Τα Πετράλωνα ήταν ανέκαθεν μια γειτονιά κέντρο-απόκεντρο που έχει δικό της οξυγόνο, δικό της κόσμο, δικά της έξω. Δίπλα στα παλιά εστιατόρια και μπαρ ανακαλύψαμε καινούρια, τα δοκιμάσαμε και σας παίρνουμε μια βόλτα μαζί.

Η γραμμή του τρένου τα χωρίζει Άνω-Κάτω, η «αυλή των Πετραλώνων», ή αλλιώς ο λόφος του Φιλοπάππου, εξασφαλίζει το οξυγόνο τους χωρίζοντάς τα ταυτόχρονα από την υπόλοιπη πόλη. Παρένθεση στην πρωτεύουσα, τα Πετράλωνα ή Ατταλιώτικα, από τους πρόσφυγες της Αττάλειας που τα έχτισαν όπως όπως σε μια νύχτα, ζουν τη δική τους ζωή μιας αληθινής γειτονιάς που ανταλλάσσει ακόμα καλημέρες στη λαϊκή της Παρασκευής. Με αναφορά της τον θερινό κινηματογράφο «Ζέφυρο», η γειτονιά ζει ανάμεσα στο χθες του Θησείου, τα πετρόκτιστα της Φρειδερίκης με τις ολάνθιστες αυλές, την πολυκατοικία του «Ασύρματου», τα αρχοντικά νεοκλασικά της οδού Τρώων, το Άλσος, και μερικές άκρως ευχάριστες αντιφάσεις: καλλιτέχνες, νεωτεριστές αρχιτέκτονες, διανοούμενοι, διαφημιστές, δημοσιογράφοι και γενικώς εστέτ αφενός και η πιο ισχυρή σκληροπυρηνική εναλλακτική κοινότητα από την άλλη μοιράζονται ειρηνικά τη χωροταξία της γειτονιάς, γύρω από την Τρώων οι μεν, πάνω από την πλατεία Μερκούρη οι δε. Με πυρήνα το «Κλουβί» και τον «Οικονόμου» οι πρώτοι και τη «Βραζιλιάνα» οι εναλλακτικοί, επεκτείνουν τα στέκια τους στήνοντας μια γειτονιά-προορισμό του κεφιού για όλη την Αθήνα. Στα Πετράλωνα θα βρει φθηνά και αληθινά ποτά ο φοιτητής, καλή κουζίνα ο καλοφαγάς, περαντζάδα όποιος θέλει να ξεσκάσει σε ένα κεφάτο κέντρο-απόκεντρο, με το δικό του χαρακτήρα, τη δική του σφραγίδα και ενίοτε τους δικούς του νόμους. Αν το αθηναϊκό κέντρο έχει το δικό του χωριό, αυτό σίγουρα το λένε Πετράλωνα.

5 μέρη για καλό φαγητό

KREAS 00016_resize

Kreas
Σε μια μονοκατοικία του ’30, με βιομηχανική αισθητική που «σπάει» με τα παλιά μωσαϊκά, παστέλ τραπέζια, πολύχρωμες μαξιλάρες και μια ταράτσα που σε ταξιδεύει στην παλιά Αθήνα και στα απέναντι μπαλκόνια που σε προσγειώνουν στην απόλυτη αίσθηση της «γειτονιάς», το Kreas ψωνίζει το κρέας του αμερικανικό, όπως λέμε φιλέτο ιμπέρικο ωρίμανσης 21 ημερών, πικάνια, χοιρινά spare ribs, black angus και prime rib και το ψήνει σε φούρνο josper με ξυλοκάρβουνο, τον τελευταίο έρωτα των κρεατολάγνων σεφ, καθώς αυτός ο φούρνος που συνδυάζεται με γκριλ σε υψηλότατες θερμοκρασίες είναι στην ουσία ένα πανέξυπνο ρομπότ, που υπόσχεται το απόλυτο ψήσιμο. Το «ξένο» κρέας, όμως, στη συνοδεία του «παντρεύεται» με την πιο ελληνική παράδοση του ατζέμ πιλαφιού, των άγριων χόρτων που σερβίρονται με το ζουμάκι τους, με ψητό μανιτάρι πορτομπέλο αλλά και ωραιότατες, τραγανές, τηγανητές πατατούλες. Στο «ψητό», βεβαίως, κινδυνεύεις να μη φτάσεις ποτέ αν περιπλανηθείς σε μια πρώτη βουτιά στο αβγό ελευθέρας βοσκής σαγανάκι με σύγκλινο, πατάτες, μανιτάρια και πιπεριές, στο τηγανητό αβγό που φτάνει ζουμερό πάνω σε ένα στρώμα από ολοτράγανα στρογγυλά σπιτικά τσιπς, στα μπουρεκάκια παστουρμά με κασέρι Σοχού και μαρμελάδα ντομάτας ή το μαστέλο Χίου σε κρούστα από φιστίκι Αιγίνης με γλάσο κόκκινου κρασιού αρωματισμένο με φασκόμηλο. Χώρο για μιλφέιγ έχετε;

Δημοφώντος 96, τηλ.: 210 3247028.

