Η Ντίνα Νικολάου μας πάει ταξίδι σε 3 νησιά -την Άνδρο, τη Λευκάδα και την Κρήτη- και μας προτείνει από μια νόστιμη στάση που δοκίμασε και ξεχώρισε.

kossi

kossis2

Ταβέρνα ο Κόσσης στην Άνδρο
Βρίσκεται στον Άνω Φελό Άνδρου, μια ανάσα από το λιμάνι του Γαυρίου. Πρόκειται για μια οικογενειακή ταβέρνα που απευθύνεται σε κρεατοφάγους. Σερβίρουν δικά τους κρέατα, δικά τους ντόπια τυριά και λαχανικά από τον μπαχτσέ τους και δικά τους χειροποίητα λουκάνικα με γλίνα. Γνωστοί για τον κοκκινιστό κόκορα με τη μακαρονάδα αλλά, για μένα, το πιο δυνατό τους σημείο είναι τα πεντανόστιμα δικά τους κρεατικά και το σωστό ψήσιμο σχάρας.

info
Άνω Φελός, Άνδρος, τηλ. 6980 038908.

aloni

Το Αλώνι στη Λευκάδα
Αληθινή λευκαδίτικη κουζίνα, με αγνά ντόπια προϊόντα αλλά και με μια δημιουργική φρέσκια ματιά χωρίς ανώφελους πειραματισμούς και φανφάρες. Ο Θοδωρής Βουκελάτος παρέλαβε την κουζίνα από τη μαμά του μετά από τις σπουδές του στη μαγειρική τέχνη, αλλά εκείνη είναι ο δάσκαλός του, όπως λέει. Ο Θοδωρής δουλεύει με εκπληκτικά προϊόντα δικής τους παραγωγής, όπως το ελαιόλαδο και το κρασί τους. Σπεσιαλιτέ τους, τα φρυγαδέλια και σαλάτα με φακή Εγκλουβής με σαλάμι Λευκάδος.

info
Χορτάτα, Λευκάδα, τηλ. 26450 33240.

ntounias2

Παραδοσιακό Γαστρονομικό Κέντρο Κρητικής Διατροφής Ο Ντουνιάς
Πραγματική κρητική κουζίνα βγαλμένη από άλλη εποχή! Όλα μαγειρεύονται στην ξυλόσομπα σε τσικάλι -δεν υπάρχει ηλεκτρικό ρεύμα- μόνο με εποχικά προϊόντα φυσιολογικής καλλιέργειας βγαλμένα από τον κήπο και τα χωράφια που βρίσκονται ολόγυρα. Σπεσιαλιτέ τους το ζυμωτό ψωμί σε ξυλόφουρνο, σπιτικά παξιμάδια, σαλάτες με πολλά λαχανικά και αρωματικά που μαζεύουν εκείνη την ώρα από τον κήπο τους, κατσικάκι με βότανα στη λαδόκολλα, ψημένο σε ξυλόφουρνο.

info
Δρακώνα Χανίων, Κρήτη, τηλ. 28210 65083.