Η Ελένη Ψυχούλη μας πάει βόλτα στα στέκια τα παλιά, στις ταβέρνες και τα εστιατόρια -αξίες κλασικές- που κρατούν αναλλοίωτες στο χρόνο. Αυτή τη φορά μας βγάζει για έξοδο στο Παγκράτι και στον Καραβίτη.

kara

Τρίτη βράδυ και γύρω μας σχεδόν κανείς δεν μιλά ελληνικά, εκτός από τον Χατζηδάκι της μουσικής. Οι μόνιμοι ξένοι του Παγκρατίου αντιμετωπίζουν το κλασικό ταβερνάκι όπως του αξίζει, σαν άτυπο μουσείο της σύγχρονης ελληνικής ιστορίας. Ρετσίνα στα ποτήρια, σχεδόν νομίζεις πως δίπλα σου ο Λόρενς Ντάρελ τα κουτσοπίνει με τον Γκάτσο και τον Σεφέρη, τα σφραγισμένα αιωνόβια βαρέλια σε παράταξη θυμίζουν την εποχή που τα κάρα έφερναν ως εδώ τη ρετσίνα από τα Σπάτα.

karavi

Γυρίζω τα μάτια στο πεζοδρόμιο και νομίζω πως ακόμη βλέπω μπροστά μου τη Μελίνα ξυπόλητη να γελάει με την ψυχή της πλάι στον Μάνο, στο δίπλα τραπέζι τσουγκρίζει τα ποτήρια και τις απόψεις όλος ο ελληνικός κινηματογράφος, η Αλίκη, ο Χατζηχρήστος, ο Ρηγόπουλος και ο Ρίζος. Εδώ, με πρόφαση τους τραγανούς κεφτέδες, ερχόμασταν όλοι φοιτητές να δούμε από κοντά τα καλλιτεχνικά πρωτοσέλιδα, να κλέψουμε ατάκες από τις κόντρες του Χατζηδάκι με τον Μίνω Αργυράκη. Καρβουνιάρικο του ’20, το πήραν μυρωδιά ο Παπαϊωάννου και όλοι οι παλιοί ρεμπέτες για τη ρετσίνα του, το έκαναν στέκι τους, το τραγούδησαν “Στου Λινάρδου” την ταβέρνα. Όπου ακόμη βλέπεις “πρόσωπα ωραία”, εκείνα που ξέρουν να νοσταλγούν την Ελλάδα του Χένρι Μίλερ και τον Κολοσσό του Μαρουσιού, όπου στις επάλξεις θα βρεις τον κύριο Κώστα Λινάρδο, εδώ τίποτα δεν έχει αλλάξει από το’26. Ούτε το ντεκόρ ούτε το μενού.

11887854_10205033713587535_6480441063946051752_n

Θα έρθεις για τα ζεστά βραστά χόρτα, την τυρόπιτα, τα τραγανά τηγανητά κολοκυθάκια, για το δημοφιλέστατο, ολοτράγανο απέξω και βελούδινο στο εσωτερικό του, αρωματικό κεφτεδάκι. Αθάνατο πιάτο το σταμνάκι, που σου αναποδογυρίζει στο πιάτο ο σερβιτόρος, λιωμένο κεφαλοτύρι από κάτω, πάνω του ένα λουκούμι κοκκινιστό μοσχαράκι και μαζί, αληθινές τηγανητές πατάτες. Γιατί ο Καραβίτης έχει καλό χασάπη. Κι αυτό θα το διαπιστώσεις και στο γεμιστό μπιφτέκι αλλά και στο λεπτό, σχεδόν γαλλικής κοπής παϊδάκι, με το ελάχιστο, ροδοψημένο λιπάκι. Και, για το τέλος, όπως αρμόζει σε κάθε κουτούκι, ζεστός σιμιγδαλένιος χαλβάς.

ka

info
Παυσανίου & Αρκτίνου, πλ. Προσκόπων, Παγκράτι, τηλ. 210 7215155.