Δέκα κρεοπωλεία που τιμούν το καλό κρέας και τις προτάσεις τους για τα γιορτινά τραπέζια.

Mantalaras_5882

Το Κρεοπωλείον – Κυψέλη
Δεκαθλητής και βαλκανιονίκης, ο Γιώργος Μανταλάρας ακολούθησε το οικογενειακό επάγγελμα, αλλά το έφερε στα μέτρα του κάνοντάς το ένα σύγχρονο, μπουτίκ κρεοπωλείο: σέρβις σε όλη την Αττική, κρέατα ειδικής κοπής όπως κορόνες που παρασκευάζονται κατόπιν παραγγελίας, μοσχαράκι από επιλεγμένες φάρμες στη Λάρισα και τα Τρίκαλα, χοιρινά κρέατα από την Καρδίτσα, κοτόπουλα από τη Λακωνία, επιλεγμένα προϊόντα από μικρούς Ελληνες παραγωγούς και ετικέτες κρασιών στα ράφια.
Επιλέξαμε: Τη σφολιάτα που γεμίζει με κιμά, κουκουνάρι, κάστανο και σταφίδα, το ρολό κοτόπουλο με κάστανο, κουκουνάρι, δαμάσκηνο και βερίκοκο, τις γαλοπούλες από την Αμερικανική Γεωργική Σχολή.

Κερκύρας & Παξών 24-26, Κυψέλη, τηλ.: 210 8821616.

naxia-epilogi

Νάξια Επιλογή – Πετράλωνα
Ο Αρτέμης Περιστεράκης είναι Αξιώτης ερωτευμένος με τον τόπο και τα προϊόντα του. Στο κρεοπωλείο του, τα χοιρινά από τις Μέλανες θυμίζουν μοσχάρι σε ένταση χρώματος και σε αρώματα, ενώ τα μοσχάρια του συναγωνίζονται -ενίοτε ξεπερνούν- αρκετά εισαγόμενα ακριβών φυλών. Η δεκαετής ενασχόληση με τις τεχνικές ωρίμασης δίνει ωραία αποτελέσματα. Κατσίκι και αρνί φυσικά από τα ορεινά του νησιού, μαζί και κηπευτικά και ψάρια, όταν υπάρχουν και μπορούν να έρθουν αυθημερόν στην Αθήνα.
Επιλέξαμε: Το άγριο κοκοράκι που βόσκει γύρω από τα μιτάτα, τα χοιρινά ρολά μαριναρισμένα σε λιαστό κρασί Νάξου με πιπεριές και αποξηραμένα φρούτα και τη μαριναρισμένη σε χυμό και σιρόπι πορτοκαλιού γαλοπούλα, γεμιστή με κιμά και άγριο ρύζι.

Κειριαδών 44, Κάτω Πετράλωνα, τηλ.: 210 3471540.

FARNanoigma-A-BRALOY-ΒLACK-ANGUS

Φάρμα Μπράλου – Κολωνάκι
Η φάρμα στον Μπράλο Φθιώτιδας δημιουργήθηκε από τον Δάμη Πειθή και χρειάστηκαν κάποια χρόνια προτού αποφασίσει να ανοίξει το πρώτο κρεοπωλείο -πρατήριο ουσιαστικά- στην Κηφισιά. Εδώ και λίγο καιρό λειτουργεί ο νέος χώρος στον πεζόδρομο της Μηλιώνη. Στην γκάμα του, ιδιαίτερες κοπές, κρέατα ξηρής ωρίμασης και άλλα προϊόντα της φάρμας. Ανάμεσά τους τα μοναδικά ελληνικής εκτροφής black angus, μαύρος χοίρος, πουλερικά και αμνοερίφια, αλλά και ζυμαρικά, ειδικές σος και επιλογές από deli προϊόντα.
Επιλέξαμε: Ρολό κοτόπουλου με πεκορίνο και τρούφα, πουγκί με μοσχάρι και κυδώνι, ολόκληρο γουρουνάκι ξεκοκαλισμένο και γεμισμένο με ξηρούς καρπούς, φρούτα και μέλι ή χοιρινό κόντρα γεμιστό με βερίκοκα και κουκουνάρι.

