Κάτω στον Πειραιά στα Καμίνια κάναμε την έξοδό μας πριν λίγες μέρες, στο Οινομαγειρείο η Ζωοδόχος Πηγή. Και θα ξαναπάμε πολλές φορές, να πάτε και εσείς!

zwodoxos-pigi-3

Την πρώτη φορά που πήγα χρειάστηκα GPS, αλλά ενθουσιάστηκα με αυτήν τη νόστιμη ταβέρνα. Δεν τον ξέρω καλά τον Πειραιά. Τη δεύτερη φορά τη βρήκα μόνη μου και την τρίτη έπεσα πάνω της, αφού πρώτα ψιλοχάθηκα στα στενά της ήσυχης γειτονιάς. Γιατί σε μια ήσυχη γειτονιά βρίσκεται, κοντά στην ομώνυμη εκκλησία που έδωσε το όνομά της στο Οινομαγειρείο η Ζωοδόχος Πηγή, όπως λέει η ταμπέλα.

zwodoxos-pigi

Στο ίδιο σημείο που το 1944 πρωτάνοιξε η μπακαλοταβέρνα του Λάμπρου. Μετά ανέλαβε ο γιος του ο Μήτσος. Σήμερα, είναι οι γιοι του κυρ-Μήτσου, ο Αλέξανδρος Τσώτσης με τον αδελφό του τον Κώστα που δουλεύουν το μαγαζί, ηθοποιός του θεάτρου τέχνης ο πρώτος, μουσικός ο δεύτερος. Έτσι εξηγείται η μεταμοντέρνα διακόσμησή της και η έντονη προσωπικότητα του χώρου. Το πάλκο με τις μαριονέτες-ρεμπέτικη κομπανία, το κολάζ με τα χρωματιστά πιάτα και τις ψάθινες καρέκλες, η παλιά ζυγαριά και το ραδιόφωνο αντίκα.

zwodoxos-pigi-4

Όμως δεν είναι η διακόσμηση που θα σε κάνει να κολλήσεις μαζί της. Εδώ θα φας θεϊκούς λαχανοντολμάδες –καλύτερους κι από της μαμάς σου– και ντολμαδάκια γιαλαντζί σκέτο νέκταρ. Αβγά μάτια πάνω σε φρεσκοτηγανισμένα τσιπς πατάτας που θα παραμιλάς, ταμπουλέ όλο άρωμα δυόσμου με ελάχιστο ψιλό πλιγούρι στην πιο αυθεντική συνταγή, υπέροχη ζεστή φάβα, «λιβανέζικο» που μεταφράζεται σε αραβικές πίτες γεμισμένες με πικάντικο κιμά σερβιρισμένο με μαϊντανό, ντομάτα και υπέροχο γιαούρτι, το μαγικότερο ψητό συκώτι που λιώνει στο στόμα, χειροποίητα σπιτικά ραβιόλι γεμιστά με ντομάτα ή με δυόσμο και χαλούμι, μελιτζάνες – μέλι στο φούρνο με τυριά, εξαιρετική λευκή ταραμοσαλάτα, μπρόκολο ογκρατέν, μυρωδάτη σαλάτα με ξινόμηλο και καρότο, κεφτεδάκια με ντομάτα και σπιτικές τηγανητές πατάτες, κοτόπουλο με μανιτάρια και μαϊντανό.

Από το μενού όλα θα τα ποθήσεις αλλά, επειδή δεν θα καταφέρεις να τα δοκιμάσεις από την πρώτη φορά, θα επανέλθεις σίγουρα για μια επανάληψη στα δοκιμασμένα και άνοιγμα σε νέες γευστικές εμπειρίες με τα αδοκίμαστα.

info
Ιωάννου Κατσούλη 77, Καμίνια, τηλ. 210 4814438.