Το multiethnic εστιατόριο Mama Roux τιμάει την κουζίνα του Μεξικό και προτείνει 5 δημιουργικά tacos, με γεύση τελείως διαφορετική από ό,τι έχετε δοκιμάσει μέχρι σήμερα, τα οποία σερβίρονται σε ένα σπέσιαλ pop up menu.

Στο μενού του Mama Roux πάντα βρίσκουμε και μεξικάνικες συνταγές. Αυτή τη φορά όμως, πηγαίνουν ένα βήμα παραπέρα, με τον σεφ Βασίλη Σπόρο να φιλοξενεί στην κουζίνα του εστιατορίου τον σεφ Fernando Martinez Zavala, ιδιοκτήτη του εστιατορίου υψηλής μεξικάνικης γαστρονομίας Yuban στο Μέξικο Σίτι και έναν από τους σημαντικότερους εκφραστές της σύγχρονης μεξικάνικης κουζίνας, που μάλιστα είχε κατακτήσει τον τίτλο του καλύτερου σεφ του Μεξικό το 2014.

Οι δύο σεφ λοιπόν, επέλεξαν 5 tacos, που υπόσχονται να μας ταξιδέψουν στις 5 πιο ενδιαφέρουσες γαστρονομικά πολιτείες του Μεξικό μέσα από τις παραδόσεις τους. Ξεκινώντας από την πολύβουη πρωτεύουσα του Districto Federal, συνεχίζουμε στο βορρά και το τμήμα της Ensenada / Baja California, αφού κάνουμε σημαντικές στάσεις στο Hidalgo, Michoacan -πόλη καταγωγής του Fernando. Από αυτό το ταξίδι δεν θα μπορούσε να λείψει η πολιτεία της Oaxaca, η πιο σημαντική γαστρονομικά πόλη του Μεξικό.

Το αποτέλεσμα είναι ένα μενού από 5 δημιουργικά tacos με χρήση παραδοσιακών συνταγών και τεχνικών, όπως η nixtamal (ασβεστοποιήση του καλαμποκιού), τα οποία απολαμβάνετε στο pop up menu από την Παρασκευή 22 Νοεμβρίου και για τουλάχιστον 2 εβδομάδες. Εμείς, είχαμε την ευκαιρία να τα δοκιμάσουμε πριν την επίσημη προσθήκη τους στο μενού και έχουμε να σας πούμε ότι γευστικά δεν θυμίζουν τίποτα από ό,τι έχετε δοκιμάσει μέχρι σήμερα -εκτός και αν έχετε επισκεφθεί ποτέ το Μεξικό. Οι χειροποίητες τορτίγιες έχουν πολύ ωραία γεύση, ενώ οι συνδυασμοί τους -με χοιρινό confit, αρνί ψημένο στη λαδόκολλα, μαγιάτικο, vegetarian με λάχανο και πουρέ ρεβίθι αλλά και vegan με κουνουπίδι, δεν θα αφήσουν κανέναν παραπονεμένο. Προσωπικά, μου άρεσε πολύ το vegan taco με πιπεριά shishito γεμιστή με κουνουπίδι στην κατσαρόλα ίσως επειδή το δοκίμασα πρώτο και η διαφορετική γεύση του με εξέπληξε, αλλά σίγουρα αξίζει να τα δοκιμάσετε όλα.

Πιο αναλυτικά, το vegetarian taco σερβίρεται με γλασαρισμένο λάχανο, πουρέ από ρεβίθια, τηγανητά ρεβίθια και καβουρδισμένη σάλτσα chicatana, ενώ το taco με ψάρι γίνεται με σωστά ψημένο μαγιάτικο, πουρέ από ψητά κρεμμύδια, σέσκουλα στη σχάρα και κρίταμο. Πιο κοντά στις δικές μας γεύσεις, τα δύο tacos με κρέας, όπου στο πρώτο το αρνί ψήνεται στη λαδόκολλα και σερβίρεται με ψητό καλαμπόκι, adobo από φιστίκια και λαχανικά σε πίκλα και το δεύτερο γίνεται με χοιρινό confit, παστές πιπεριές, γουακαμόλε και κλασική pico de gallo.

info
Aιόλου 48, Αθήνα, τηλ. 213 0048382.