεγάλες ελληνικές ξενοδοχειακές αλυσίδες στοχεύοντας να δώσει στους συμμετέχοντες του κάθε προγράμματος τα απαραίτητα εφόδια για να προχωρήσουν ένα βήμα παραπέρα αφού -αποδεδειγμένα πλέον- η συνεχής κατάρτιση στον κλάδο κρίνεται αναγκαία.

Με τον σεφ Γιάννη Μπαξεβάνη διατηρούν χρόνια συνεργασία

Στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα με θέμα τον αρμονικό συνδυασμό κρασιού και τυριού με εισηγητές τον οινοποιό κο Άγγελο Ιατρίδη και τον ειδικό σε θέματα γεύσης, κο Ηλία Μαμαλάκη (φωτογραφία: Athens Art Studio)

Στα προγράμματα έχουν συμμετάσχει ως εισηγητές, σε διάφορες θεματικές ενότητες, διακεκριμένοι στο είδος τους και έμπειροι Έλληνες επαγγελματίες και ξένοι επαγγελματίες ενώ το 2017 διοργάνωσε το Xenia Gastronomy Summit, το πιο ολοκληρωμένο forum γαστρονομίας στη βιομηχανία του τουρισμού και της φιλοξενίας, που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της διεθνούς έκθεσης τουρισμού Xenia. Από τα πιο δυνατά εγχειρήματα όμως που φέρνει σε πέρας από το 2017, είναι το «Ταξίδι στην καρδιά της γαστρονομίας», ένα sequel εβδομαδιαίων εξορμήσεων σε γαστρονομικούς προορισμούς που διοργανώνει για 12 επαγγελματίες. Καθένα από τα ταξίδια περιλαμβάνει ειδικά εκπαιδευτικά προγράμματα σε παγκοσμίου βεληνεκούς σχολές μαγειρικής όπως η Ducasse Education, η Ecole Nationale Superieure de la Patisserie και η Etoile Acadeny, επισκέψεις σε εμβληματικές γαστρονομικές τοποθεσίες και δείπνο σε διεθνούς φήμης εστιατόρια όπως το La Pergola, το Plaza Athenee au Alain Ducasse κ.ά. Το Παρίσι, η Τοσκάνη και προσεχώς η Λυών είναι οι στάσεις που έχουν μέχρι σήμερα ανακοινωθεί.

Με τον Alain Ducasse διατηρούν μια συνεργασία άνω των 10 ετών

Μεταξύ άλλων συνεργάζεται και με την Le Cordon Bleu -διεθνούς κύρους σχολή μαγειρικής και ζαχαροπλαστικής -και την Ducasse Education, την επίσης κορυφαία σχολή γαστρονομικής εκπαίδευσης, του σεφ Alain Ducasse, ηγετικής μορφής της παγκόσμιας γαστρονομίας. Διατηρεί στενή συνεργασία σε θέματα εκπαίδευσης με το φημισμένο Ritz Paris Hotel και την École Ritz Escoffier, καθώς και την εμβληματική σχολή ζαχαροπλαστικής στη Λυών, την ENSP (Ecole Nationale Superieure de la Patisserie), που ανήκει στο γνωστό Γάλλο ζαχαροπλάστη Yves Thuries και τον Alain Ducasse. Το εντυπωσιακό βεληνεκές των δραστηριοτήτων του συμπληρώνει η πρόσφατη εκδοτική του δραστηριότητα η οποία αποτελείται από το βιβλίο του καταξιωμένου Κρητικού σεφ Γιώργου Στυλιανουδάκη «Ο Δρόμος προς τη σύγχρονη κρητική γαστρονομία» που κυκλοφόρησε στην ελληνική και την αγγλική γλώσσα και το ιδιαίτερα προσεγμένο «Φρούτα, η χρήση τους στη ζαχαροπλαστική», του κορυφαίου ζαχαροπλάστη Cedric Grolet, ο οποίος ανακηρύχθηκε από την επιτροπή των World’s 50 best Restaurants καλύτερος ζαχαροπλάστης διεθνώς για το 2018.

Φωτογραφία ανοίγματος: Narciso Corporation Photography

Δείτε επίσης
Christophe Messina: Ο «μάγος του Ritz» στην Αθήνα