Η φήμη του κυκλοφορεί σαν αστικός μύθος εδώ και δεκαετίες, και όχι άδικα… Δεν ξέρω ψαγμένο καλοφαγά, πάσης κατηγορίας και ηλικίας, που να μην τον μνημονεύσει. Άλλος για το αιθέριο χέρι στο πιο αλάδωτο τηγάνι, άλλος για τη ρακή, άλλος για το φρέσκο ψαράκι του, και όλοι μαζί για τις τρυφερές τιμές του.

ouzeri-laki3

«Καλτ κρυμμένο μυστικό» θα σου τον περιγράψουν οι δημοσιογράφοι. Για μένα που είμαι Βολιώτισσα, ο Λάκης, ή για την ακρίβεια ο Γιώργος Λάμπρου, είναι ένα κλασικό ουζερί, επακριβώς όπως ορίζει την έννοια η παράδοση μιας θαλασσινής τσιπουροποσίας. Κεντρικός αλλά και κρυμμένος στην αγκαλιά της -πεζοδρομημένης- Ελπίδας. Στη γειτονιά του Λάκη Παπαδόπουλου, εκεί που παλιά είχε το καφενείο του ο Μίμης Δομάζος και, η Αθήνα, την παλιά αστική δόξα της. Με καλή κρητική ρακή και εξίσου καλό κρασί, που προμηθεύεται πάντα από τον ίδιο παραγωγό της Κορίνθου. Πολλές φορές κίνησα να τον επισκεφτώ. Άλλες τόσες δεν μου το επέτρεψαν διαδηλώσεις και οι συνήθεις ταραχές του κέντρου. Αλλά είναι κι αυτό κομμάτι της γοητείας του. Ένα ενσταντανέ κρυμμένο από το χρόνο, τόσο κοντά αλλά και τόσο μακριά σου, στο χάος μιας αντάρτισσας μεγαλούπολης.

20170313_214427

Στον Γιώργο, θα αγαπήσεις πρώτα τον Γιώργο. Τη μετρημένη φιλικότητά του. Και ύστερα την προθήκη με το ψάρι. Μόνο ημέρας από την Κύμη και κατά προτίμηση μικρό και ταπεινό. Μπαρμπουνάκι, γαύρος, γαλέος, πεσκανδρίτσα. Όλα τραγανά στο τηγάνι, κρούστα κρύσταλλο, ούτε ίχνος λαδιού στο αποτύπωμα του πιάτου. Θα ξεκινήσεις με μεζεδάκια, άλλα κάθε μέρα, αναλόγως καιρού και ψαριάς.

ouzeri-laki2

Θεϊκό αχνιστό σαλάχι, γαύρος μαρινάτος ισορροπημένα βελούδινος και ξιδάτος, ωραία φάβα, σπιτική τυροκαυτερή, σκουμπρί καπνιστό με μπόλικη ριγανίτσα, βραστή και πράσινη σαλάτα, χταποδάκι, θράψαλο ψητό, υπέροχα σαγανάκια με φρέσκια ντομάτα και φέτα. Μέχρι να φτάσεις στο δεύτερο καραφάκι, θα έχεις συστηθεί με τη δύναμη της κουζίνας, ή αλλιώς, την Άννα, τη γυναίκα του Γιώργου, εξπέρ στην εξπρές, όσο πατάει η γάτα-δημιουργική ψαρομαγειρική: σουπιά με μακαρόνια που βράζουν στο μελάνι της, λινγκουίνι με ρέγγα, αμύγδαλα, τριμμένο τυράκι και ροζ πιπέρι, γόνος καλαμαράκι σοτέ με πράσο και φρέσκο κρεμμυδάκι, μουσακάς σαρδέλα, μια πρωτότυπη ιδέα όπου μέσα στο καλαθάκι μιας κριθαροκουλούρας φωλιάζει μελιτζάνα, πατάτα, φρέσκια σάλτσα ντομάτας και η σαρδέλα.

ouzeri-laki1

Με κάτι τέτοια έγινε διάσημος πριν χρόνια και ο Λευτέρης Λαζάρου. Όμως η Άννα δεν φιλοδοξεί να γίνει φίρμα και να βγει στις τηλεοράσεις. Και ο Γιώργος δεν νοιάζεται -δόξα τω Θεό- να ανακαινίσει την πατίνα του χρόνου στους τοίχους του. Γιατί ξέρει πως τα παλιά τηγάνια φτιάχνουν το νοστιμότερο φαγητό. Και πως το καλό το ψάρι δεν το βρίσκεις μόνο στο βουνό αλλά και στο κέντρο μιας τσιμεντένιας πρωτεύουσας.

info
Ελπίδος 16, Πλ. Βικτωρίας, τηλ. 210 8213776. Κόστος: €15-20.
Κυριακή μόνο μεσημέρι

Δείτε επίσης
Η Folia του μεζέ από το Αφγανιστάν