Είναι γνώστης του βερμούτ, του τζιν και πλέον έχει και τη δική του σφραγίδα στα Κουφονήσια. Ο λόγος για τον Μανώλη Λυκιαρδόπουλο, που πρόσφατα τον συνάντησα στο κέντρο της Αθήνας, στο Odori. Μιλήσαμε για το πώς ξεκίνησε την ενασχόλησή του με το μπαρ, την εστίαση, για τις διακρίσεις του σε διαγωνισμούς, αλλά και για όσα μπορεί να βρει κάποιος στους δικούς του χώρους εστίασης. Αυτό που κατάλαβα μιλώντας μαζί του, είναι ότι για εκείνον έχει μεγάλη σημασία η συλλογική εργασία, η καλή συνεργασία και η ωραία διάθεση στη δουλειά. Εξάλλου, πάνω από όλα το θέμα είναι ο φιλοξενούμενος-πελάτης να είναι σε έναν χώρο που να του παρέχει νόστιμο φαγητό και ποτό, αλλά και θετική αύρα. Στο τέλος της κουβέντας μας του ζήτησα ένα γιορτινό και παράλληλα απλό κοκτέιλ με βάση το ουίσκι για να μπορέσουμε να το φτιάξουμε στο σπίτι μας. Το αποτέλεσμα ήταν απολαυστικό. Θα βρείτε τη συνταγή στο τέλος του άρθρου.

Ξεκινώντας από την αρχή, οι διαγωνισμοί και το Odori
Αρχικά, τον ρώτησα πότε άρχισε την ενασχόλησή του με τον χώρο του μπαρ: «Ξεκίνησα μετά το σχολείο, ως φοιτητής δούλευα παράλληλα στο μπαρ. Έπειτα ξεκίνησα και σε σχολή μαγειρικής ταυτόχρονα με τη δουλειά μου στο μπαρ. Δούλεψα 2 χρόνια στην κουζίνα, ωστόσο παρά το γεγονός ότι μ’αρέσει η μαγειρική με κέρδισε περισσότερο ο χώρος του μπαρ».

Οι διακρίσεις σε σημαντικούς διαγωνισμούς είναι από τα γεγονότα σταθμούς στην επαγγελματική του πορεία: «Σε ένα πρώτο στάδιο οι διαγωνισμοί ξεκίνησαν, σαν ένα πείραμα. Σκέφτηκα πως ήταν μια καλή ευκαιρία να δω και εγώ τις δυνάμεις μου. Ο πρώτος διαγωνισμός, που συμμετείχα πήγε αρκετά καλά και αυτό μου έδωσε μια παραπάνω ώθηση για να διαβάσω και να εξελίξω ακόμη περισσότερο τις γνώσεις μου. Κάπως έτσι, το 2014 και ενώ ήμουν στο Theory bar στο Χαλάνδρι κερδίζω τον πρώτο μου διαγωνισμό της Disaronno. Στη συνέχεια, κατέβηκα και στο World Class της Diageo , όπου κέρδισα τον ελληνικό τελικό και στον παγκόσμιο βγήκα πέμπτος στον κόσμο ανάμεσα σε πάνω από 60 χώρες. Αυτή ήταν όντως μια στιγμή που σκέφτηκα πως όποια δυσκολία και αν έχω αντιμετωπίσει άξιζε τον κόπο. Υπήρξε πράγματι κομβικό σημείο για την πορεία μου στον χώρο της εστίασης». Τον ρώτησα τι είναι αυτό που είδε να αλλάζει μετά από αυτές τις επιτυχίες και μου εξήγησε ότι οι διαγωνισμοί έχουν το θετικό πως σε βάζουν σε εγρήγορση για παράδειγμα να σκεφτείς συνταγές, να διαβάσεις παραπάνω για να ξεπεράσεις τον εαυτό σου και να εξελιχθείς. Τέλος, τον ρώτησα τη δική του συμβουλή σε όποιον θέλει να γίνει σήμερα επαγγελματίας bartender. Ο ίδιος πιστεύει πως αυτό είναι ένα σύνολο πραγμάτων. «Το βασικό είναι να έχεις όρεξη και να αγαπάς αυτό που κάνεις για να σου δώσει ώθηση. Ακόμη και αν δε διάβαζες πριν η αγάπη στο αντικείμενο θα σε οδηγήσει στο να το κάνεις».

Για το Odori
«Το 2016 μαζί με τους Λευτέρης Γεωργόπουλο, Θανάσης Τσουνάκα και Γιώργο Καίσαρη ανοίγουμε το Odori. Tην ίδια χρονιά γίνεται και ένας παγκόσμιος διαγωνισμός του Μartini και ως βερμουτερία σκεφτήκαμε να συμμετάσχουμε και τελικά το κερδίσαμε». 5 χρόνια μετά τον ρώτησα πως βλέπει την πορεία του μαγαζιού. «Βλέπουμε τον κόσμο, ότι έχει ανταποκριθεί πολύ θετικά. Εμείς αγαπάμε ιδιαίτερα το βερμούτ, φτιάχνουμε το δικό μας, έχουμε μια μεγάλη γκάμα και έχουμε γνώσεις σε αυτό. Είμαστε ένα all day bar restaurant με ιταλικές επιρροές και με πολλές πρώτες ύλες και από την Ιταλία. Αυτό φαίνεται τόσο στο φαγητό που σερβίρουμε, όσο και στα κοκτέιλ μας. Εδώ, ο καθένας μπορεί να έρθει για ό,τι θέλει για brunch, καφέ, φαγητό ή και ποτό, από το πρωί μέχρι το βράδυ».

