Ο Θεσσαλονικιός αρνείται την επανάληψη, τη μίμηση, αυτό που κάνει ο διπλανός του. Κάθε καινούριο άνοιγμα έχει κι άλλο άρωμα, μια καινούρια πρόταση, κάτι ολόφρεσκο στο ντεκόρ και στη γεύση, αυτό που κάνει τη συμπρωτεύουσα ένα Βερολίνο με αρτιστίκ ταμπεραμέντο. Ανάμεσα στο κλασικό και το απολύτως πρωτοποριακό, η διασκέδαση στα βόρεια έχει χίλιους χαλαρούς λόγους να σε βγάλει «έξω» χωρίς να το κάνει θέμα και χωρίς να χρειάζεται να φορέσεις τα καλά σου.

DUCK

Γι’ αυτό το εστιατόριο μιλά όλη η Θεσσαλονίκη
Στη μέση του πουθενά της βιομηχανικής Πυλαίας και εκεί όπου κάποιος άλλος δεν θα σκεφτόταν να ανοίξει ούτε καντίνα, ένα νέο κορίτσι με 16 χρόνια πείρα στις κουζίνες των άλλων, αποφάσισε ένα αποκεντρωμένο πείραμα υψηλής νοστιμιάς. Στον ένα μήνα πάνω, η Ιωάννα Θεοδωρακάκη μπήκε κυριολεκτικά στα στόματα όλης της πόλης, που κάνει τάμα για να βρει μια θέση στα λιγοστά τραπέζια της. Η Duck είναι μια αυστηρά γυναικεία κουζίνα, η οποία πιάνοντας το μεγαλύτερο μέρος του χώρου δημιουργεί τη δική της πρωτοπορία: σε μια θηλυκή, γεμάτη ποίηση και γαλήνη χορογραφία, τα κορίτσια σε κάνουν μέλος και κοινωνό της μαγειρικής τους και όχι απλά θεατή πίσω από ένα τζάμι. Το μενού, μικρό και χειρόγραφο σαν αβρό ραβασάκι, κάθε μέρα μαγειρεύει και κάτι άλλο, ανάλογα με το ψάρι που θα έρθει από το Άγιο Όρος, τα λαχανικά των μικρών παραγωγών ή το εξαιρετικής ποιότητας κρέας από την Αυστραλία και την Αμερική, το οποίο, είτε στη μπιστέκα, είτε στην ταλιάτα και το rib-eye ή στην άκρως εντυπωσιακή σπαλομπριζόλα, η Ιωάννα ξέρει να ψήνει αριστοτεχνικά. Κι ενώ είχες ξεκινήσει με τον καταπληκτικό παστό κολιό της Λέρου, μια εντελώς σαλονικιά μελιτζανοσαλάτα και με φετούλες μοσχαρίσιας γλώσσας με λαδολέμονο, να’σου που διακτινίζεσαι σε κάποιο τραπέζι της Αργεντινής. Κι αυτή είναι η τόλμη του συγκεκριμένου μενού: να μαγειρεύει αυτό που ξέρει καλύτερα η μαγείρισσα, χωρίς συγκεκριμένη γραμμή, είτε είναι τα μοσχαρίσια μάγουλα, το ζεστό καμαμπέρ που λιώνει σαν λάβα, είτε ένας κόκορας με χυλοπίτες, μια σοκολατένια μπόμπα ή ένα μιλ-φέιγ λεμόνι.
Χάλκης 3, Πατριαρχικά Πυλαίας, τηλ.: 2315 519333

