Από τα roof gardens του κέντρου, την Ακρόπολη την έχουμε δει σε όλα τα προφίλ της. Όπως κι εδώ, τεράστια στο πιάτο. Αυτό που δεν έχουμε δει, όμως, είναι το φωτισμένο Μουσείο της, εξωπραγματικό μέσα στη νύχτα, σαν διαστημόπλοιο που προσγειώθηκε αίφνης από μια κλασική αρχαιότητα γεμάτη θησαυρούς μπροστά στο τραπέζι μας.

Ξενοδοχειακά roof εστιατόρια, επίσης, έχουμε δει πολλά. Ποτέ, όμως, δεν τα έχουμε δει να «διπλώνουν» τα τραπέζια τους, σε ένα σουξέ που αγνοεί μια Τρίτη καθημερινή και διόλου αργία. Στο Point A αντιλαμβάνεσαι ότι τίποτα δεν είναι τυχαίο και πως για όλα δεν φταίει η κρίση τελικά. Σε αυτό το ξενοδοχείο που ποτέ δεν κέρδισε τα φλας των πρωτοσέλιδων υπάρχει -διπλή- ψυχή. Υπάρχει η παλιά νοοτροπία της φιλοξενίας που κρατά τον ξενοδόχο στις επάλξεις και στη διάθεση του πελάτη ως τη μαύρη νύχτα, υπάρχει πάνω από όλα το βλέμμα της Κάτιας Τσιμιδοπούλου -ο μπαμπάς της έχτισε το ξενοδοχείο- που αγκαλιάζει τα πάντα με αγάπη, στοργή, εμμονή στη λεπτομέρεια. Αυτή και η αδελφή της, δύο μαμάδες, ένα σπιτικό ξενοδοχείο σαν αγκαλιά και μια ομάδα στην κουζίνα. Παιδιά τους και τα δύο.

POINT-A-JSfood-(33)

Ο Μανώλης Μαυριγιαννάκης μεγάλωσε στη γειτονιά, πήγε στο σχολείο κάτω από τα πόδια του Point A. Το μενού του, με μπόλικη Κρήτη και αρκετή Ελλάδα, είναι μια ωδή στη βαθιά γεύση της παράδοσης και ένα εικαστικό τοπίο της νέας παγκοσμιοποίησης συνάμα. Κάποιος που θα μπορούσε με το ταλέντο του να τριγυρνά σε τηλεοράσεις και έντυπα αλλά δεν έχει καν τατουάζ κι ό,τι έχει να σου πει, θα στο μαγειρέψει σαν ποίημα, στο πιάτο. Ceviche λαβράκι με συριανό λουκούμι, μια αυθεντικά εξωτική άποψη του ωμού ψαριού με μια διακριτική συριανή αύρα στα αρώματά του. Η χανιώτικη-κομψοτέχνημα τούρτα σαν από χέρι Χανιώτισσας γιαγιάς χωρίς όμως τη φλύαρη λιπαρότητα της κρητικής γενναιοδωρίας. Οι λουκουμάδες με μανούρι Ελασσόνας, ένα “κρατς” ηδονής που καταλήγει στο βελούδο του τυριού. Το πιο εξωτικό γουακαμόλε κρύβει μέσα του τη Μύκονο με τη λούζα και την κοπανιστή της. Τα ραβιόλια με χταπόδι μύρισαν το έντονο ιώδιο του χταποδιού που ψαρεύαμε στις διακοπές, την κατσαρόλα με το στιφάδο της γιαγιάς μου. Τα σούζουμα μακαρόνια, το πιο κομψό τσιγαριαστό που έχω δοκιμάσει ποτέ μου. Και τελειώσαμε με μια μπάλα. Από σοκολάτα που μέσα της έκρυβε την ελληνική λεμονιά. Σε σορμπέ από τα λεμόνια του κήπου της Κάτιας. Στον επόμενο γύρο θα έρθω για τα κοκτέιλ και τα μεζεδάκια τους στο μπαρ.

info
Herodion Hotel, Ρ. Γκάλι 4, Ακρόπολη, τηλ. 210 9236832. Κόστος: €30-35.

Δείτε επίσης:
8 άκρως καλοκαιρινές ταράτσες στη Θεσσαλονίκη