Αν δε μένεις νότια, το χειμώνα η Γλυφάδα μοιάζει άλλος κόσμος, μακρύ και δύσκολο ταξίδι. Το καλοκαίρι πάλι η εικόνα αλλάζει και οι ουρές στην Ποσειδώνος για μια θέση στα πιο μοδάτα club και εστιατόρια της πόλης είναι συνηθισμένο φαινόμενο.

Η Γλυφάδα δεν έχει εποχή και ηλικία, είναι αιώνια νέα, trendy, γελαστή, με μια μόνιμη αίσθηση διακοπών, λίγο νωχελική και με ένα ελαφρώς μπλαζέ ύφος -ξέρει την αξία της και δεν έχει να αποδείξει τίποτα. Σε κατακτά από την πρώτη στιγμή με τις δεκάδες επιλογές που προσφέρει και δεν είναι περίεργο που την επιλέγουν φανατικά όλες οι ηλικίες και όλα τα στυλ μια και έχει κάτι καλό για όλους. Καλά cocktails, ιταλικά και burgers είναι τα πρώτα που σου έρχονται στο μυαλό όταν σκέφτεσαι τι θα βρεις στη Γλυφάδα. Δίπλα τους και άλλα κλασικά, καλά εστιατόρια, νέες αφίξεις που κερδίζουν συνεχώς έδαφος, δεκάδες cafes στις αγορές της Μεταξά και τους γύρω δρόμους, αλλά και μεζεδοπωλεία όπου απολαμβάνεις φρέσκα ψάρια και θαλασσινά παρέα με ουζάκι, λευκό κρασί ή τσίπουρο και ας λείπει στα περισσότερα η θέα στη θάλασσα.

6 κλασικές επιλογές για φαγητό

Food-Mafia-1

Food Mafia: Με νεοϋορκέζικο στυλ και κουζίνα που μιλάει πολλές και διαφορετικές γλώσσες το εστιατόριο του Ηλία Σκουλά είναι must προορισμός κάθε ανθρώπου που αγαπάει το καλό φαγητό και τις μεγάλες προκλήσεις στο πιάτο -το rib eye βίσονα διαδέχεται το “The” burger και το burger με kobe beef την κορυφαία σαλάτα Caesar Cardini. Δίπλα τους bao buns, ριγκατόνι με foie gras και rabo del toro (μοσχαρίσια ουρά σε πλούσια σάλτσα). Στο μενού βρίσκεις και άλλα πολλά και λαχταριστά που θα χρειαστεί πολλές επισκέψεις για να δοκιμάσεις. Στα συν του εστιατορίου και η μπάρα με τα φοβερά cocktails. Φιλικής Εταιρείας 10, τηλ. 210 8942177.

peccati pizza fournosedited

Peccati di Gola: Η Γλυφάδα αγαπά τις ιταλικές γεύσεις και όσοι έχουν φάει πίτσα στο Peccati di Gola έχουν ερωτευτεί τη Νάπολη και τη μεγάλη νοστιμιά που χάρισε σε όλο τον κόσμο. Ψημένες στον ξυλόφουρνο στους 400οC, οι πίτσες του Peccati di Gola κλέβουν την παράσταση στο μενού που περιλαμβάνει βέβαια και άλλα καλά ιταλικά πιάτα, όπως ζυμαρικά. Απίστευτη μέσα στην απλότητα της η μαργαρίτα, μεγαλειώδης η carpaccio e tartufo με υπέροχη ζύμη, ωμό, σπιτικό μοσχάρι σε λεπτές φέτες και διακριτικό άρωμα τρούφας και όσο για την γκορκοντζόλα “παντρεύει” ιδανικά το βουτυράτο μπλε τυρί με το προσούτο. Κύπρου 50, τηλ. 210 8981511.

Vincenzo: Από τα πιο κλασικά εστιατόρια της Γλυφάδας, το Vincenzo στρώνει τραπέζι από το 2002 και βάζει στα πιάτα αυθεντικές ιταλικές γεύσεις που τόσο αγαπά η περιοχή σε ένα απόλυτα χαλαρό περιβάλλον. Τι να επιλέξεις; Μα φυσικά ζυμαρικά, al dente και πεντανόστιμα, όπως σπαγγέτι με ναπολιτάνικα κεφτεδάκια στον ξυλόφουρνο και πένες με ντοματίνια, ρόκα και γκορκοντζόλα. Αξίζει να δοκιμάσεις τα ριζότο του και για τη μέση σίγουρα μια πίτσα με ζύμη που αγγίζει την ιταλική τελειότητα. Γιαννιτσοπούλου 1, τηλ. 210 8941310.