MEET THE BALLS

Το έπος του κεφτέ
Μικρό και καθημερινό, ολοκαίνουριο και φιλικό, το Meet The Ball ήρθε να συμφωνήσει με κάθε Έλληνα που πιστεύει στον κεφτέ, σαν εθνική θρησκεία. Εδώ τον παντός τύπου κεφτέ μπορείς να τον κάνεις έξοδο αλλά και μια στάση ανάμεσα σε δουλειές στο κέντρο. Κι αν είσαι μόνος μην σκας, στην Ζεύξιδος πάντα βρίσκεις παρέα. Ο Δημήτρης Πέτκος, που έχει συνεργαστεί με τον Χ. Καραμολέγκο, ζυμώνει το κεφτεδάκι παραδοσιακά, με μοσχαρίσιο ή χοιρινό κιμά, με κοτόπουλο και δυόσμο αλλά και ανανεωτικά, με κιμά από λουκάνικο Τζουμαγιάς σερβιρισμένο με χούμους από γίγαντες, με καπνιστό μπέικον, τραγανό με παντζάρι και αγιολί ατζούγιας ή σε φαλάφελ με βινεγκρέτ ταχίνι. Όλοι τηρούν την υπόσχεσή τους, μεστή γεύση, τραγανή απέξω ζουμερή στην καρδιά της. Ωστόσο, κινδυνεύεις να τους περάσεις στο ρόλο του κομπάρσου αν μπλεχτείς με την κόλαση που λέγεται τραγανό, σπιτικό, σπιρτόξυλο τσιπ με τηγανητά αβγά αλλά και με τα κανονικά στρογγυλά τσιπς, αλάδωτα και τραγανά ή τις κανονικές τηγανητές πατάτες και τον μαμαδίστικο πουρέ με το ξηρό ανθότυρο. Η σαλάτα με την κινόα, τα δημητριακα, το ρόδι και τη λεμονάτη σάλτσα ή μια παντζαροσαλάτα με μήλο, φουντούκι και βινεγκρέτ από φρούτα του δάσους θα σου κάνουν την καλύτερη παρέα μέχρι να βγουν αχνιστά τα κεφτεδάκια από το τηγάνι.
Ζεύξιδος 6, τηλ.:2301241141

vita-2

Το δείπνο στο μουσείο
Η Χρύσα Κονιόρδου, με καταγωγή από την Σμύρνη και την Πόλη είναι η επιτομή του αστικού catering της πόλης εδώ και δεκαετίες. Το δικό της εστιατόριο μέσα στο Βυζαντινό Μουσείο, το Βήτα, έχει αυτή τη στυλάτη αύρα που συνδυάζει τον πολιτισμό με έναν χαλαρό, καταπράσινο κήπο. Ο Σωτήρης Ευαγγέλου τη βοήθησε με το μενού αλλά η ίδια είναι παντού μέσα και πίσω από τη λεπτομέρεια που μαγειρεύει κάθε πιάτο εξαιρετικά, φαγητό που φλερτάρει α λα γαλλικά με τη Μεσόγειο, δουλεμένο και οικείο συνάμα, δημιουργικό αλλά και κλασικό. Γιαπράκια που μυρίζουν τη βαθιά παράδοση της Πόλης, βουτυράτος σολομός με μαύρο ρύζι και σος από wasabi και ταραμά ή η πιο απόλυτη, παριζιάνικη entrecote με σος ολαντέζ και σπαράγγια αλλά και ένα ονειρεμένο λαυράκι με σελινόριζα ή το πιο κλασικό φιλέτο με πιπέρια. Και τα γλυκά, το ίδιο μαγικά: cheesecake μανταρίνι, μηλόπιτα, κρεμ-μπριλέ. Για τις ώρες που δεν θες να πειραματιστείς αλλά να βουλιάξεις σε μια ώριμη κλασικότητα με μπόλικο στυλ.
Βυζαντινό Μουσείο, Γ’ Σεπτεμβρίου 2, τηλ.: 2310869695

bonjour-1

To πιο γλυκό πρωινό ξύπνημα
Στο κέντρο-απόκεντρο της γειτονιάς κοντά στο Πανεπιστήμιο, όλη η Τριανδρία κάνει πρωί-πρωί ουρά για τον υπέροχο καφέ της Ειρήνης και της Λιάνας στο Bonjour Cafe. Καφέ καλό, θα μου πεις, κάνουν πολλοί. Όμως, ποιoς δεν θα ήθελε να ξεκινήσει τη μέρα του στο κοριτσίστικο, παστέλ σύμπαν των δύο φιλενάδων που δεν τσιγκουνεύονται τα χαμόγελα αλλά και τη σπιτική φροντίδα; Όλα όσα θέλει ένα πρωινό, εδώ σε περιμένουν λαχταριστά, και απολύτως σπιτικά, με φόντο τα φούξια καναπεδάκια και τη γαλλική ταπετσαρία. Στις δύο μικρές Αμελί, ακόμη και το απλό κέικ που κερνάει ο καφές είναι άπαιχτο, το ίδιο και τα ολόφρεσκα τραγανά σιμίτικα σκέτα, με σταφίδες ή σε αλμυρά σάντουιτς, οι πίτες με το χειροποίητο φύλλο, τα κρουασανάκια, τα cup cakes και τα εντελώς σπιτικά σάντουιτς. Η πιο “καλημέρα” της Θεσσαλονίκης.
Λ. Γρηγορίου 29, τηλ.: 2311286831

