Γιατί το παλιό φαγητό που τιμά τον πελάτη, θα παραμένει πάντα ολοκαίνουριο…

Η καλύτερη εποχή τους είναι τώρα, η άνοιξη, όπου ανθίζει το σαλκίμι του πεζόδρομου, για να σου στρώσει το τραπέζι κάτω από ένα λιλά θολωτό μπουκέτο, όπως το κάνει μισό αιώνα τώρα. Κάποιοι Ιλισιώτες μπορεί να μην έχουν κατηφορίσει ποτέ τα σκαλάκια τους, όμως για το κοκορετσάκι φούρνου και τα αλάδωτα αμελέτητά τους έχουν κατηφορίσει Κηφισιώτες και απανταχού καλοφαγάδες, καθώς τα Σκαλάκια επιμένουν αμείωτα στα 50 χρόνια ζωής τους σε ένα μυστικό που πολλοί καινούριοι έχουν ξεχάσει: η πρώτη ποιότητα και η σωστή τεχνική των απλών πραγμάτων μαγειρεύει τη μεγάλη κουζίνα! Εκείνη που ξέρουν να εκτιμούν πολιτικοί, γιατροί των γύρω νοσοκομείων και δημοσιογράφοι του γειτονικού ΔΟΛ και ξένοι των γύρω ξενοδοχείων.

skalakia4

skalakia

Ο κύριος Βαγγέλης μπορεί να μην επένδυσε ποτέ στο ντεκόρ, ένα ραμποτέ ολούθε κι ένα καλοστρωμένο τραπέζι, πλην όμως, από την είσοδο κιόλας θα σου ανοίξει την όρεξη η αστραφτερή καθαριότητα και η τάξη των ψυγείων, που διαλαλούν το φρεσκότερο, το πιο εκλεκτό! Φρυγανισμένο ζεστό ψωμί, καταπληκτικό τσίπουρο μικρής οικοτεχνίας από τη Λευκάδα κι ένα καλό χύμα κρασί, μέχρι να μελετήσεις το μενού από το οποίο θα τα λαχταρήσεις όλα, πρωτίστως, όμως, τα ψητά, ζουμερά, αλάδωτα στη σχάρα αμελέτητα, ένα μεγάλο πιάτο που απαιτεί όλη τη μαγκιά του έμπειρου ψήστη.

skalakia1

skalakia3

Ο Ζοζέφ στην κουζίνα, με καταγωγή -και ευγένεια-από την Αλεξάνδρεια, επιβεβαιώνει τη φήμη που τη δεκαετία του ’70 και του ’80 πίστευε ακράδαντα πως οι Αιγυπτιώτες είναι οι καλύτεροι μάγειροι. Το ίδιο επιβεβαιώνει και ο χορταστικός, μυρωδάτος και ανάλαφρος λαχανοντολμάς, η σοταρισμένη λεμονάτη συκωταριά, το αρνάκι λαδορίγανη, το κοκκινιστό, η βελούδινη φάβα.

Όμως εδώ αξίζει η μνεία στη λεπτομέρεια, στα χόρτα που έρχονται καυτά και όσο πρέπει βρασμένα, στη ντομάτα μιας χωριάτικης που είναι σκέτη γλύκα ακόμη κι όταν δεν είναι η εποχή της, στο μυρωδάτο φίνο ελαιόλαδο, στο απόλυτο τραγανό της αληθινής πατάτας. Αλλά και στο ιδανικό ψήσιμο της σχάρας, που φτιάχνει ακόμη μπον φιλέ αλλά και σπαλομπριζόλα και ένα από τα καλύτερα μπιφτεκάκια της πόλης – μόνο καλό, αφράτο κρέας και ζουμερό ψήσιμο. Στην υπόσχεση της πιο σύντομης επιστροφής, θα γλυκαθείς με χαλβά σιμιγδαλένιο και μια πιατέλα φρουτάκια…

info
Αιγινήτου 32, Ιλίσια, Αθήνα, τηλ. 210 7229290.

Δείτε επίσης
«Τα σκαλάκια» που σκαρφαλώνουν στο χρόνο

Τάση: Η παλιά ταβέρνα σε νέες δόξες