Μηλιώνη 9, Κολωνάκι, τηλ.: 213 0455929.

giannis-olive-portr80471

Ο Γιάννης – Εξάρχεια
Το κρεοπωλείο της Καλλιδρομίου έχει πιστούς πελάτες στο Λεκανοπέδιο, ακούει ροκ μουσική, χαρίζει χαμόγελα και πουλάει κρέατα επιλεγμένα με προσοχή από τον Γιάννη Μαρόλη. Εδώ υπερισχύουν τα ελληνικά, βιολογικά ή μη, με τόπο καταγωγής και ονοματεπώνυμο κτηνοτρόφου. Η σύζυγος Γωγώ είναι υπεύθυνη για το οργανωτικό της επιχείρησης. Μπριζόλες γαλλικής κοπής, αρνάκι, κατσικάκι και μοσχάρι σε λαδόκολλα βρίσκονται πλάι σε μπιφτέκια με μυστική συνταγή του Γιάννη, χοιρινά γεμιστά ρολά και άλλα.
Επιλέξαμε: Το κοτόπουλο ελευθέρας βοσκής γεμιστό με κιμά, ρύζι και cranberries, το καπόνι, το γεμιστό ρολό γαλοπούλας με κουκουνάρι, καλαμπόκι, παλαιωμένη γραβιέρα σπηλιάς, καρότο και σταφίδες, καθώς και γαλοπούλες ελευθέρας βοσκής Σερρών.

Καλλιδρομίου 51 & Εμμ. Μπενάκη, Αθήνα, τηλ.: 210 3301230.

Papoulias_6341

Παπούλιας – Παγκράτι
Ο κ. Παπούλιας μετράει 40 χρόνια συνεχούς παρουσίας στο Παγκράτι και είναι από τους πρώτους που έμαθαν στην Ελλάδα τις γαλλικές κοπές προμηθεύοντας εστιατόρια όπως η Σπονδή. Στις βιτρίνες του συνήθως θα βρείτε ποικιλία από κρέατα ντόπια, όπως χοιρινά από το Αγρίνιο και τη Σπάρτη, αμνοερίφια σχεδόν απ’ όλη την Ελλάδα, μοσχάρια από Τρίκαλα και Καρδίτσα, κοτόπουλα συμβατικά και βιολογικά από τη Σπάρτη. Στο ψυγείο του θα βρείτε και μια γκάμα προσεκτικά διαλεγμένων τυριών.
Επιλέξαμε: Αρνίσια κορόνα γαλλικής κοπής, χοιρινό ρολό με κουκουνάρι, μήλο και cranberry, γαλοπούλα γεμιστή και από κυνήγι φασιανό, ελάφι ή αγριογούρουνο.

Πύρρωνος 4-6, πλατεία Βαρνάβα, Παγκράτι, τηλ.: 210 7518000.

Γιώργος-Μπούμπας

Μπούμπας – Μελίσσια
Ο Ηπειρώτης Γιώργος Μπούμπας έχει στήσει ένα σύγχρονο κρεοπωλείο στα Μελίσσια με έμφαση στο κρέας του τόπου του. Μοσχάρια ελευθέρας βοσκής από την οικογενειακή φάρμα στην Ηπειρο, στην οποία μεγάλωσε και ο ίδιος, αμνοερίφια, μαύρος χοίρος και κοτόπουλα από Ηπειρώτες παραγωγούς και κάποια τυποποιημένα βιολογικά όπως στρουθοκάμηλος περιλαμβάνονται στην γκάμα του. Ξεχωριστό κομμάτι του μαγαζιού οι μπριζόλες ωρίμασης έως 90 ημερών από το δικό τους ωριμαντήριο, οι έτοιμες προς ψήσιμο παρασκευές σε συνταγές του σεφ Γιάννη Λιόκα, τα τυριά από το οικογενειακό τυροκομείο και τα deli προϊόντα.
Επιλέξαμε: Ρολό αγριογούρουνο, ρολό γαλοπούλας με φασκόμηλο και μπέικον και «ρόδι χριστουγεννιάτικο», δηλαδή μπιφτέκι γεμιστό με κασέρι και τυλιγμένο σε γλασαρισμένη σφολιάτα, σε μορφή ροδιού.

Κουντουριώτου 1, Μελίσσια, τηλ.: 210 6133019.

DSC_5546

Παραδοσιακό Κρεοπωλείο Καφρίτσα – Νέα Πεντέλη
Επί πέντε γενεές κρεοπώλες, η οικογένεια Καφρίτσα μπορεί να υπερηφανεύεται ότι έχουν βαθιά γνώση του κρέατος. Στο κατάστημά τους στη Νέα Πεντέλη βρίσκουμε αμνοερίφια, χοιρινό και μοσχάρι Ελασσόνας, κοτόπουλα Κρήτης και κρεατικά εισαγωγής από τη Γαλλία και την Αμερική. Ξεχωρίζουμε ειδικά το μοσχάρι ωρίμασης (ξηράς από τον δικό τους θάλαμο ή υγρής σε malt ουίσκι), αλλά και τις παρασκευές που ετοιμάζουν στο εργαστήριό τους, όπως μπιφτέκια με κόκκινη κινόα και λουκάνικα μοσχαρίσια και χοιρινά. Από τα ράφια δεν λείπουν και κάποια επιλεγμένα ελληνικά προϊόντα deli.
Επιλέξαμε: Κορμό από κιμά γεμιστό με τυρί και bbq sauce, παναρισμένο με γαλέτα και φιστίκι, ρολά με κρέας από μοσχάρι, χοιρινό ή κοτόπουλο γεμιστά με κάστανο, σταφίδες, ρούμι και γραβιέρα Κρήτης και χειροποίητη κιμαδοσπανακόπιτα.

