Ο χώρος είναι κομψός, μοντέρνος, κι έτσι όπως τον σχεδίασαν οι Malvi Designers, με την ανοιχτή κουζίνα πίσω από το γυάλινο χώρισμα, με τις λιτές γραμμές και τους διακριτικούς, αλλά και ικανοποιητικούς φωτισμούς του, παραπέμπει περισσότερο σε κοσμοπολίτικη μπρασερί παρά σε ένα κλασικό εστιατόριο της πόλης.

Αυτόν τον πιο γκουρμέ κοσμοπολιτισμό επιδιώκει στην κουζίνα του και o σεφ-ιδιοκτήτης Δημήτρης Τασιούλας, που έχει στήσει ένα πολύ φρέσκο και γοητευτικό μενού, όπου τα πιάτα, παρά τις τοπικές καταβολές τους, δεν θυμίζουν με τίποτα το μαγειρικό παρελθόν αυτής της πόλης. Το καθένα τους μοιάζει να είναι μια προσωπική κατάθεση στον ανοιχτό λογαριασμό της σαλονικιάς κουζίνας.

Αρχικά θα ήθελα να σταθώ στις υπέροχες σαλάτες του, οι οποίες αναμφισβήτητα μπορούν να δελεάσουν και χορτοφάγους και μη χορτοφάγους. Πρώτη μου προτίμηση ο μπαχτσές λαχανικών με σορμπέ παντζάρι και κρέμα μοβ πατάτας, ένα πιάτο που εύκολα θα μετέπειθε και όσους δεν είναι δηλωμένοι φίλοι της πρασινάδας. Οι νεωτεριστικές τάσεις της κουζίνας εντοπίζονται στη λατρεμένη από τους Βορειοελλαδίτες παλαμίδα, η οποία εδώ σερβίρεται ως «μεζές της Θεσσαλονίκης», δηλαδή με σέσκουλα, με μους ταραμά και αυγοτάραχο.

Η παρουσία των λαχανικών σε πιάτα ψαριών και ο τρόπος που αναδεικνύονται συνοδεύοντάς τα, όπως θα διαπιστώσει όποιος ζητήσει, για παράδειγμα, τον φρέσκο μπακαλιάρο με χόρτα φρικασέ, αφρό από το ζωμό του, που συνοδεύεται από τσιπς από την πέτσα του ψαριού, το μπαρμπούνι με κρέμα φάβας, καραμελωμένα τοματίνια, μαρμελάδα τομάτας και κρίταμο τεμπούρα ή το φαγκρί με την κρέμα από λεμόνι, που αρωματίζεται με αρμπαρόριζα και συνοδεύεται από «χώμα» από σύγκλινο αφενός δηλώνει τη διαφοροποιημένη από την παράδοση οπτική της κουζίνας και αφετέρου αποδεικνύει την ικανότητά της να χειρίζεται τα υλικά της.

Ο κατάλογος όμως του Thria ανταποκρίνεται και στις πιο comfort απαιτήσεις του κοινού, γι’ αυτό δεν λείπουν και κάποιες πιο πληθωρικές –και νυν πιο δημοφιλείς– κοπές, όπως το rib-eye Black Angus με κρέμα γλυκοπατάτας, νιόκι πατάτας, μανιτάρια στη σχάρα και σάλτσα με άρωμα ευκαλύπτου ή ταλιάτα του Thria από διάφραγμα, με κρέμα από αγκινάρα Ιερουσαλήμ, μαύρο σκόρδο, σάλτσα πόρτο και τραγανά καρότα.

Στα κοσμοπολίτικα highlights του συμπεριλαμβάνονται τα dry aged κρέατα και τα επιλεγμένα τυριά, όπως το ισπανικό δωδεκάμηνης ωρίμανσης ossau irraty και το ιταλικό pecorino sardo staggionato. Αντίστοιχα ενδιαφέρουσες προτάσεις μπορεί να βρει κανείς και στον κατάλογο των κρασιών.

info
Μαρίας Κάλλας 1, Νέα Παραλία, Θεσσαλονίκη, τηλ. 2310 821120. Κόστος: 50-70€ / άτομο.