SONY DSC

Blue Bamboo
Ο Ξενοφών Ναθαηλίδης -από το απέναντι «Κλουβί»- με τον Αντώνη Λιώλη της ομάδας του «Circus», επιχειρούν ένα ταξίδι στην Ταϊλάνδη, έτσι, όμως, όπως θα το έβλεπε το αβάν-γκαρντ Λονδίνο ή η Νέα Υόρκη, χωρίς εξωτισμούς, λιτό, γραμμικό και γκριζογάλανα απέριττο. Μετά από σερλοκχολμικές έρευνες, τα παιδιά κατάφεραν να ξετρυπώσουν την παλιά Ταϊλανδή μαγείρισσα που όλοι είχαμε λατρέψει τα χρόνια του Guru Bar. Μπίρες από την Ιαπωνία, την Ταϊλάνδη και τις Φιλιππίνες, κοκτέιλ από το «αδελφό» μπαράκι και πιάτα ημέρας, όπως τραγανή πάπια στις κλασικές της κρεπούλες με λαχανικά σε μπαστουνάκια και σος δαμάσκηνο. Κλασικές σούπες, με γάλα καρύδας, κοτόπουλο και μυρωδικά, tom yum goong και tom kha gai, σε κάψιμο που αντέχει άνετα ο ευρωπαϊκός ουρανίσκος. Στο μενού, τα κλασικά της Ταϊλάνδης, τρυφερό κοτόπουλο σατάι σε μικρά καλαμάκια με νοστιμότατη γλυκόξινη σος, dumplings ατμού με κρουστή ζύμη, κίτρινο ή πράσινο κάρι με αρωματικό jasmin ρύζι, pad thai noodles με γαριδούλες που σερβίρονται με έξτρα μπούκοβο και ζάχαρη στο πλάι. Το ταϊλανδικό αυθεντικό κάψιμο θα σου έρθει μόνο αν το ζητήσεις, όπως στο ψαρονέφρι που κόβεται σε μπαστουνάκια και μαγειρεύεται με πιπεριές και ο κατάλογος σε ενημερώνει για οποιαδήποτε αψάδα ξεφεύγει από τον έλεγχο. Σε ατμόσφαιρα κάπου ανάμεσα στο τρώω κάτι στα γρήγορα και το φαν ενός bar-restaurant, το Blue Bamboo φέρνει τη μικρή εξωτική νότα που έλειπε από την πιάτσα των Πετραλώνων.

Κυδαντιδών 24, Α. Πετράλωνα, τηλ.: 210 3423124.

rendez vous_1064

Ραντεβού
Σαν χαλαρό ραντεβού στον καφενέ της πλατείας, κόσμος στο πεζοδρόμιο, κόσμος και στα μαρμάρινα τραπεζάκια μέσα, κάτω από το πολύχρωμο ντεκόρ που σε πάει ταξίδι στους καφενέδες του Αιγαίου, πλάι στην ανοιχτή κουζίνα με τον ντροπαλούλη, ευγενέστατο Αιγύπτιο ψήστη, την αστραφτερή πάστρα, τον γλυκύτατο Θάνο στο σέρβις. Μια προσγειωμένη οικειότητα που σε καλεί να γίνεις φίλος, κομμάτι μιας ίδιας παρέας, σιγοψιθυρίζοντας λόγια από τραγούδια της Αλεξίου και θλιμμένες ρώσικες μελωδίες της πλανόδιας βιολονίστριας. Η ρακή καταπληκτική, παγωμένη σαν κρύσταλλο, το μενού μυρίζει μεζέ αλλά η εκτέλεση σου προκύπτει σπιτική, μια διαυγέστατη, καθαρή γεύση που δύσκολα συναντάς ακόμη και σε καλές ταβέρνες. Έξυπνος ξαλμυρισμένος μπακαλιάρος που ψήνεται στα κάρβουνα, λίγη ρίγανη και λεμόνι στο πλάι, ντολμαδάκια μαγικά και αρωματικά, με το ρύζι al dente και δυοσμάτη γιαουρτένια σος, τα καλύτερα φαλάφελ του κέντρου, ανάλαφρα, αιθέρια, μέσα στην αραβική πιτούλα με φρέσκια, ζωντανή ντομάτα και αγγούρι, ελάχιστη ταχινένια σος, κάθε υλικό να ξεχωρίζει δροσερό στο στόμα. Εξαίσιο και το συκώτι, όπως μόνον οι Άραβες ξέρουν να το μαγειρεύουν τρυφερό, ζουμερό, με μπόλικη φρέσκια τριμμένη ντομάτα και ρίγανη.

