Έχουν χρυσαφί όμορφο χρώμα, κολυμπάνε σε καυτό λάδι αλλά δεν καίγονται, είναι τραγανά και έρχονται από την Ανατολή. Ο λόγος, φυσικά, για το φαλάφελ ή στην ελληνική και πιο απλή εκδοχή του, ρεβιθοκεφτές!

Παραδοσιακά λοιπόν, τα φαλάφελ γίνονται από ρεβίθια -αν και μερικές πιο σύγχρονες εκδοχές θέλουν συμπρωταγωνιστή και τα κουκιά- και σερβίρονται πάντα σε αραβική πίτα με χούμους, ταμπουλέ, μαρούλι και ντομάτα. Έγιναν trend για τους χορτοφάγους και τους vegan, όμως, συνέδεσαν το όνομα τους και με την καινούργια παγκόσμια τάση – μανία, το street food. Εμείς γυρίσαμε την πόλη και σου παρουσιάζουμε 10 γωνίες για να τα γνωρίσεις καλύτερα, να τα αγαπήσεις και φυσικά να τα απολαύσεις.

BabaGhanoush2

Baba Ghanoush Falafel Shop
Το χίπστερ πρόσωπο της εθισμένης στα φαλάφελ Αθήνας. Χωρίς υπερβολές στο deco, το μινιμαλ Baba Ghanoush σε κάνει να λατρέψεις τη fast food εκδοχή της ανατολίτικης κουζίνας. Με ρετρό αισθητική ευρωπαϊκής cinefil ταινίας, το καλοκαίρι βγάζει λιγοστά τραπεζάκια έξω κάτω από τις ελιές της Εμπεδοκλέους, ενώ το χειμώνα στριμώχνει με ευγένεια στη μπάρα του όλους τους πιστούς του φαλάφελ. Σε πίτα ή στο πιάτο, σερβιρισμένα με χούμους, χαρίσα, πολίτικη σαλάτα και ταχίνι ή στο χέρι με τη διάσημη baba ghanoush -την παραδοσιακή αραβική μελιτζανοσαλάτα, θα το λατρέψεις και θα δώσεις ραντεβού μαζί του ξανά και ξανά.

info
Εμπεδοκλέους 25-27, Πλατεία Βαρνάβα, Παγκράτι, τηλ. 212 1050351.

panormou

Φαλάφελ Πανόρμου
Ένα λιλιπούτειο στέκι για χειροποίητα φαλάφελ στα όρθια, σε extra large μερίδες, με αφοσιωμένη πελατεία και εκτός γειτονιάς, καθώς απέχει μόλις μία ανάσα από το Μετρό της Πανόρμου. Φρόντισε να πεινάς πριν παραγγείλεις την αραβική πίτα γίγας, γιατί κάθε μία χωρά πέντε ολόκληρα φαλάφελ! Αν πάλι ανησυχείς για τη γραμμή σου, προτίμησε την αραβική ολικής άλεσης ή την τορτίγια. Όλες οι πίτες συνοδεύονται από ταμπουλέ, ντομάτα, μαρούλι, αγγούρι, χούμους, τσίλι και φυσικά την άπαιχτη σος γιαουρτιού – ταχινιού, για την οποία ο ιδιοκτήτης, o κύριος Χρήστος, έχει κάθε λόγο να αισθάνεται υπερήφανος.

info
Λογοθετίδη 3, Αμπελόκηποι, Σταθμός Πανόρμου, τηλ. 6977 486696.

falafellsa2

Falafellas
Οι τεράστιες ουρές που σχηματίζονται μπροστά από τον πάγκο και η χαρακτηριστική ρετρό τέντα του, το καθιστούν σχεδόν αδύνατον να το προσπεράσεις χωρίς δεύτερη ματιά. Οι μικροσκοπικές του διαστάσεις δε στάθηκαν εμπόδιο στην εξάπλωση της φήμης του για τα πιο λαχταριστά τυλιχτά φαλάφελ του Κέντρου, που άνοιξαν μάλιστα το δρόμο στο αθηναϊκό street food. Ρεβυθοκεφτέδες σε pocket size με μικρή πίτα ή σε πίτες γίγας, σαφώς πιο χορταστικών διαστάσεων, με τα κλασσικά συνοδευτικά για τους γνώστες του αυθεντικού φαλάφελ. Ενδιαφέρουσες επιλογές οι σαλάτες με ταμπουλέ ή χούμους.

