Στο μυαλό μου πάντα θα κατοικεί σαν το πιο παριζιάνικο όλων των εστιατορίων της πόλης, από κείνα με τη βαριά κλασική κληρονομιά. Είχα καιρό να το δοκιμάσω, να αγγίξω από τον 7ο όροφο της βεράντας του τη Βουλή, τη φωτισμένη Ακρόπολη… Ξαναβρήκα την ιστορική θέα, μια ανακαινισμένη βεράντα που διχάζεται ανάμεσα σε καπνιστές και μη. Τη στιγμή ακριβώς που το Tudor γυρίζει σελίδα.

tudor hall

Ο executive chef Σωτήρης Ευαγγέλου αποσύρθηκε στη συμπρωτεύουσα, τη θέση του ανέλαβε ο Αστέριος Κουστούδης, και όλα τα υπέροχα που γεύτηκα τα υπογράφει ο Αλέξανδρος Κοσκινάς, μια νέα υπερ-δύναμη της ελληνικής δημιουργικότητας ή αλλιώς, ένα παιδί που ξέρει πώς να μαγειρέψει την κλασική Ελλάδα για να σου τη σερβίρει Ευρωπαία και πεντανόστιμη.

Διαβάζοντας και μόνο το μενού νιώθεις την αγάπη του για την παράδοση, τη γεύεσαι στο μαγικό, κρητικό αγουρέλαιο της Μονής Τοπλού που θα σε καλωσορίσει μαζί με ένα καλάθι υπέροχα, ζυμωτά ψωμάκια, θέλεις να τη δοκιμάσεις στο κερκυραϊκό μπουρδέτο, στην κακαβιά, στο σοφρίτο με τα μοσχαρίσια μάγουλα, στον αλλιώτικο «γύρο» του. Ένα μαγικό βούτυρο που φτιάνει ο ίδιος, λιώνει πάνω στο ζεστό ψωμάκι παρέα με λίγο κατίκι Δομοκού, μια καπνιστή μελιτζανοσαλάτα «μαγειρεύεται» σαν παράσταση μπροστά στα μάτια μας, μια άψογη χωριάτικη με κριθαροκούλουρο μας ταξιδεύει στο ηλιοβασίλεμα της Σαντορίνης, μια καρμπονάρα με σιουφιχτά, απάκι και ανθότυρο μας διακτινίζει στο κρητικό καλοκαίρι, ο γύρος με το τρυφερό γουρουνάκι μοιάζει με λαχταριστό μιλ-φέιγ που κρατά όλη τη street-food νοστιμιά μιας ένδοξης παράδοσης, μια σκορπίνα μπουρδέτο με κόκκινο πιπέρι και πατάτες μας πάει βόλτα στα καντούνια της Κέρκυρας.

tudor hall1

Η Ελλάδα που επιμένει, σε πιάτα χορταστικά, με ψυχή, που από τη νέα εποχή επιλέγουν μόνο τη φινέτσα μιας υψηλής γαστρονομίας που τιμά το όνομά της. Στο τέλος, ο Arnaud Larher υπογράφει τον γλυκό επίλογο, εγώ όμως προτίμησα το πιο εντυπωσιακό εκμέκ κανταΐφι της τοπικής μας εστίασης, έργο του Ευγένιου Βαρδακαστάνη.

info
Ξενοδοχείο King George, Βασ. Γεωργίου 3, Σύνταγμα, τηλ. 210 3222210. Κόστος: €47-65.