Καλλισθένους 85 (πλ. Μερκούρη), τηλ.: 210 3477961.

Taverna tou Diomatari 09

Διοματάρης
Το ισόγειο ζεσταίνει με μπόλικο φολκλόρ τον χειμώνα, η ταράτσα μυρίζει καλοκαίρι και τα δύο μαζί τη χανιώτικη αύρα που κουβαλά το πληθωρικό ταμπεραμέντο του Διοματάρη, που στη βέρα διάλεκτο σημαίνει κάτι ανάμεσα στο ωραίος και το εκρηκτικός. Αν και καινούρια στη γειτονιά, η χανιώτικη γωνιά σφύζει από φίλους, λες και ήταν πάντα εκεί, αυθεντική και άκρως κρητικιά. Η μαμά και ο γιος στην κουζίνα, ο μπαμπάς στο κέφι των τραπεζιών, δικό τους προζυμένιο ζυμωτό ψωμί που ψήνεται για να μεταμορφωθεί σε ντάκο, με την ντομάτα και την ξινομυζήθρα του. Και ενώ όλοι οι λεκανοπέδιοι Κρητικοί αρκούνται στα κλασικά, ο Διοματάρης θα σου σερβίρει ζεστούς, φρεσκοβρασμένους ασκολίμπρους, πετροφιλιές, μελισσόχορτο, τσουκνίδες, γαλατσίδες και όλα τα σπάνια χόρτα της Κρήτης τσιγαριαστά αλλά και ξεχασμένες συνταγές που δεν έχεις ξαναδοκιμάσει: κανελάτα κάστανα στιφάδο, χοιρινό με χαρούπια, γλυκύτατα και αρωματικά, κουνέλι με σύκα. Ωραιότατες πατάτες με στάκα και αβγά, γαμοπίλαφο και τηγανίτες με χαρουπόμελο ή πετιμέζι. Η Κρήτη στη γυμνή της αλήθεια, όπως δεν την ξαναδοκίμασες στην πρωτεύουσα.

Δημοφώντος 80, τηλ.: 210 3455505.

Plateia Petralona (3) new

Πλατεία
Μόνο και μόνο με τα φώτα και τα χρώματά του, τη ζεστασιά του ξύλου και το χαλαρωτικό παστέλ του, σου ζεσταίνει την ψυχή και σου φτιάχνει τη διάθεση. Την οποία στη συνέχεια θα αναλάβει το εξαιρετικό χύμα κρασί μικρής παραγωγής. Το λες νεο-οινομαγειρείο, το λες μαγαζί της γειτονιάς για όλες τις πείνες της ημέρας, χαλαρό και τίμιο, απλό στους τρόπους, νόστιμο στο πιάτο. Το πρωί μαγειρεύει άλλος, το βράδυ μια κυρία, κι έτσι αποφεύγονται οι διαμάχες. Οι γίγαντες σκέτο μέλι-θρούμπες στο καλωσόρισμα μαζί με την αφρό-ταραμοσαλάτα σε καλοδέχονται χορταστικά πριν περάσεις σε ένα εξαιρετικό μοσχαράκι γιουβετσάκι και έναν μελωμένο κοκκινιστό κόκορα με χοντρό μακαρόνι, που σου θυμίζουν οικογενειακή Κυριακή, από χέρι μαμάς που το λέει η μαγειρική ψυχή της. Λεπτή, τραγανή, τηγανητή χορτόπιτα με βουτυράτη φέτα, τσιγαριαστά, αρωματικά σέσκουλα, αφράτο, νόστιμο μπιφτέκι με τραγανές τηγανητές πατάτες. Στο τέλος, κέρασμα ο πορτοκαλένιος χαλβάς και ένας λογαριασμός που θα σε διακτινίσει στον παράδεισο εκείνον, όπου η τιμή και η ποιότητα είναι φίλες κολλητές.

Δεινοχάρους 3 (πλ. Μερκούρη), τηλ.: 210 3420705.

