Πιάτα απ’ όλη τη μεσόγειο, αλλά κυρίως ιταλικά. Προϊόντα «ψαγμένα», επιλεγμένα ένα προς ένα, ώστε να είναι ποιοτικά και γευστικά. Συνδυασμοί και ισορροπίες ακριβείας. Και ένα μεγάλο μαγειρικό όνομα πίσω από όλο το project ως consultant chef: Γκίκας Ξενάκης. Ηead chef ο Νίκος Σωτηρόπουλος, ο οποίος έχει δημιουργήσει και τους πολύ γευστικούς συνδυασμούς με χειροποίητο ζυμάρι που φτιάχνει με αγάπη για πίτσες, τσιαπάτα και άλλα νόστιμα. Το I Frati, που άνοιξε φέτος ακριβώς έξω από τη Χώρα της Μυκόνου, σερβίρει από το πρωί comfort, χορταστικές προτάσεις, ενώ το βράδυ ιταλική, ελαφριά κουζίνα, με προσεγμένα υλικά.

Το δείπνο μου ξεκίνησε με Λαβράκι σεβίτσε α λα ελληνικά, αφού το σέρβιραν μεε πορτοκάλι, λεμόνι και φρέσκο κόλιανδρο. «Ζωντανό» το φιλέτο από το ψάρι, άψογα μεριδοποιημένο, ώστε να έχει τέλειο δάγκωμα στο στόμα. Ο ζωμός ελάχιστα όξινος, γεμάτος αρώματα φρεσκάδας και ιωδίου. Το ελληνικό ραπανάκι προσθέτει τη δική του πινελιά, δίνοντας την απαραίτητα ελάχιστη -και μάλιστα εδώ «στρογγυλεμένη»- καυτερή γεύση στο πιάτο. Απολαυστικότατο!

Ακολούθησε καλαμάρι με πέστο βασιλικού και τσιπς γλυκοπατάτας. Είναι χωρίς αμφιβολία το πιο νόστιμο, το πιο μαλακό, το πιο άψογα συνδυασμένο καλαμάρι, που έχω δοκιμάσει στη ζωή μου. Αυτό το πιάτο είναι τόσο μεγάλη έκπληξη, που θα ήθελα να μπω στην κουζίνα να δω πώς το φτιάχνουν. Λεπτά μπαστουνάκια γλυκοπατάτας δημιουργούσαν μια φωλιά στην κορυφή, στολίζουν το πιάτο και του δίνουν οπτικά τη «μεγαλοπρέπεια» που του αξίζει, ενώ γευστικά το συμπληρώνουν σε γεύση και υφή, ανεβάζοντας το αποτέλεσμα γευστικά στα ύψη!
Παρόμοιο στήσιμο είχε και το βοδινό Ταρτάρ με τις τηγανητές πατάτες και την κρέμα παρμεζάνας. Ακόμη ένα ελαφρύ και δροσερό πιάτο, με εξαιρετικά ποιοτικό κρέας και συνδυασμούς που μπορεί να ακούγονται χειμερινοί, όμως, στις ισορροπίες παίχτηκε το παιχνίδι.

Ακριβώς, όπως συνέβη και με το ριζότο παρμεζάνας. Δεν ξέρω πόσο βούτυρο χρειάζεται το ριζότο για να δέσει, αλλά στο I Frati της Μυκόνου είναι τόσο φίνο, σαν να έχει προστεθεί μόνο έξτρα παρθένο ελαιόλαδο. Το ρύζι άψογα βρασμένο και οι γευστικοί συνδυασμοί με το λάδι τρούφας και φρέσκια τρούφα, αλλά και το σχοινόπρασο, κορυφαίοι. Λίγο λάδι βασιλικού στη γαρνιτούρα, έδινε ένα ωραίο φλούο χρώμα και άφηνε και αυτό τα γλυκά, καλοκαιρινά αρώματα να αναδυθούν από τη στιγμή που το πιάτο έφτανε στο τραπέζι.

Και ακολούθησε ένα πιάτο, που ήταν σαν να το είχα κάνει παραγγελία στον σεφ με τα υλικά που αγαπώ! Λιγκουίνι αματριτσιάνα, με πανσέτα και γαρίδες, πιπεριά τσίλι και λίγο λεμόνι. Μία ονειρική Μare e monti πάστα, με λιγκουίνι, ωραία δεμένα με τη σάλτσα, τραγανό αλμυρό μπέικον, ζουμερές γλυκές γαρίδες, ελάχιστα καυτερό και μία ιδέα όξινο. Αν αυτό το πιάτο υπήρχε κάπου στην Αθήνα, ακριβώς, όμως, όπως είναι, θα μπορούσα να πηγαίνω μία φορά την εβδομάδα στο εστιατόριο για να το απολαμβάνω.

Επόμενο πιάτο: Καρμπονάρα. Τη ζήτησα για να δω πώς μπορεί να φτιαχτεί μία «καλοκαιρινή» καρμπονάρα. Δηλαδή η κρέμα του αβγού και η γκουαντσιάλε, που είναι εξ’ ορισμού λιπαρά συστατικά, πώς θα βγουν σε καλοκαιρινή έκδοση. Και φυσικά με περίμενε ακόμη μία ευχάριστη έκπληξη. Η γεύση της γνήσιας καρμπονάρας ήταν εκεί, ελάχιστα χαμηλότερη σε ένταση, λιγότερο κρεμώδες, αλλά τέλεια δημιουργημένη για να την απολαύσει κάποιος το καλοκαίρι.

Το εστιατόριο ξεκινά το πρωί με πρωινό και συνεχίζει όλη μέρα με γευστικές προτάσεις, οι οποίες είναι τόσο χορταστικές, που δεν χρειάζεται να τσιμπήσεις τίποτα μέχρι το βράδυ. Από burger με γευστικό ψωμάκι μπριός και τηγανητά αβγά με φρέσκια τρούφα και φρυγανισμένο ψωμάκι, μέχρι τις αμύθητες πίτσες και τα σάντουιτς με τσιαπάτα ρωμάνα. Και φυσικά σολομός καπνιστός, σαλάτες και εξαιρετικά γλυκά.

info
I Frati, Χώρα, Μύκονος, τηλ. 2289026524.