Στου Μακρυγιάννη κάναμε την έξοδό μας πριν λίγες μέρες και πιο συγκεκριμένα στο Μάνη Μάνη, που μας κέρδισε με μανιάτικες σπεσιαλιτέ σε ελεύθερη απόδοση ή αλλιώς ελληνικά πιάτα με μανιάτικα υλικά και δημιουργική διάθεση χωρίς ψηλά καπέλα.

Δεν είναι ένα καινούριο εστιατόριο -αν δεν κάνω λάθος το Μάνη Μάνη κλείνει 10 χρόνια λειτουργίας φέτος- είναι όμως ένα εστιατόριο που δεν έχει προδώσει ποτέ τις προσδοκίες μου και σε όποιον το έχω συστήσει με έχει πάρει να με ευχαριστήσει.

Κάθε φορά που επιστρέφω εκεί φεύγω με μια καινούρια χαρά, με μια καινούρια εκτίμηση στους ανθρώπους που το τρέχουν. Γιατί ο σεφ του, ο Αλέξανδρος Φουρούλης, δεν σταματάει να εξελίσσει την κουζίνα του και να γίνεται όλο και καλύτερος, γιατί ο χώρος του κάθε φορά ομορφαίνει περισσότερο, γιατί η μουσική είναι όπως πρέπει, γιατί τα παιδιά του σέρβις είναι καταπληκτικά, γιατί περνάω καλά και το ίδιο εισπράττω και από τους γύρω μου.

mani mani 04

Πολλά από τα τραπέζια είναι κατειλημμένα από ξένους τουρίστες που μένουν στα πέριξ της Ακρόπολης και του μουσείου ή απλώς μετά την επίσκεψη στο μουσείο και τα τόσα αρχαία θέλουν να φάνε και σύγχρονο ελληνικό φαγάκι.

Θέλω να σταθώ σε λίγα από τα πιάτα του και θα καταλάβετε: Στην εκπληκτική ταραμοσαλάτα, με ατόφια τη γεύση του ταραμά, του λεμονιού και τη διακριτική παρουσία του κρεμμυδιού, στην ωραία ελληνική σαλάτα του που δεν είναι άλλο από μια χωριάτικη πολύ ψιλοκομμένη και σερβιρισμένη με τη φέτα τυλιγμένη σε κανταΐφι κι ανάλαφρα τηγανισμένη, στις χειροποίητες ραβιόλες με ανθότυρο και σάλτσα μπριάμ, στη σαλάτα φακής με σύγκλινο και πορτοκάλι, στα εκπληκτικά μανιάτικα χοτ ντογκ, δηλαδή σε λουκάνικο αρωματισμένο με πορτοκάλι μέσα σε πιτούλες χειροποίητες φτιαγμένες στο τηγάνι –τραβηχτές τις λένε στη Μάνη– μαζί με καραμελωμένα κρεμμύδια και σάλτσα κόκκινης πιπεριάς, στην τσουχτή καρμπονάρα, δηλαδή το σπαγγέτι τηγανισμένο με μυζήθρα, βούτυρο και σύγκλινο σερβιρισμένο με τηγανητό αβγό (ήμαρτον Κύριε!), στον κόκορα, το αρνάκι με το φρικασέ από χόρτα εποχής.

Από τα γλυκά δεν ξέρω ποιο είναι καλύτερο, η μους σοκολάτας με κομμάτια μπράουνις και φρούτα, το μιλφέιγ με καραμελωμένα φύλλα και ωραίο βύσσινο γλυκό ή ο ιδιότυπος μπακλαβάς του; Όσο για τις τιμές, δεν πιστεύεις στα μάτια σου. Να πάτε κι εσείς, θα περάσετε τέλεια!

info
Φαλήρου 10, Μακρυγιάννη, τηλ. 210 9218180