Κυριακή μεσημέρι. Έχω αποφασίσει ότι θα μείνω σπίτι και δεν θα κάνω τίποτα. Χτυπά το τηλέφωνο. Μια φίλη καλοφαγού φωνάζει από την άλλη γραμμή «Βόλτα». Δεν καταλαβαίνω και πολλά από αυτά που λέει, αλλά την εμπιστεύομαι. Κάθε φορά που βγαίνω μαζί της ανακαλύπτω και μια νόστιμη γωνία της πόλης. Σειρά είχαν τα Κάτω Πετράλωνα.

volta2

Φτάνοντας στο μαγαζί κάτι μου θύμιζε η τοποθεσία. «Εδώ ήταν το Μονοπώλιο», μου λέει η φίλη μου. Η κυρία Αγγελική με τα μαγικά χέρια. Τώρα, όμως, άλλαξε. Λέγεται “Βόλτα” και το τιμόνι έχουν πάρει η Ελισάβετ στην κουζίνα, η Κασσάνδρα και ο Ξενοφών με το πλατύ χαμόγελο στο σέρβις.

Ο χώρος και αυτός άλλαξε. Ένα minimal σκηνικό μιας μοντέρνας ταβέρνας που δεν μυρίζει τσίκνα. Ξύλινες καρέκλες με αριθμούς στην πλάτη, τραπέζια καλυμμένα με πουά μουσαμάδες που δίνουν μια χαρούμενη νότα, μεγάλη τζαμαρία για να μπαίνει άπλετο φως, στους τοίχους παλιά συρτάρια τυπογραφείου με αραδιασμένα γράμματα και σύμβολα και σε περίοπτη θέση μια κουρτίνα-πάπυρος, όπου αναγράφεται μια συνταγή στην καθαρεύουσα!

volta

Στο κυρίως μας θέμα τώρα, το φαγητό: ζεστή, βελούδινη φάβα χωρίς καραμελωμένα κρεμμύδια και αλλά συναφή, σούπερ καγιανάς με δυο αυγά μάτια να με κοιτάνε γεμάτα χαρά, πατατούλες τηγανητές κομμένες σε κύβους πασπαλισμένες με φασκόμηλο και χοντρό αλάτι (το μυστικό τους είναι ότι πρώτα τις βράζουν λίγο, μετά τις κόβουν, τις βάζουν στο ψυγείο και με το που τις παραγγείλεις τις περνάνε για λίγο από το τηγάνι, ίσα-ίσα να γίνουν τραγανές και ρόδινες), όμορφο δεμένο σπετσοφάι με καυτερό λουκάνικο και γλυκιά σάλτσα ντομάτας, ελαφριά σμυρναίικα σουτζουκάκια και ένα μαλακό αρνάκι με δενδρολίβανο και τρυφερές λεμονάτες πατάτες, που ήρθε σε ένα μικρό πήλινο πιάτο. Με λίγα λόγια σπιτικό και καλομαγειρεμένο φαγητό, που δεν “φωνάζει”, αλλά με την απλότητά του σε κατακτά. Και ενώ τσιμπούσαμε και μιλούσαμε το κρασί έρεε άφθονο και η ώρα περνούσε ευχάριστα και χαλαρά. Σαν να είμασταν σε κάποιο σπίτι φιλοξενούμενοι.

volta4

Στο τέλος, η μους από χαλβά (σοκολάτας και βανίλιας) με σταφίδες, το cheesecake σοκολάτας με μπισκότα από χαρούπι και η ελαφρώς ξινή λεμονόπιτα μάς αποχαιρέτησαν με τον πιο γλυκό τρόπο. Γιατί, λοιπόν, να μην επιστρέψεις και πάλι εδώ;

info
Ιπποθοντιδών 10 και Κειριαδών, Κάτω Πετράλωνα, τηλ. 210 3459172.
Κόστος: € 15-20 /άτομο. Σάββατο-Κυριακή και μεσημέρι. Δευτέρα κλειστά.