info
Αιόλου 51, Αθήνα, τηλ. 210 3239809.

sumsum

Sumsum
Εδώ ο ανατολίτικος ρεβιθοκεφτές γυρίζει την πλάτη στη μόδα του mainstream φαλάφελ και αναζητά τις ρίζες του στα μοναπάτια της παράδοσης. Ο Ahmad από το Aleppo της Συρίας, με μεράκι και αγάπη για τον τόπο του, ετοιμάζει αφράτα και πεντανόστιμα φαλάφελ, πασπαλισμένα με σουσάμι (sumsum στα αραβικά) σε ισορροπημένες δόσεις λαχανικών, χούμους, σως ταχινιού, μυρωδικών και σουμάκ. Μεγάλο σουξέ γνωρίζει και η καπνιστή μελιτζανοσαλάτα μουταμπάλ, όπως και το ολόφρεσκο ταμπουλέ, που φτιάχνεται πολλές φορές μέσα στη μέρα και, μάλιστα, μπροστά στα μάτια σου. Οι μυημένοι ή απλά οι τολμηροί πρωτάρηδες συνοδεύουν το φαγητό τους με το παραδοσιακό ρόφημα αϊράνι.

info
Σόλωνος 86, Αθήνα, τηλ. 210 3642804, 211 4060466.

the-falafel-proJect

The Falafel Project
Και τα βόρεια προάστεια παραδίνονται στις μυρωδιές των τραγανών ρεθιθοκεφτέδων. “The Falafel Project”, το σημείο συνάντησης στο Χαλάνδρι για εκείνους που βαριούνται ή δε θέλουν να κινηθούν στο Κέντρο. Φρεσκοτηγανισμένα φαλάφελ σε 5 μοντέρνους συνδυασμούς, για να βρει ο ουρανίσκος σου αυτό που πραγματικά του πάει. Αν αισθάνεσαι τυχερός γέμισε τη πίτα σου με ελεύθερη επιλογή υλικών: Μαροκινή καροτοσαλάτα αν αγαπάς τα καπνιστά ή σπιτικό καυτερό τσίλι για πιο πικάντικες καταστάσεις. Θραύση κάνει και το dip από παντζάρι με κάρδαμο και κόλιανδρο. Χώρος που αγαπά το ξύλο και τη βιομηχανική αισθητική και σε κάνει να αισθάνεσαι σα στο σπίτι σου, παρά τις μικροσκοπικές του διαστάσεις.

info
Χαϊμαντά 19-21, Χαλάνδρι, τηλ. 210 6819192.

Falafeladiko2

Falafeladiko
Ποιος είπε ότι το λιβανέζικο street food είναι αποκλειστικά προνόμιο των Κεντρώων; Η Κηφισιά φέρνει με δύναμη από τις κουζίνες της Ανατολής το δικό της στέκι για falafel lovers και, μάλιστα, σε κεντρικότατο σημείο, στον πεζόδρομο της Δροσίνη. Πιάσε έξω ένα από τα ψηλά ξύλινα τραπέζια, σκαρφάλωσε στο σκαμπό και ζήτα χωρίς καθυστερήσεις το καλαθάκι σου. Για πληθωρικές ορέξεις διάλεξε το μεγάλο καλάθι με 10 φαλάφελ, χούμους, ταμπουλέ, σως από γιαούρτι και αραβικές πίτες ή το καλαθάκι mix που συμπληρώνεται και από κοτόπουλο. Ξεδίψασε με ένα δροσερό cocktail mango!

info
Δροσίνη 5, Κηφισιά, τηλ. 210 8013413.

det_not_just_falafel

 

