Ο Ηλίας Μαμαλάκης και η Ιωάννα Σταμούλου τρώνε μαζί και σχολιάζουν χώρια. Αυτή τη φορά έφαγαν κι έγραψαν για το Τηλέμαχος Athens στην Πανεπιστημίου.

Μετά την επιτυχία του Τηλέμαχου στην Κηφισιά, ο Γιώργος αποφάσισε να κατέβει στο κέντρο της Αθήνας, στο παλιό κατάστημα του Απότσου, το πρώην Cellier bistro, στη γνωστή στοά της Πανεπιστημίου. Η διακόσμηση του μαγαζιού δεν έχει αλλάξει και πολύ είναι βαριά, με μπουαζερί στους τοίχους και έναν εντυπωσιακό πολυέλαιο στην είσοδο. Η οικογένεια Τσιλιγκίρη ως γνωστόν ασχολείται εδώ και δεκαετίες με το κρέας. Μπαμπάς και γιοι γνωρίζουν το κρέας σε βάθος. Τις ποιότητες, τις ωριμάνσεις και κυρίως να το ψήνουν εξαιρετικά. Το σπουδαίο είναι ότι εδώ ο Γιώργος δεν ασχολήθηκε μόνο με τα κρέατα της μόδας, από διάσημες ράτσες του εξωτερικού με πολύ μεγάλη ωρίμανση και σίτεμα, αλλά έχει εντάξει στο μενού του και ελληνικά κρέατα μοναδικής γεύσης. Στον κατάλογο του εστιατορίου της Αθήνας θα βρείτε συνταγές από μαύρο χοίρο, αληθινό μοσχαρίσιο καβουρμά, καραμανλίδικα λουκάνικα, κοκορέτσι, παϊδάκια γάλακτος, κλασικά μπιφτέκια από βοδινό κρέας και πολύ δύσκολα στο ψήσιμο κρέατα όπως είναι το πρόβατο και το αρνάκι γάλακτος.

THLEMAXOS_4543

Η γνώμη του Ηλία Μαμαλάκη

Το φαγητό
Ξεκινήσαμε με μια σαλάτα άγριων χόρτων σωστά βρασμένων και μια με ώριμο αβοκάντο, μάνγκο και αρώματα φρέσκου κόλιανδρου. Τα γιαπράκια από αμπελόφυλλο ήταν πολύ αρωματικά και σερβίρονται ζεστά. Αν συνοδεύονταν και από μια σάλτσα γιαουρτιού θα ήταν τέλεια. Το κέρασμα του μαγαζιού, η μοσχαρόσουπα εμπλουτισμένη με μπόλικα λαχανικά, ηρεμεί το στομάχι και σε προετοιμάζει για το υπόλοιπο γεύμα. Ο βραστός μοσχαρίσιος σιδηρόδρομος με λαδολέμονο ήταν από τα ωραιότερα πιάτα της ζωής μου. Το υπομονετικό βράσιμο αναδεικνύει τη γεύση του κρέατος που κόβεται με το πιρούνι και λιώνει στο στόμα. Το βοδινό ταρτάρ σερβίρεται μόνο του με κάππαρη, καππαρόφυλλα και μουστάρδα για να επιλέξεις ποιο θα βάλεις. Κατά τη γνώμη μου λίγο χοντρό αλάτι και λίγο αγουρέλαιο είναι τα πιο κατάλληλα για να απολαύσεις τη μεστή γεύση του κρέατος. Δοκιμάσαμε κοντοσούβλι από μαύρο χοίρο εντελώς άπαχο, που με παρέπεμψε λίγο στη γεύση του παραδοσιακού γύρου. Το φιλεταρισμένο πρόβατο στη σχάρα είναι μόνο για μερακλήδες και παραδοσιακούς Έλληνες… Η μπριζόλα από black angus ήρθε τέλεια ψημένη, με νοστιμότατες τηγανητές πατάτες και μια ανεπανάληπτη σος μπεαρνέζ, που την τρώγαμε με το κουταλάκι μόλις τελείωσε κάποια στιγμή το κρέας. Τα γλυκά του λίγα και καλοφτιαγμένα, αλλά θέλουν ακόμα λίγη δουλίτσα.