akadimia-4

Η “Ακαδημία” της τέχνης και της γεύσης
Στην πιο ποιητική επέκταση των Λαδάδικων, ο Κωνσταντίνος Μάρκου και ο Κώστας Γαργάνης με τον Λάζαρο Πάντο στο ντεκόρ, φτιάχνουν ένα μαγικό σκηνικό σε τρία επίπεδα, γεμάτο τέχνη, έπιπλα με ιστορία και μια αυλίτσα κατευθείαν από την Ελλάδα του ελληνικού κινηματογράφου, χάσιμο σε μια περιήγηση με καταιγιστικές πληροφορίες εκεί όπου το στυλ συναντά την πιο προσωπική του ιστορία. Όταν ο επιχειρηματίας και σεφ μπαίνει στην κουζίνα της ”Ακαδημίας” όλα μαγειρεύονται ονειρικά, απλά, με καθαρές γεύσεις και σε τιμές που ούτε φαντάζεσαι. Από την αφρό ταραμοσαλάτα, την καπνιστή μελιτζανοσαλάτα, τα αρωματικά ντολμαδάκια που σερβίρονται με το μαγικό γιαούρτι που φτιάχνουν τα παιδιά, ως την τροφαντή, τραγανή τηγανητή πατάτα στη σέσουλα και τα ολόσωστα βρασμένα λαχανικά μιας απλής σαλάτας, η θεσσαλονικιώτικη γεύση ζει τις καλύτερες στιγμές της και προχωρά ένα βήμα παραπέρα με τα σαν βούτυρο βουβαλίσια σουτζουκάκια γιαουρτλού, την σπαλομπριζόλα, τις φρέσκιες γαρίδες που ψήνονται με χοντρό αλάτι ή το ανάλαφρο ντοματένιο σαγανάκι.
Αγίου Μηνά 3, Άνω Λαδάδικα, τηλ.: 2310 521803

extravaganza-1

Το νέο hot spot
Στην Extravaganza τίποτα δεν είναι εξτραβαγκάν! Τζαμαρία ολόγυρα, απλά τραπέζια, ανοιχτή κουζίνα, όλα σαν απόηχος παλιού καφενείου με φοιτητική διάθεση που μαζεύει όλες τις ηλικίες και τις κοινωνικές τάξεις. Στο δίπλα τραπέζι μπορεί η παρέα να επιδίδεται σε θεαματικά κοκτέιλ όμως εσύ θα μπορούσες να λιώσεις για τον καβουρμά στο τηγάνι με αβγό μάτι και ντομάτα πάνω σε φρυγανισμένο ψωμί και ντιζάιν αμερικάνικου μπέργκερ. Τρία εναλλακτικά παιδιά, ο Βασίλης, ο Αντώνης και ο Σάββας μοιράστηκαν μια ιδέα που ξέρει να μαγειρεύει με υψηλή τεχνική και γνώση στην πιο χαλαρή βερσιόν της απόλαυσης. «Γκουρμέ» είναι η ειλικρίνεια, λέει ο Αντώνης μέσα από την ανοιχτή κουζίνα του και σε σκοτώνει με την τηγανητή, τραγανή πατάτα του πασπαλισμένη με ρίγανη, με φέτα ή με αβγό στο καπάκι δίπλα σε ένα μαγικό καρπάτσο παντζάρι με πούδρα καρυδιού και μαριναρισμένη πανσέτα και φρέσκα μυρωδικά ή το υπέροχο κοτόπουλο με σάλτσα μήλου και την εντελώς γαλλική μπριζόλα με το αρωματικό βούτυρο. Κι αν εδώ υπάρχει εξτραβαγκάντζα, είναι στην απόλυτη απουσία ζάχαρης: ο Αντώνης αρνείται να βάλει στο μενού κάτι που δεν είναι το φόρτε του: παρηγορήσου με ένα γλυκό κοκτέιλ!
Στοά Πτολεμαίων 29Α, τηλ.:2310 529791