7 στέκια που αξίζει επίσης να δοκιμάσεις

andaman

* Καφενείο. Τέσσερα νέα παιδιά γυρίζουν την πλάτη στην απόλυση της κρίσης και συνεταιρίζονται σε ένα εναλλακτικό καφενείο στη λογική της κολλεκτίβας, με κοινωνικές και καλλιτεχνικές ευαισθησίες. Βιολογικός καφές των Ζαπατίστας, τοπικά αναψυκτικά, απαστερείωτες ελληνικές μπίρες, βιολογικό κρασί από τη Νεμέα και ρακή από το οικογενειακό καζάνι στις Αρχάνες παρέα με μεζεδάκια όπως γίγαντες με σπανάκι, τυρόπιτα κανταΐφι, βολιώτικο λουκάνικο, χοιρινό με μπούκοβο και πορτοκάλι. Αθηναίου 7, Κ. Πετράλωνα, τηλ.: 213 0237687.
* Βόλτα. Πας για την ελιόπιτα με πορτοκάλι, τα συκωτάκια με τζίντζερ, τις τηγανητές πατάτες με δεντρολίβανο και τη μους χαλβά σε ένα μαγαζί σπιτικό, με τη μαμά Αγγελική στην κουζίνα και το γιο στη σάλα. Ιπποθοντιδών 10, τηλ.: 210 3459172.
* Λαμπόρι. Για ρακή από τα Τζουμέρκα, ομελέτα με απάκι, κεμπάπ, σε χαλαρή ατμόσφαιρα νεο-καφενείου με ωραίες μουσικές. Αλκμήνης 23-25, Κ. Πετράλωνα, 213 0302493.
* Θείο Τραγί. Δημιουργική μαγειρική μιας συνεταιριστικής παρέας νέων παιδιών, που συνδυάζει σε ένα punk bistrot το κρασί, τα κοκτέιλ και τις λογικές τιμές με πιάτα όπως κόκορας με παπαρδέλες, ριζότο με κάρι και μπανόφι. Κυδαντιδών 36, Α. Πετράλωνα, τηλ.: 210 3410296.
* Οικονόμου. Για μοσχαράκι στιφάδο, φρικασέ και αρνάκι με πατάτες. Τρώων 41, τηλ.: 210 3467555.
* Andaman (φωτό) Φρουτένια κοκτέιλ, σούπα tom yun με γαρίδες και tom khakai με κοτόπουλο και γάλα καρύδας, πράσινο κάρι κοτόπουλο και σαλάτα yam woon με noodles και φρέσκα μυρωδικά στον εξωτικό και κεφάτο χώρο του. Αλόπης 65 & Πυλάδου, τηλ.: 211 2104939.
* Κάπαρη. Μπιφτεκάκια με χαλούμι, μανιτάρια με τυρί και μπέικον, μελωμένο κότσι, κεμπάπ και μια ελαφρώς δημιουργική ελληνικότητα. Δωριέων 36, τηλ.: 210 3450288.

Τα μπακάλικα των Πετραλώνων

* Οικολογικό Κρεοπωλείο. Ο Αρτέμης Περιστεράκης είναι χασάπης με οικολογικές ανησυχίες και βαθιά γνώση στο κρέας. Εδώ θα βρεις τα πιο αγνά μοσχαράκια και χοιρινά από τη Νάξο, αλανιάρη αληθινό κόκορα, το πιο αγνό συκώτι, όλα τα τυριά του Συνεταιρισμού της Νάξου, βιολογικές πατάτες από το νησί, ντόπιο κρασί, αβγά από οικογενειακές φάρμες, ολόφρεσκο ψάρι κι άλλες ξεχασμένες νοστιμιές «που χτίζουν γερούς ανθρώπους» όπως λέει και ο Αρτέμης. Και ντελίβερι σε κάθε γωνιά της Αθήνας! Κειριάδων 149, τηλ.: 210 3471540.
* Appetite for health. Η Αναστασία και ο Βασίλης αλλάζουν το παλιό τους «Ζεμπίλι» σε… όρεξη για ο,τιδήποτε βιολογικό: σούπερ τροφές, αλεύρι από δίκοκκο σιτάρι, αποξηραμένα φρούτα, γλυκαντικά, δημητριακά, συμπληρώματα διατροφής, γλυκά και σοκολάτες, μέχρι καλλυντικά και έλαια χώρου. Τρώων 50, τηλ.: 210 3460331.

spirtokouto 2

Για ποτό… και κάτι παρέα
Εναλλακτική διάθεση σε πολύχρωμο ντεκόρ, με μπίρες, κρασί και μεζεδάκια στην κλασική Βραζιλιάνα (πλ. Μερκούρη, 2117108428), brunch με εξωτικά κοκτέιλ στο Κλουβί (Δημοφώντος 57, τηλ.: 210 3479998), καφές και ποτό με σαντουιτσάκια στο -βουτιά στα 80s ντεκόρ του Σπιρτόκουτου (φωτό – Κειριάδων 15, τηλ.: 210 3462689), ποτό και κοκτέιλ με φόντο τα παλιά μωσαϊκά του καινούριου Μπάμπουρα (Δημοφώντος 43, τηλ.: 211 7108153), τζαζ με πινγκ πονγκ, ποτό και κρύα πιάτα στη λιτή, βιομηχανική Λόλα (Κειριαδών 11, τηλ.: 213 0159902).