Το σέρβις
Οι σερβιτόροι γνωρίζουν καλά τα πιάτα του εστιατορίου και ξέρουν διακριτικά να σας συμβουλέψουν. Ο Γιώργος, βαθύς γνώστης του κρασιού, έχει 20 επιλογές για κρασί σε ποτήρι και 50 επιλογές από την Ελλάδα και το εξωτερικό.

H ετυμηγορία
Ένα στέκι ιδανικό για κρεατοφάγους για μεσημέρι και βράδυ. Αυτό που είναι συγκινητικό με τον Γιώργο Τσιλιγκίρη είναι ότι παρά την επιτυχία του μαγαζιού συνεχώς ψάχνεται ταξιδεύοντας σε όλη την Ελλάδα και βρίσκοντας σπάνια κρέατα που τα ετοιμάζει για το μαγαζί!

Βαθμολογία
Το φαγητό: 9/10
Το σέρβις: 9/10
Η ατμόσφαιρα: 9/10
Σύνολο: 27/30

thlemaxos-athens_ANOIGMA

Η γνώμη της Ιωάννας Σταμούλου

Το φαγητό
Μας καλωσόρισαν με μια μοσχαρόσουπα βελουτέ και ψωμάκι ψημένο στα κάρβουνα να γλείφεις τα δάχτυλά σου. Η σαλάτα των άγριων χόρτων, εξαιρετικά βρασμένη και άκρως λεμονάτη. Η σαλάτα με το μάνγκο και το αβοκάντο είναι αρτυμένη με φρέσκο κόλιανδρο και λάιμ και είναι τόσο δροσερή που μπορεί να σε αποκόψει από όλους και από όλα για να την απολαύσεις μόνος σου. Και η καροτοσαλάτα τους είναι εξαιρετική επίσης. Ο μοσχαρίσιος σιδηρόδρομος, πάλι, έχει γίνει το σήμα κατατεθέν του μαγαζιού και η αφορμή για να επιστρέφεις ξανά και ξανά για χάρη του μόνο. Το φιλεταρισμένο πρόβατο μου άρεσε πολύ, αλλά ίσως να ξενίσει κάποιους με τους ροζ χυμούς του – εγώ το λάτρεψα! Η μοσχαρίσια μπριζόλα, ά-ψο-γη! Όσο για τις τηγανητές πατάτες, τη μουστάρδα και τη σος μπεαρνέζ, όλοι τους αντάξιοι συνοδοί της. Το κοντοσούβλι μαύρου χοίρου το έχω δοκιμάσει και στην πιο ζουμερή εκδοχή του… Το εκμέκ του τέλους συμπαθητικό, κάπως πιο γλυκό για τα γούστα μου, αλλά εδώ το γλυκό παίζει ρόλο δεύτερο – και τρίτο μη σας πω.

Το σέρβις
Άμεσο, φιλικό και απόλυτα αποτελεσματικό. Τα παιδιά είναι πολύ καλά!

Η ετυμηγορία
Αστικό περιβάλλον, άψογο φαγητό, καλό σέρβις, λογικές τιμές. Ένα μαγαζί που πατάει γερά και στα τέσσερα πόδια του. Ο Τηλέμαχος την τιμάει τη φανέλα και στην Αθήνα. Για μένα, μια από τις πιο τίμιες προτάσεις του κέντρου.

Βαθμολογία
Το φαγητό: 9/10
Το σέρβις: 8,5/10
Η ατμόσφαιρα: 8,5/10
Σύνολο: 26/30

Γενικό σύνολο: 53/60

info
Πανεπιστημίου 10 (εντός στοάς), Αθήνα, τηλ. 210 3613300. Κόστος: €20-45, χωρίς κρασί.