Κάθε φορά που η ομάδα του The Clumsies παρουσιάζει τη νέα της λίστα των cocktails έχω την περιέργεια να διαπιστώσω τι καινούργιο, καινοτόμο και εμπνευσμένο θα έχουν ετοιμάσει αυτή τη φορά. Και φυσικά πηγαίνω με μεγάλες προσδοκίες μιας και οι ίδιοι μας τις έχουν δημιουργήσει. Η 9η θέση που κατέχει ανάμεσα στα 50 καλύτερα bar του κόσμου δεν μπορεί να μη σου δημιουργεί υψηλές απαιτήσεις από μόνη της.

IMG_7695

Αυτή τη φορά, λοιπόν, σειρά είχε το Genesis. Ένα διαφορετικό concept που θα τολμήσω να πω ότι είναι από τα πιο ολοκληρωμένα menu, που έχουν παρουσιάσει μέχρι σήμερα. Τα ποτά εδώ πίσω από την απλότητά τους κρύβουν μια πολυπλοκότητα που, όμως, δεν περνάει στον καταναλωτή που απλά απολαμβάνει το ποτό του. Έτσι, λοιπόν, στον νέο κατάλογο πρωταρχικό ρόλο παίζει η εμπειρία μαζί με την απόλαυση.

Η ενότητα Genesis, για παράδειγμα, χωρίζεται σε 4 κατηγορίες, οι οποίες περιλαμβάνουν από τέσσερα διαφορετικά cocktails. Η πρώτη φέρνει το όνομα Hydrogen και από αυτή ξεχώρισα το Nostalgia. Ένα πότο που μου ξύπνησε παιδικές αναμνήσεις. Blend από ρούμια που ένα εκ των οποίων έχει αρωματιστεί με μπισκότα Παπαδοπούλου, bitter από γαρίφαλο και κανέλα καθώς και ένα σιρόπι από βερμούτ Otto’s, τσάι του βουνού, θυμάρι και φουντούκια. Σερβίρεται από μια κρέμα από μπισκότα πασπαλισμένη από καφέ. Ενδιαφέρον επίσης είναι και το Trilogy που έχει για βάση του το gin. Είναι ένα πότο που κλείνει όλα τα αρώματα της Μεσογείου σε ένα ποτήρι: ντομάτα, ελιά, ρίγανη… και σου ανοίγει την όρεξη.

IMG_7708

Η δεύτερη κατηγορία ονομάζεται Sychrony και έχει εποχιακό χαρακτήρα μιας και κάποια από τα συστατικά των τεσσάρων ποτών της θα αλλάζουν ανάλογα με την εποχή. Το Euphoria είναι ένα εποχιακό Daiquiri που αρχικά θα σερβίρεται με πορτοκαλένιο χαρακτήρα, ύστερα με berries, τους καλοκαιρινούς μήνες με πεπόνι, ενώ το φθινόπωρο με αρώματα από αχλάδι. Εκείνο όμως που μου τράβηξε το ενδιαφέρον ήταν το Siren που περιέχει μαστίχα, μέλι, λεμόνι και ένα βαρελάτο Ασύρτικο που το έχουν μεταμορφώσει σε βερμούτ και το έχουν αρωματίσει με καπνιστά λεμόνια, μάραθο, φινόκια και μαύρο πιπέρι.

Η επομένη κατηγορία είναι αυτή που περιέχει τα ποτά που ταιριάζουν περισσότερο στη νοοτροπία και το στιλ του Clumsies. Ακούει στο όνομα Zymosis, αγαπάει την αλληλεπίδραση των υλικών και θα τολμήσω να πω ότι απευθύνεται σε «ψαγμένους» πότες. Ξεχώρισα το Nectar, που βασίζεται στη βότκα, περιέχει νερό από κόκκινο λάχανο που σε αυτό οφείλει και το ιδιαίτερο χρώμα του και σερβίρεται με μια πίκλα κρεμμυδιού αρωματισμένη με βασιλικό. Αρκετά σαγηνευτικό είναι επίσης και το Synthesis που είναι μια παραλλαγή του gimlet. Gin μαζί με ένα νόστιμο cordial από βρασμένο παντζάρι, ginger, ζάχαρη και γαλακτικό οξύ. Γουλιά και ταξίδι στις γεύσεις.

IMG_7718

Στην τελευταία κατηγορία, Harmony, συγκαταλέγονται ποτά με χαμηλό αλκοολικό βαθμό. Από αυτή, λοιπόν, μου τράβηξε την προσοχή το Eureka με ξηρό ροζέ κρασί Βιβλινος, λικέρ από βερίκοκο, βερμούτ και κάποιες σταγόνες από καπνιστό ουίσκι για μια διαφορετική νότα. Εντυπωσιακά όμορφο και πολύ ενδιαφέρον ήταν και το Hypnotic με Bourbon, λικέρ αρωματισμένο με σύκα και βότανα, Metaxa 7 αστέρων και κατσικίσιο τυρί. Δυνατό πότο που σερβίρεται σε πιο μικρή ποσότητα (60ml) και γίνεται εθιστικό. Όσο για το Archaic, μπορεί να παίζει με την αρχαιότητα, όμως, είναι ένα aperittivo με ισχυρή προσωπικότητα. Περιέχει gin αλλά και ουίσκι, Campari, λίγο βερμούτ και αγκαλιάζεται από σόδα.

Όπως καταλαβαίνεις, φέτος η ομάδα του Clumsies έχει ανεβάσει τον πήχη, παίζει με την εποχικότητα, δημιουργεί αντιθέσεις και «ψαγμένα» ποτά, υποστηρίζει την απλότητα και γενικά καλύπτει όλα τα γούστα.

info
Πραξιτέλους 30, Αθήνα, τηλ. 210 3232682.