Τρίτη βράδυ και δεν έχει Champions League στην τηλεόραση. Όρεξη να καθίσω σπίτι καμία. Αποφασίζω να βγω και να κάνω μια βόλτα στην πόλη. Μεσοβδόμαδα και δεν περιμένω να δω και πολύ κόσμο στους δρόμους.

IMG_1825

Ανηφορίζοντας την Πραξιτέλους, λίγο πριν φτάσω στη γωνία με την Κολοκοτρώνη, σταματάω μπροστά από μια τζαμαρία. Μια μπάρα όμορφα φωτισμένη, ντυμένη στα χρυσά, μου τραβάει την προσοχή. “Αυτό το μπαρ υπήρχε πριν από λίγες μέρες;” αναρωτιέμαι και χωρίς δεύτερη σκέψη σπρώχνω την πόρτα και βρίσκομαι στο εσωτερικό του. Μουσικές jazz, funk και soul γεμίζουν το χώρο και χαϊδεύουν απαλά τα αυτιά μου. Κοιτάζω γύρω για να βρω που θα ρίξω άγκυρα. Κάτι μικρές παρέες έχουν καταλάβει το ξύλινο πάσο απέναντι από την μπάρα, έτσι βολεύομαι στην γωνία με την πλάτη στην τζαμαρία που βλέπει το δρόμο. Μένω να κοιτάζω πώς το μαύρο χρώμα συνδυάζεται όμορφα με το χρυσαφί και το πάτωμα που σε ζαλίζει και χωρίς να το καταλάβω ζητώ το πρώτο κοκτέιλ.

IMG_1866

Giraffe Cartel σκάει μπροστά μου, με μια τεκίλα αρωματισμένη με δενδρολίβανο, λικέρ από κεράσια μαράσκα, χυμό λεμονιού και ένα μοναστηριακό λικέρ. Όξινο, αρωματικό που ήθελε λίγο το χρόνο του για να βρει την ισορροπία που θα έπρεπε να έχει. Συνεχίζω να περιεργάζομαι το χώρο: πέτρινος τοίχος από την μεριά του μπαρ και της κάβας με μια “αποδομημένη” καμηλοπάρδαλη σε μαύρο φόντο, ενώ από την άλλη μεριά μια ελαφρώς γκρι ταπετσαρία με χρυσαφένιους σχηματισμούς.

IMG_1940

Όσο πίνω και χαζεύω, πότε μέσα τις παρέες, πότε έξω το λιγοστό κόσμο που περνάει ο Παναγιώτης Αγγέλου, ο οποίος κατέκτησε τη δεύτερη θέση στον τελικό του Skinos Mediterranean Challenge, και ο οποίος βρίσκεται πίσω από την μπάρα και υπογράφει και τις δέκα signature συνταγές της λίστας του Giraffe, μου ετοιμάζει ένα Londreza. Λονδρέζικο Gin που συνυπάρχει με χυμό λεμονιού, κόκκινο βατόμουρο, σπιτικό σιρόπι αρωματισμένο με τζίντζερ και καπνιστή βρώσιμη λεβάντα. Ενώ απολαμβάνω το επίσης όξινο Londreza, o Παναγιώτης μου ετοιμάζει το κοκτέιλ με το οποίο έπαιξε στο διαγωνισμό. Σε λίγα λεπτά λοιπόν, έρχεται το Marine Pleasure, που μύριζε θάλασσα και μαστίχα (μαστίχα Χίου, ροδίτικη ρετσίνα, ιταλική γκράπα, φυσικό άρωμα σταφύλι, σιρόπι μάραθου και θάλασσας τα συστατικά του).

Όμως στις επάλξεις είναι και ένας άλλος Παναγιώτης, που βάζει και αυτός το χέρι του στα ποτά. Ο λόγος για τον Παναγιώτη Σωτηρίου, τον φετινό νικητή του Πανελλήνιου Πρωταθλήματος Classic Cocktail 2016, που πραγματοποιήθηκε στη Horeca και θα εκπροσωπήσει την Ελλάδα στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα της International Bartenders Association (IBA), στο Τόκυο.

IMG_2037

Κουβέντα στην κουβέντα η ώρα περνούσε ευχάριστα και εγώ απολάμβανα ένα Forest fruit Julep με ουίσκι από τη Βόρεια Αμερική, φρέσκα φύλλα δυόσμου, κόκκινα φρούτα, χυμό από εσπεριδοειδή και σπιτικό σιρόπι από γλυκά μπαχάρια. Δυνατό κλείσιμο για μια όμορφη βραδιά. Σκέφτομαι ξανά τι καλά που έκανα και δεν έμεινα σπίτι. Βλέπεις όσο γυρίζεις ανακαλύπτεις κάτι καινούργιο, σαν αυτό το μπαρ. Όποτε ποιος ο λόγος να μένεις μέσα; Η Αθήνα μας κρύβει πολλές εκπλήξεις και μας περιμένουν εκεί έξω.

info
Πραξιτέλους 5, Αθήνα, τηλ. 212 1049526. Δευτέρα-Πέμπτη & Κυριακή 19:00-2:00. Παρασκευή & Σάββατο 19:00 -4:00.