DA-LEONARDO-44

Η Ιταλία στα πιο chic της
Μετά από πέντε χρόνια καριέρα στη Χαλκιδική, το Da Leonardo προσγειώνεται στην Πυλαία με τον γνωστό αρχιτέκτονα Μηνά Κοσμίδη να μεταφράζει την ιταλική τρατορία σε έναν πολύχρωμο χώρο που τον επιλέγεις για μια καθημερινή πίτσα ταρτουφάτα με λεπτή σπιτική ζύμη αλλά που τον αντιμετωπίζεις και σαν την καλή σου έξοδο, όπως κάνει όλος ο καλός κόσμος της Πυλαίας και όχι μόνον, οπότε θα προτιμήσεις μια σαλάτα με μπέιμπυ σπανάκι, αχλάδι, μανιτάρια σοτέ και ντρέσινγκ γκοργκοντζόλα, πράσινη σαλάτα με φετούλες rib-eye, ρικότα και σος με Dijon και εστραγκόν. Από το μενού της pasta fresca ξεχωρίζουν τα νιόκι με γκοργκοντζόλα, καρύδια, φρέσκο κρεμμυδάκι και αχλάδι ή ένα ριζότο με πικάντικο ιταλικό λουκάνικο και ξινόμηλο και για το πιο κομψό κλείσιμο, ένα σορμπέ με βιολογικό λεμόνι!
Φιλίππου 50, Πυλαία, τηλ.: 2310 323377

EXESLIOR-2

Το brunch με θέα από ψηλά
Το Κυριακάτικο ραντεβού της πόλης μυρίζει ντεκόρ Προβηγκίας, έχει θέα σχεδόν γαλλική στις στέγες του κέντρου, φερ-φορζέ αισθητική, ένα ασπρόμαυρο πάτωμα κομψοτέχνημα και ριγέ σε λευκοκίτρινο μενού που θυμίζει διακοπές στη Ριβιέρα. Εδώ τα γαλακτοκομικά της φάρμας Κουκάκη και η κομψή ομελέτα με καυτά, τραγανά τοστ, μόνο με ασπράδι αβγού συνδυάζονται με όλα τα σχόλια των απανταχού γλεντιών του περασμένου Σαββατόβραδου και εδώ στήνονται τα επόμενα ραντεβού για το δια-ταύτα της συνέχειας μιας Κυριακής και σχόλης. Το αριάνι συνδυάζεται με ραβανί και σπιτική μπουγάτσα, θεσσαλονικιό κουλούρι, χαλβά με ξερά φρούτα ή αν προτιμήσεις τη χορταστική εκδοχή, θα δοκιμάσεις υπέροχες αβγόφετες με φρέσκα φρούτα και σιρόπι, αβγά ποσέ με γαλοπούλα πάνω σε ψωμάκι και τηγανίτες με μέλι και καρύδι. Από την κορυφή του Excelsior του πιο στiλάτου, ιστορικού ξενοδοχείου στο κέντρο.
Κομνηνών 10, τηλ.: 2310021020

choureal4

Το προφιτερόλ που σκοτώνει
Ο Miles Σκλήρης είναι χημικός και η Αλίκη Συμεωνίδου βιολόγος. Και οι δύο μαζί ένα πανέμορφο νεαρό ζευγάρι, που αποφάσισε να μην «μασήσει» στα χρόνια της κρίσης και της αναδουλειάς. Ελάχιστα τετραγωνικά το Choureal, στο πιο κέντρο του κέντρου, ένα στιλάτο ντεκόρ και μια φαεινή ιδέα που αγαπά την εξειδίκευση: το προφιτερόλ και το σου! Η αγάπη τους για το συγκεκριμένο γλυκό πέρασε από πολλά σεμινάρια μέχρι να φτάσει το ιδανικό, την απόλυτη κορυφή! Τα τραγανά σου ψήνονται κάθε μια ώρα, ζυμωμένα με μοσχοβολιστό γαλλικό βούτυρο και αρωματισμένα με βανίλια Μαδαγασκάρης, η σοκολάτα, μαύρη, λευκή ή γάλακτος δεν είναι τίποτα λιγότερο από Valhrona. Τη στιγμή της παραγγελίας το γλυκό στήνεται ανάλογα με τα γούστα σου, με ζεστή ή κρύα σοκολάτα στολισμένο με φράουλες, φρούτα του δάσους, καραμέλα, φουντούκι, αμύγδαλο, φιστίκι, τριμμένο μπισκότο ή βύσσινο. Τα σου προσφέρονται και σκέτα, γεμιστά με υπέροχη κρεμ-πατισιέρ και καβουρδισμένο αμύγδαλο ενώ το προφιτερόλ γίνεται και τούρτα σε περίπτωση που κάτι γιορτάζεις!
Π. Πατρών Γερμανού 7, τηλ.: 2310 252766

Δείτε επίσης
Η Ελένη Ψυχούλη προτείνει τα καλύτερα στέκια για φαγητό στη Θεσσαλονίκη

Τα καλύτερα του δρόμου της Θεσσαλονίκης από την Ελένη Ψυχούλη