Not just falafel
Ναι, εδώ όπως πρεσβεύει και το όνομά του δε θα συναντήσεις μόνο falafel ή τουλάχιστον μόνο στις κλασικές τους παραλλαγές. Θα βρεις και πίτες με σις ταούκ (ζουμερά σουβλάκια κοτόπουλου) τυλιχτά με kibbe από πλιγούρι και κιμά, μέχρι φαλάφελ του Chef με μουχαμάρα, γιαούρτι δυόσμου, λαχανικά και πίκλες. Όλα αυτά στο υπέροχο νεοκλασικό με την υπογραφή του Τσίλερ, στη γωνία Ρόμβης και Περικλέους, πολύ κοντά στην hot πιάτσα της πλατείας Αγίας Ειρήνης. Κι αν μέσα νιώσεις στριμωγμένα, πιάσε θέση έξω για χάζι στην περατζάδα του πεζόδρομου.

info
Ρόμβης 16 & Περικλέους, Αθήνα, τηλ. 210 3211393.

Shish Kebab
Το πρώτο φαλαφελάδικο που άνοιξε στα τέλη του ’90 στην Αθήνα, όταν ακόμα όλοι αγνοούσαμε μέχρι και την ονομασία των αραβικών ρεθυθοκεφτέδων. Από τότε τίποτα δεν έχει αλλάξει. Μαγαζί και μενού τηρούν αποστάσεις ασφαλείας από κάθε προσπάθεια αναβάθμισης και επιστροφής στο τώρα. Εδώ θα βρεις το φθηνότερο φαλάφελ σε πίτα, στην πιο απλή και τίμια εκδοχή του, όπως και σις ταούκ και συριακό κεμπάπ, όλα ψημένα στα κάρβουνα. Μη περιμένεις να συναντήσεις το κοινό των υπόλοιπων streetfoodάδικων της Αθήνας. Στα τραπέζια του συχνάζουν πελάτες αραβικής κυρίως καταγωγής που ψάχνουν ένα στέκι που μυρίζει πατρίδα.

info
Λιοσίων 1, Πλατεία Βάθης, Αθήνα, τηλ. 210 5224880.

Flafel-AbouMilad

Flafel Abou Milad
Ο Ιμπραήμ και ο Μαχμούτ σε υποδέχονται με χαμόγελο, καθώς τηγανίζουν και τυλίγουν ακούραστα φαλάφελ και κίμπε ή ψήνουν στα κάρβουνα κεμπάπ και σουβλάκια κοτόπουλου. Αυτό είναι κάτι που το κάνουν κάθε μέρα, από νωρίς το πρωί μέχρι αργά το βράδυ, με την ίδια πάντα καλή διάθεση και κρατώντας τις τιμές τους σταθερά χαμηλές. Πώς αλλιώς θα έπειθαν τους συμπατριώτες τους να επιστρέψουν ξανά και ξανά στην ουρά για τα διάσημα σάντουιτς και τυλιχτά τους; Ακόμα και αν σε ξενίζει η κουλτούρα της αραβικής κουζίνας, κάνε μία βόλτα μόνο και μόνο για τη σπεσιαλιτέ τους: πίτα με συκωτάκια πουλιών, πιπεράτη σάλτσα, πράσινη πιπεριά και μπαχαρικά.

info
Λιοσίων 5, Πλατεία Βάθης, Αθήνα, τηλ.210 5224880.

Ta'miyya2

Ta’ miyya
Χώρος μίνιμαλ και μικροσκοπικός με ethnic chic στοιχεία. Κουζίνα που αν και απογοητεύει κάθε κρεατοφαγική σου αναζήτηση, βρίσκει εύκολα πιστούς ακόλουθους στην πιάτσα των χορτοφάγων: υγιεινά σπιτικά φαλάφελ της νοτιοανατολικής Μεσογείου από ρεβίθια ή κουκιά, σε πίτα ή μερίδα με τουρσί και ψητά λαχανικά, είναι ανάμεσα στα best seller του μενού. Αν είσαι φίλος των σιροπιαστών, μη φύγεις πριν δοκιμάσεις το σιμιγδαλένιο γλυκό Arisa, βασισμένο σε παραδοσιακή σπιτική συνταγή. Οι χαμηλές τιμές του, θα σε κάνουν και αυτές να επιστρέψεις, σίγουρα.

info
Ελευθερίου Βενιζέλου 155-157, Καλλιθέα, τηλ. 210 9567649.