MOO-photo-4

Moouu: Δεν υπάρχει πραγματικός λάτρης του κρέατος που να μην έχει περάσει από το Moouu. Αδερφάκι του επίσης γλυφαδιώτικου “Σαρδελάκι” γνωρίζει τρελό σουξέ από την πρώτη του μέρα. Στο βιομηχανικού στυλ μαγαζί το κρέας ψήνεται σε ξυλοκάρβουνα, ειδικεύεται στην κοπή και προτείνει πικάνια, διάφραγμα, λαιμό, rib eye, oyster blade, flap meat με ό,τι ψήσιμο θες. Στις γαρνιτούρες επίλεξε τραγανές, τηγανητές πατάτες και ψητά λαχανικά και φρόντισε να αφήσεις χώρο για τα απίστευτα γλυκά. Φοίβης 17, τηλ. 211 4096295.

Tartare: Η κουζίνα του μιλάει άπταιστα γαλλικά και κάθε έμπειρος γευσιγνώστης δεν μπορεί παρά να παραδεχτεί ότι το Tartare είναι από τα καλύτερα του είδους. Δεν είναι μόνο το μενού του βέβαια, αλλά και η κομψή του διακόσμηση, που σε κάνει να αισθάνεσαι ότι βρίσκεσαι σε εστιατόριο στην καρδιά του Παρισιού. Επίλεξε οπωσδήποτε φρέσκα στρείδια, tartare από δύο είδη σολομού (φρέσκου και καπνιστού), αλλά και το κορυφαίο steak tartare και bon appétit! Αλ. Παναγούλη 52, τηλ. 210 9680320.

Soleto-1

Soleto: Η απόλυτη περαντζάδα της Γλυφάδας, αφού όποιος θέλει να δει και να τον δουν κάνει μια στάση στο Soleto. Το all day spot στη Λαοδίκης ποντάρει στην επιτυχημένη ιταλική συνταγή και κερδίζει το στοίχημα με απόδειξη το πολυπληθές κοινό του που το κρατά μονίμως γεμάτο. Στα μεγάλα ατού του εστιατορίου τα φρέσκα υλικά, όπως τα φρούτα και τα λαχανικά από τη φάρμα τους στις Σπέτσες. Και επειδή μιλάμε για all day επιλογή, στο Soleto πας για πρωινό, lunch break, δείπνο ή απλά για cocktail με το μενού να μην αφήνει κανέναν παραπονεμένο. Ακριβώς δίπλα και το αδελφάκι του, το Kibo που αγαπάει το sushi και τα ιαπωνικά πιάτα. Λαοδίκης 33-35, τηλ. 210 9680460.

5 new entries που πρέπει να δοκιμάσεις

* Kazoku. Το νέο sushi bar της Γλυφάδας ρολάρει με χαλαρό στυλ και φιλικότατες τιμές και κερδίζει συνεχώς έδαφος στις επιλογές μας τόσο για τις καλές του γεύσεις όσο και για το γεγονός ότι κάνει delivery! Τι να δοκιμάσεις; Σίγουρα dragon rolls, tiger tempura rolls και Kazoku Makimono. Κύπρου 59, τηλ. 210 8944549.

* Σπίτι neat eat + cafe + bar. Πριν λίγους μήνες το πρώην Applebee’s έγινε Σπίτι, αλλά ένα σπίτι για όλες τις αισθήσεις! Το γνωστό εστιατόριο της Φιλοθέης απέκτησε δεύτερη κατοικία στη Γλυφάδα και εντός του βρίσκεις και το φιλόδοξο project All Senses Gastronomy που πρέπει σίγουρα να δοκιμάσεις κάποια ιδιαίτερη στιγμή της ζωής σου. Λαζαράκη 12 & Δουσμάνη, τηλ. 210 8980080.

Ark-2

* Αrk. Ο Γιάννης Μπαξεβάνης σε βάζει στην “κιβωτό” του και σε στέλνει ταξί στα Αστέρια της Γλυφάδας. Το Akr (κιβωτός) τα συνδυάζει όλα ιδανικά: φινέτσα, πολυτελές στυλ, μαγική θέα και νόστιμα πιάτα όπου κυριαρχούν τα ψάρια και τα θαλασσινά, χωρίς όμως να απουσιάζει και το κρέας. Γρηγορίου Λαμπράκη 2, Αστέρια, τηλ. 210 8948882.
* Amano. Είναι ίσως το πιο νέο μέλος της γλυφαδιώτικης οικογένειας. Το ιταλικό Amano σου κάνει το τραπέζι με ζυμαρικά, ριζότο, πίτσες και λοιπές ιταλικές σπεσιαλιτέ, ενώ δεν του λείπουν και τα λαχταριστά γλυκά. Νόστιμη πινελιά στο χώρο η βιτρίνα με τα ιταλικά αλλαντικά και τυριά που σου κλείνουν δελεαστικά το μάτι. Κύπρου 74, τηλ. 210 8980334.
* Πασιφάη. Η σύζυγος του Μίνωα χαρίζει το όνομα της σε αυτό το εστιατόριο όπου δοκιμάζουμε κρητική κουζίνα στα καλύτερά της. Στο μενού του βρίσκουμε όλα τα παραδοσιακά κρητικά πιάτα, όπως χοχλιούς, απάκι, γαμοπίλαφο, κολοκυθοανθούς γεμιστούς και αρνάκι τσιγαριαστό, ενώ το γεύμα συνοδεύεται και από κρητική μουσική. Λαζαράκη 63, τηλ. 210 9944024.

