Από το 2009 που άνοιξε τις πόρτες του μέχρι σήμερα έχει λάβει πολλές διακρίσεις και βραβεία, ανάμεσα σε αυτά Χρυσό Σκούφο, βραβείο Gourmet και Βραβείο Ελληνικής Κουζίνας. Αυτή η σεζόν, όμως, για μένα, είναι η καλύτερή του στιγμή, όσον αφορά τις γεύσεις που δοκίμασα.

chef-YL

Ο Γιάννης Λουκάκος και η ομάδα του δημιούργησαν και δοκίμασαν πολλά πιάτα μέχρι να καταλήξουν στο ιδανικό μενού, το οποίο είναι μεν μεσογειακό, αλλά σε εκπλήσσει ευχάριστα με τολμηρές γευστικές νότες από τη μακρινή Ανατολή.

tragano-brocolo-psomi-ki-alati

Ευφάνταστοι συνδυασμοί και προσεκτικά επιλεγμένα εποχικά υλικά δίνουν το στίγμα της νέας κουζίνας του εστιατορίου, που είναι ανοιχτή καθημερινά σε ένα από τα πιο κεντρικά σημεία του Χαλανδρίου. Ιδανικό ξεκίνημα, λοιπόν, θα κάνεις -μετά το καλωσόρισμα του σεφ- με την καταπληκτική σαλάτα από τραγανό μπρόκολο και κουνουπίδι με μπέικον, σταφίδες, τρίμμα καβουρδισμένου φουντουκιού και κρέμα γιαουρτιού. Η σαλάτα αυτή με τους πρωτότυπους συνδυασμούς της είναι ένα από τα καλύτερα φετινά πιάτα που έχω γευτεί. Εναλλακτικά υπάρχουν και οι φακές με γλυκοπατάτα, πλιγούρι ξινομυζήθρα και βινεγκρέτ με μέλι και μουστάρδα, που είναι απαλή σαν γεύση και η κρέμα φέτας με πιπεριές και φουρνιστές τορτίγιες, που είναι ένα κι ένα για τσίμπημα στη μέση του τραπεζιού.

fakes-salata-psomi-ki-alati

keftedes-psomi-ki-alati

Από τα ζεστά πιάτα στα must είναι σίγουρα το τυλιχτό πιτάκι με κοτόπουλο, που είναι μαριναρισμένο με μπαχαρικά και σάλτσα γιαουρτιού (€ 5,50 τα δύο τεμάχια) και ο μεταξένιος πουρές από σελινόριζα με καβουρδισμένο φουντούκι και ελαιόλαδο. Έχει κι άλλα πολλά και δεν θα ξέρετε τι να πρωτοδιαλέξετε, γι’ αυτό καλό είναι να αποφασίσετε αν θα πάρετε πολλά μικρά για τη μέση ή λιγότερα σε συνδυασμό με κυρίως. Τα ορεκτικά κοστίζουν σε γενικές γραμμές από 5.50 έως 8.50 ευρώ. Όσο για τα κυρίως, θα πληρώσεις από 7 για τους αφράτους κεφτέδες με την πικάντικη σάλτσα ντομάτας, γιαούρτι και τα εξαιρετικά λεπτά τσίπς πατάτας μέχρι 14 ευρώ, που θα δώσεις, φερ’ ειπείν, για το εκπληκτικό μοσχαρίσιο μπέργκερ, που φτιάχνεται από αμερικάνικο black angus με κατσικίσιο τυρί, καραμελωμένα κρεμμύδια και μαγιονέζα με λευκή τρούφα, παρμεζάνα και housemade ψωμάκι. Απλά υπέροχο!

giouvetsi-apo-thalassa-psomi-ki-alati

Κι αν είσαι φαν των θαλασσινών, μπορείς πάλι να επιλέξεις την πρωτότυπη καλαμαράδα με λεπτοκομμένο καλαμάρι στο τηγάνι με φασόλια ντομάτα και τσορίθο. Ή ακόμα και το παιχνιδιάρικο γιουβετσάκι από θάλασσα με γαρίδες, καλαμάρι, κρόκο Κοζάνης, λάιμ και βασιλικό.

tarta-banana-psomi-ki-alati

sokolata-psomi-ki-alati1

Τέλος, δεν γίνεται να φύγεις από το “Ψωμί και Αλάτι” και να μην δοκιμάσεις τη φοβερή τάρτα μπανάνας ή τη σοκολάτα γκανάζ με τραγανό μπισκότο και παγωτό πραλίνα. Το ένα καλύτερο από το άλλο!

info
Πλατεία Ελευθερωτών 8, τηλ: 2106848178, www.psomialati.gr. Κόστος: € 28 – 35/άτομο. Ανοιχτά κάθε βράδυ από τις 20.00. Σάββατο – Κυριακή και μεσημέρι.