Να επισημάνω πως για τις ημέρες των εορτών θα βρείτε στο Odori και γιορτινό μενού για να κλείσετε με την παρέα σας.

Για τζιν Frater & Soror στο Παγκράτι και το νέο εγχείρημα στα Κουφονήσια
Ο Μανώλης Λυκιαρδόπουλος μου μίλησε και για το Frater & Soror στο Παγκράτι, προορισμό για όσους αγαπούν το τζιν και όχι μόνο. Πρόκειται για ένα μοντέρνο, all day μπιστρό στην καρδιά του Παγκρατίου από το 2018. Εδώ θα βρείτε πιάτα από τον Αλέξανδρο Ροβάκη και μια μεγάλη γκάμα σε τζιν. Ο όρος «τζιντονερία» βρίσκει πλήρη εφαρμογή εδώ με πάνω από 50 ετικέτες τζίν, εκλεκτά απεριτίφ, 8 διαφορετικές παραλλαγές του κλασικού τζίν τόνικ και μοναδικά signature κοκτέιλ. Αναρωτήθηκα γιατί στο Παγκράτι και μου είπε πως: «Διαλέξαμε το Παγκράτι για το Frater & Soror καθώς από το 2017 άρχισε να μπαίνει ξανά δυναμικά στις εξόδους».

Όσον αφορά για το Τζετ Κουφονήσι, δηλαδή, το νέο εγχείρημα στα Κουφονήσια στο οποίο είναι πάλι ένας εκ των ιδιοκτητών μου είπε: «Βρήκαμε το κατάλληλο σημείο, εκεί που στεγάζεται το Τζετ Κουφονήσι προϋπήρχε ένα εστιατόριο και έτσι είχαμε και έτοιμο ξυλόφουρνο. Σκεφτήκαμε να αξιοποιήσουμε τις γνώσεις μας πάνω στην πίτσα και φτιάξαμε πάλι ένα all day bar restaurant. To μενού το έφτιαξε ο Αθηναγόρας και προσπαθούμε παράλληλα να προσφέρουμε έναν καλό καφέ και επιλογές σε φαγητό, ποτό, κοκτέιλ». Το κατάλληλο σημείο για να καθίσεις δηλαδή για ένα κοκτέιλ μετά το μπάνιο ή για ποτό και φαγητό το βράδυ.

To old fashioned σε εορταστική, σπιτική εκδοχή
Μας ετοίμασε ένα αρωματικό old fashioned σε σπιτική βερσιόν για να το απολαύσετε με τους αγαπημένους σας στο σπίτι. Πραγματικά απολαυστικό και εύκολο στην παρασκευή του. Μία γουλιά αρκεί για να σ0ς κατακτήσει.

Υλικά:
60 ml oυίσκι (αν υπάρχει και καπνιστό ουίσκι ακόμη καλύτερα)
1 κουτ. γλυκού ζάχαρη
2 στικ κανέλας
2 φλούδες από πορτοκάλι
2 φλούδες από λεμόνι
παγάκια

Για το γαρνίρισμα: Για το χείλος του ποτηριού θα χρειαστείτε ζάχαρη, ελληνικό καφέ και μία φέτα πορτοκαλιού.

Εκτέλεση:
Ετοιμάζουμε το ποτήρι μας. Αρχικά, σε ένα πιατάκι βάζουμε ζάχαρη, λίγο ελληνικό καφέ και περνάμε με μία φέτα πορτοκάλι κυκλικά το χείλος ενός χαμηλού ποτηριού. Έπειτα, βάζουμε το ποτήρι μας στη ζάχαρη με τον καφέ. Ρίχνουμε 2-3 παγάκια και μερικές σταγόνες πορτοκάλι μέσα στο ποτήρι μας.

Σε ένα άλλο χαμηλό ποτήρι βάζουμε  1 κουτ. γλυκού ζάχαρης, 2 φλούδες πορτοκάλι και 2 φλούδες λεμόνι. Στη συνέχεια, σπάμε δύο μικρά στικ κανέλας. Ρίχνουμε τα 60 ml ουίσκι και ανακατεύουμε πολύ καλά για να λιώσει η ζάχαρη. Μόλις λιώσει η ζάχαρη, σουρώνουμε στο ποτήρι που έχουμε ετοιμάσει και γαρνίρουμε με τη φέτα πορτοκάλι.

Δείτε επίσης:
Πήγαμε στο Odori, την πρώτη vermuteria της Αθήνας, για brunch

Frater and Soror: Μια νέα «αδερφότητα» του gin στο Παγκράτι

Ο Μανώλης Λυκιαρδόπουλος μάς δίνει τη συνταγή για το κοκτέιλ Tramonto