Πλατεία Ηρώων Πολυτεχνείου 12, Νέα Πεντέλη, τηλ.: 210 8047783.

aggelis

Aggelis Meatworks – Αθήνα & Γλυφάδα
Οι γνώστες του κρέατος και κάποια από τα καλύτερα εστιατόρια εμπιστεύονται από το 1979 την οικογένεια Αγγελή στη Βαρβάκειο. Τον τελευταίο χρόνο, οι κάτοικοι των νοτίων προαστίων μπορούν να προμηθευτούν τα επιλεγμένα κρεατικά των Σερρών, της Νάξου και της Χαλκίδας και από το νέο κρεοπωλείο που φέρνει τη μοντέρνα εκδοχή της Βαρβάκειου στη Γλυφάδα. Δίπλα τους και πιο εξειδικευμένες κοπές από μοσχάρι εισαγωγής (Αυστραλίας, Αμερικής, Ουρουγουάης), χοιρινό Iberico, κρέας ωρίμασης έως 90 ημερών και δικές τους παρασκευές, όπως λουκάνικα chorizo και «ferrero Αγγελής» (κεφτεδάκια με γραβιέρα, παναρισμένα με τρίχρωμη γαλέτα).
Επιλέξαμε: Ολόκληρο γουρουνόπουλο Σπάρτης, γαλοπούλα Σερρών, χοιρινές κορόνες με ξηρούς καρπούς και παντζάρι και ρολά με κάστανο ή ρύζι.

Λεωφ. Βουλιαγμένης 170, Γλυφάδα, τηλ.: 210 8980082.

Paris-Tavitian_Drakoulis_-23-

Drakoulis Meat Open Project – Βούλα
Ο Στράτος Δρακούλης χαρακτηρίζεται τόσο για τα ιδιαίτερα είδη κρέατος που έχει στα ψυγεία του, ανάμεσά τους μερικά από τα πιο ακριβά της αγοράς, όσο και για τη χορευτική μουσική που παίζει στα μαγαζιά του δημιουργώντας διαφορετική αίσθηση από τα κλασικά κρεοπωλεία. Στο κατάστημα της Βούλας ξεχωρίζουμε μοσχάρι kobe και wagyu, steaks σε πολλές εκδοχές και κάποια επιλεγμένα ελληνικά, όπως βουβάλι Κερκίνης. Στον θάλαμο ωρίμασης δεσπόζουν μοσχίδες Ισπανίας, ενώ στο ανοιχτό εργαστήριο ετοιμάζονται συνεχώς νέες, έτοιμες προς ψήσιμο παρασκευές.
Επιλέξαμε: Γαλοπούλα με κλασική γέμιση, ρολό από μοσχάρι wagyu με αγγλικό τυρί stilton, καρύδια και βερίκοκα, ρολό αγριογούρουνου με τσάτνεϊ μήλου, καπνιστό τυρί και πουρέ σκόρδου και ρολό κοτόπουλο με γέμιση γλυκοπατάτα, σύγκλινο και φασκόμηλο.

Βασ. Παύλου 103, Βούλα, τηλ.: 210 8955655.

DSC_6069

A.Farm – Γλυφάδα
Για όσους αναζητούν αποκλειστικά βιολογικό κρέας, η πρότασή μας είναι το bio κρεοπωλείο Α.Farm στη Γλυφάδα. Πρόκειται ουσιαστικά για το κατάστημα της Aρκαδικής Οικολογικής Φάρμας στην Τρίπολη, μιας από τις μεγαλύτερες πιστοποιημένες βιολογικές φάρμες με μοσχάρια, χοίρους και αμνοερίφια. Στα ψυγεία βρίσκουμε νωπά τα κρεατικά της φάρμας, ενώ στο εργαστήριο ετοιμάζουν καθημερινά διάφορες παρασκευές όπως μπιφτέκια και χοιρινό κοντοσούβλι. Δίπλα τους και βιολογικά τυριά από το τυροκομείο τους, καθώς και κάποια επιλεγμένα ελληνικά τοπικά προϊόντα.
Επιλέξαμε: Πορκέτες (ρολό χοιρινής πανσέτας) δικής τους παρασκευής, αρνίσιες κορόνες και ολόκληρα βιολογικά γουρουνόπουλα.

Δ. Γούναρη 196 & Ιλίου, Ανω Γλυφάδα, τηλ.: 210 9646765.

Φωτογραφίες: William Faithfull