Για ψάρι και μεζέδες

sardelaki1

* Σαρδελάκι: Σε αυτό το μαγαζί γίνεται λαϊκό προσκύνημα από νότιους και όχι μόνο. Απλό, χωρίς περιττά φτιασίδια, σερβίρει θαλασσομεζέδες στη σχάρα και στο τηγάνι, σκουμπρί καπνιστό και άλλα πολλά. Η ψητή γάμπαρη κερδίζει στις εντυπώσεις, όπως και η χοντροκομμένη φάβα με φρέσκια ντοματούλα και κρεμμύδι. Φοίβης 15, τηλ. 211 4021195.
* 1903 – A taste of Smyrna: Πλάι στο Food Mafia o Ηλίας Σκουλάς έχει ανοίξει το εκπληκτικό αυτό σμυρναίικο μεζεδοπωλείο που μιλάει στην καρδιά μας. Εδώ δοκιμάζεις απίστευτους μεζέδες, όπως καπνιστή μελιτζανοσαλάτα, χαβιαροσαλάτα, λακέρδα, ντολμαδάκια γιαλαντζί, σμυρναίικα σουτζουκάκια και άλλα πολλά παρέα με ούζο ή τσίπουρο σερβιρισμένο σε κολονάτα ποτήρια. Αγίου Ιωάννου 12, τηλ.  210 8942177.

DSC_0029a

* Mezze Glyfada: Ένα παρεΐστικο στέκι για τους λάτρεις της καλής ρακής και των σπιτικών, εκλεκτών μεζέδων -θαλασσινών και κρεατοφαγικών! Στο Mezze θα γευτείς μαρινάτο καλαμάρι με σαλατούλα ντομάτας και αρωματικά, λευκό στιφάδο χταποδιού με πορτοκάλι, σαλάτα με φακές και ξιδάτο χταπόδι αρωματισμένη με λάιμ και τζίντζερ, κλέφτικο κοτόπουλο στη λαδόκολλα με γραβιέρα Κρήτης. Εναλλακτικά επιλέξτε κρεατομεζέδες και θαλασσομεζέδες σε μενού με κρασί με 16€ και 18€ αντίστοιχα.. Στα συν ο πολύ όμορφος εσωτερικός χώρος και η αυλή πάνω στην πολυσύχναστη Μεταξά. Α. Μεταξά 34 & Φοίβης 11, τηλ. 210 8980480.
* Ocean Basket: Η casual πρόταση της ψαροφαγίας σερβίρει θαλασσινά και ψάρια σε μεγάλες πιατέλες ή σε πιάτα-τηγάνια και σε μερίδες που δεν αφήνουν κανέναν παραπονεμένο. Έχει και sushi, ενώ το highlight του μαγαζιού είναι σίγουρα οι γαρίδες -σε 4 μεγέθη- που έρχονται στο τραπέζι χαραγμένες στη μία πλευρά για να είναι το καθάρισμα τους παιχνιδάκι. Λαζαράκη 61 & Πανδώρας, τηλ. 210 8983183.

Για burger

burger-joint-2

Η Γλυφάδα δεν αγαπάει τα burgers, τα λατρεύει! Τα μπεργκεράδικα δε ξεφυτρώνουν στους κεντρικούς δρόμους και τα στενά της περιοχής σαν μανιτάρια. Οι επιλογές όπως καταλαβαίνεις είναι πολλές και καθένας έχει να σου προτείνει και ένα διαφορετικό μπεργκεράδικο ως top. Οι δικές μας προτάσεις, λοιπόν, περιλαμβάνουν τα burger από μοσχαρίσιο κρέας black angus του Burger Joint, το ιστορικό Queen Burger, το απόλυτα αμερικάνικο American Burger στην πάνω πλευρά της Βουλιαγμένης και το Pere (Κύπρου 74, τηλ. 210 8941450) που ακολουθώντας την αγαπημένη παράδοση του Pere Ubu συνδυάζει τα burgers με εκπληκτικά cocktails.

Cocktail, ποτό ή μπίρα;

cocktails

Η έξοδος στη Γλυφάδα για cocktail είναι συνώνυμο του καλοκαιριού. Και για φαγητό να κατέβεις στα νότια αξίζει να περάσεις για ένα ποτό από τις διάσημες μπάρες της περιοχής. Εκτός από το Pere που είπαμε ήδη, τα must στέκια για cocktail είναι χωρίς δεύτερη σκέψη το Holy Spirit (Λαοδίκης 41, τηλ. 210 8982650), το MoMix και το Mosaiko. Για φάση beach party και όχι μόνο θα πας στο Balux, ενώ για μπίρα στο Beerock (πλατεία Νυμφών 1, τηλ.  210 8983301) και στο Molly Malone’s.