Κάναμε τη βόλτα μας στην αγορά και διαλέξαμε τους καλύτερους ξηρούς καρπούς για τα γιορτινά γλυκά και σερβιρίσματα, αλλά και για να συνοδεύσουμε το ποτό μας. Αλλά τα ξηροκαρπάδικα έχουν και άλλες νοστιμιές, που απογειώνουν το γιορτινό τραπέζι.

Molis-psisame-photo

07_hasiotis_019

Χασιώτης
Έναν «παράδεισο» ξηρών καρπών συναντά όποιος περνά από τον πεζόδρομο της Ερμού στο Μαρούσι ακολουθώντας τη μυρωδιά του φρεσκοψημένου αράπικου, εκεί όπου βρίσκεται από το 1973 το ξηροκαρπάδικο «του Χασιώτη». Στο τιμόνι της επιχείρησης, η δεύτερη πλέον γενιά, που τιμά την οικογενειακή παράδοση προσφέροντας εκλεκτούς, ολόφρεσκους και αχνιστούς ξηρούς καρπούς, που καβουρδίζονται την ίδια στιγμή στο μαγαζί, με τα ταμπελάκια «Μόλις ψήσαμε» στις λαμαρίνες με τους ξηρούς καρπούς να αποτελούν πλέον σήμα κατατεθέν τους! Πολύ καλά και τα χειροποίητα υγιεινά σνακ τους, όπως η λαχταριστή γκοφρέτα ενέργειας χωρίς ζάχαρη ή το ασύγκριτο μελάτο παστέλι με φιστίκι Αιγίνης, που παρασκευάζονται καθημερινά στο εργαστήριο τους, καθώς και τα αποξηραμένα φρούτα χωρίς ζάχαρη, τα δημητριακά σε μεγάλη ποικιλία, τα ζαχαρώδη και τα παραδοσιακά προϊόντα. Σημειώστε ότι προσεχώς το παλιό κατάστημά τους (έναντι του υπάρχοντος), ανοίγει και πάλι ανακαινισμένο με μια απίστευτη ποικιλία από μπαχαρικά, βότανα, τσάγια, βιολογικά όσπρια και επιλεγμένα είδη διατροφής.
Ερμού 7 & Διονύσου, Μαρούσι, τηλ. 210 8020488

IMG_1551_fixed

14551112_964286113701106_2127001568_o

Assos
Με μακρά ιστορία σχεδόν 70 χρόνων και παράδοση φερμένη από τη Μικρά Ασία, τα δύο πλέον καταστήματα Assos -στον Πειραιά και το Χαλάνδρι-, είναι άσοι στους ξηρούς καρπούς και όχι μόνο! Με δυνατότητα επεξεργασίας εντός του καταστήματος, οι αδερφοί Οβακιμιάν μας προσφέρουν καθημερινά μεγάλη ποικιλία ξηρών καρπών, όπως φιστίκι αράπικο και αμύγδαλα από τη Λάρισα, που ξεχωρίζουν για τη φρεσκάδα και τη νοστιμιά τους. Επιπλέον, έχουν υπέροχα αποξηραμένα φρούτα με ζάχαρη ή χωρίς και superfoods. Η απίστευτα υγιεινή γκάμα τους συμπληρώνεται και από τη δική τους σπιτική granola, με μυστικό μίγμα μπαχαρικών παρακαλώ, για το πρωινό και τα γλυκά. Δεν παραλείπουμε και τα χειροποίητα σοκολατάκια και τρουφάκια, τα παραδοσιακά γλυκά από διάφορες περιοχές της Ελλάδας και τα επιλεγμένα ποτά.
Τσαμαδού 15Α, Πειραιάς, τηλ. 210 4174300 & Λεωφ. Πεντέλης 16, Χαλάνδρι, τηλ. 210 6840300

W02A9668

Ιορδάνης
Με ιστορία που ξεκινά το 1922, όταν ο Γιώργος Γουναρίδης από το Ικόνιο της Μικράς Ασίας έστησε ένα μικρό μαγαζάκι στη Ν. Ιωνία, που έψηνε και πουλούσε ξηρούς καρπούς, μέχρι σήμερα, 94 χρόνια μετά, ο Ιορδάνης ήταν και παραμένει ένα από τα πιο αγαπημένα μαγαζιά της πόλης. Το ξεχωρίζουμε κυρίως για τους διαλεγμένους ξηρούς καρπούς του που καβουρδίζονται στο εργαστήριο τους, με τα αμύγδαλα με τη φλούδα, τα φιστίκια Αιγίνης και τους ηλιόσπορους Ορεστιάδος να είναι από τις πιο αγαπημένες επιλογές μας. Στην πλούσια γκάμα τους βρίσκουμε και αποξηραμένα φρούτα όπως σύκα Ευβοίας και Κύμης, σοκολάτες, παστέλια, μπάρες και εκλεκτά παραδοσιακά προϊόντα, αλλά και κουφέτα και ζαχαρώδη για τις γλυκές δημιουργίες μας.
Λεωφ. Ηρακλείου 230, Ν. Ιωνία, τηλ. 210 2799733

Κοντώσης
Με μοναδικό τους στόχο να προμηθεύουν τους Αθηναίους με φρεσκοψημένους ξηρούς καρπούς, η οικογένεια Κοντώση έχει στήσει από το 1978 το «βασίλειό» της στη Νέα Σμύρνη, με ένα εργαστήριο που σκορπά ευωδιές στην περιοχή. Οι γονείς αρχικά και σήμερα και οι δύο γιοι τους ετοιμάζουν καθημερινά με μεράκι υγιεινές προτάσεις, όπως ελληνικά καρύδια και ηλιόσπορο, κάστανα Κρήτης καθώς και ξηρούς καρπούς εισαγωγής. Από τις προθήκες τους δεν λείπουν και τα superfoods που συχνά αναμιγνύονται και με ξηρούς καρπούς δίνοντας υπέροχα energy mix, τα αποξηραμένα φρούτα, οι καραμελίτσες, τα σοκολατάκια με αγαπημένο μας το σοκολατάκι-ελίτσα με καβουρδισμένο αμύγδαλο στη μέση και υλικά ζαχαροπλαστικής.
Ομήρου 66, Νέα Σμύρνη, τηλ. 210 9324110

Φωτο_μαγαζι_Γεωργούσης

Γεωργούσης
Με σχεδόν 40 χρόνια εμπειρίας στους ξηρούς καρπούς (από το 1979), το κατάστημα Γεωργούσης στην Ομόνοια συνεχίζει να κρατά την παράδοση, και είναι το μέρος που πρέπει σίγουρα να επισκεφτείτε οι λάτρεις των καρυδιών και των αποξηραμένων σύκων Κύμης, που σε συνδυασμό μάλιστα δίνουν ένα απίθανο σνακ. Εκτός από ελληνική καρυδόψιχα, λοιπόν, έχουν μεγάλη γκάμα ξηρών καρπών από την Ελλάδα και το εξωτερικό, καθώς και αποξηραμένα φρούτα όπως ελληνικά ξινά δαμάσκηνα και κουμ κουάτ, καθώς και superfoods, ζαχαρώδη, σοκολάτες, παστίλιες, αφεψήματα, μπαχαρικά, βότανα και ποτά.
Βερανζέρου 27, Αθήνα, τηλ. 210 5232878

CARPO_SHOPS_019

Carpo
Από το Κολωνάκι μέχρι το… Λονδίνο, τα συνολικά 5 καταστήματα Carpo (3 στην Αθήνα και 2 στο Λονδίνο) είναι από τα πιο αγαπημένα μέρη για αγορά ξηρών καρπών και όχι μόνο. Στα τσουβαλάκια και τις προθήκες τους φιγουράρουν δεκάδες ξηροί καρποί και snacks, από φιστίκια και στραγάλια μέχρι corn nuts και japan mix, ενώ δεν λείπουν και τα αποξηραμένα φρούτα και superfoods σε μεγάλη ποικιλία, αλλά και οι σοκολάτες. Στα συν και ο πολύ καλός καφές που φτιάχνουν και συνδυάζεται ιδανικά με κάποια από τις μπάρες και τα παστέλια που βρίσκετε εντός.
Κανάρη 6, Κολωνάκι, τηλ. 210 3605617 / Δημ. Βασιλείου 1, Ν. Ψυχικό, τηλ. 210 6712384 / Λεωφ.ς Κηφισίας 37Α (Golden Hall), Μαρούσι, τηλ. 210 6854495

Ματσούκα Χριστίνα
Ποιος θα κάνει τις αγορές του στο Σύνταγμα και δεν θα κάνει μια στάση και από την Καραγεώργη Σερβίας για να προμηθευτεί ξηρούς καρπούς από το κατάστημα Ματσούκα, που βρίσκεται στον ίδιο δρόμο από το 1959; Με τσουβαλάκια γεμάτα ξηρούς καρπούς και ζαχαρώδη να γεμίζουν το κατάστημα μέσα και έξω, είναι αδύνατο να το προσπεράσεις. Και μπορεί αυτό να είναι το πιο γνωστό κατάστημα της αλυσίδας, ωστόσο Ματσούκα βρίσκουμε και στα βόρεια και στα νότια της πόλης, αλλά και στη Μύκονο.
Σύνταγμα: Καραγεώργη Σερβίας 3, τηλ. 210 3252010, Βουλής 14, Ερμού 18 / Κηφισιά, Κασσαβέτη 6 / Γλυφάδα, Α. Μεταξά 18

20161110_105000_resized

Βορριά Μαρία
Η Ευριπίδου είναι ένας παράδεισος για τους καλοφαγάδες, αφού έχει ό,τι ζητάει ο γαστρονομικός νους συν πολλά ακόμη που ανακαλύπτουμε σε κάθε νέα επίσκεψη. Εκεί, λοιπόν, βρίσκεται από το 1979 και το κατάστημα της Μαρίας Βορριά με ξηρούς καρπούς να γεμίζουν τις προθήκες και να ξεχειλίζουν στα σακιά. Καρυδόψιχα νέας εσοδείας, αμυγδαλόψιχα ελληνική, στραγάλια και άλλα πολλά, αλλά και αποξηραμένα και καραμέλες, λουκούμια, κουφετάκια αλλά και όσπρια και παστά ψάρια να συμπληρώνουν τη μεγάλη ποικιλία τους!
Ευριπίδου 22, Αθήνα, τηλ. 210 321256

Era-Stores-5

Era Nuts, Herbs, Spices
Με δύο καλαίσθητα καταστήματα, ένα στο Ψυχικό και ένα στο Κολωνάκι, και μια πλούσια γκάμα από ξηρούς καρπούς, βότανα, μπαχαρικά και παραδοσιακά προϊόντα, τα Era Nuts καλύπτουν κάθε γούστο. Αμύγδαλα και macadamia μπαίνουν δίπλα δίπλα με αποξηραμένο αχλάδι αλλά και pop corn καλυμμένα με μέλι και σουσάμι και σακουλάκια με kale chips. Επίσης, έχουν και λουκουμάκια, cookies και κριτσίνια, για να συνοδέψετε το τσάι και τα βότανα που θα πάρετε από εκεί, αλλά και μπαχαρικά για τα φαγητά.
Πατρ. Ιωακείμ 1, Κολωνάκι, τηλ. 211 4112832 / Ομήρου 2, Ν. Ψυχικό, τηλ. 211 4076506

WP_20161011_11_34_39_Pro-1

Fystiki Shop
Ποιος είναι πιο ειδικός των φιστικιών από τους ίδιους τους παραγωγούς τους; Τα αδέρφια Νίκος και Μάριος Δεληγιάννης, λοιπόν, φιστικοπαραγωγοί από την Εύβοια, έχουν στήσει τα τελευταία 4 χρόνια ένα νόστιμο χώρο στην καρδιά της Γλυφάδας με πρωταγωνιστές τα δικά τους φιστίκια και διάφορες σπεσιαλιτέ, κυρίως δικές τους, όπως παστέλια φιστικιού γεμιστά με φιστικοπραλίνα, σοκολάτες, τρούφες και μπάρες δημητριακών σε εντυπωσιακά μεγάλη ποικιλία. Έχουν και αποξηραμένα φρούτα, μίγματα για ρόφημα σοκολάτας και προϊόντα με βάση το φιστίκι.
Πλατεία Εσπερίδων 2-4, Γλυφάδα, τηλ. 210 8941192

20150226_165028

Pistachio
Με 10 χρόνια παρουσίας στο Ψυχικό, το Pistachio έχει πλέον καθιερωθεί ως ένα από τα αγαπημένα μέρη για αναζήτηση φρέσκων ξηρών καρπών, με τον κ. Γολέμη να αναζητά πάντα ποιοτικά προϊόντα για τους πελάτες του. Εκεί βρίσκετε μεγάλη ποικιλία ξηρών καρπών από την Ελλάδα και το εξωτερικό, ενώ είναι γνωστοί και για τα πολύ καλά σοκολατάκια τους. Παράλληλα, έχουν παραδοσιακά προϊόντα, όπως πεστίλι με γεύση δαμάσκηνο και βερίκοκο, αλλά και κρασιά και λικέρ για ολοκληρωμένες αγορές.
25ης Μαρτίου & Ξάνθου, Ν. Ψυχικό, τηλ. 210 6749403

CUCUNARI-(3)

Cucunari
Είναι ίσως η πιο πρόσφατη άφιξη στον χώρο των ξηρών καρπών, καθώς άνοιξε πριν λίγους μήνες στο εμπορικό κέντρο Avenue. Εκεί βρίσκετε λοιπόν, μεγάλη ποικιλία ξηρών καρπών, χειροποίητες μπάρες δημητριακών και πλάκες σοκολάτας, καθώς και μεγάλη ποικιλία σε αποξηραμένα φρούτα, superfoods, μπαχαρικά, τσάι, αλλά και τα δικά τους exclusive προϊόντα όπως μέλι και ελαιόλαδο. Αν θέλετε, σας τα συσκευάζουν και σε όμορφα διακοσμημένα κουτιά για να τα προσφέρετε ως δώρο.
Λεωφ. Κηφισίας 41-47, Μαρούσι, τηλ. 210 6100369