Ψάξαμε, δοκιμάσαμε και συγκεντρώσαμε 11 μαγαζιά που αγαπούν τις πίτες. Κάποια τις παραδοσιακές ελληνικές, άλλα τις λίγο πιο πειραγμένες και κάποια άλλα τις πίτες του κόσμου. Όπως και να έχει πάντως, οι πίτες γίνονται ξανά αγαπημένο «φαγητό του δρόμου» και στα μαγαζιά που ακολουθούν θα τις βρείτε στην καλύτερή τους εκδοχή.

fillo

Fillo
Κατεβαίνοντας την Καραγιώργη Σερβίας θα βρείτε ένα μικρό μαγαζί όπου εκεί συγκεντρώνονται όλοι σχεδόν οι γυναικείοι συνεταιρισμοί ανά την Ελλάδα και «εκθέτουν» τις πίτες τους. Στο Fillo θα βρείτε, λοιπόν, μανιταρόπιτα από Σέσκλου Μαγνησίας, κασερόπιτα με πιπεριά Φλωρίνης από τη Ραιδεστό της Θεσσαλονίκης, κιμαδόπιτα και σπανακόπιτα από την Κρύα Βρύση της Πέλλας, χορτόπιτα από τα Τρίκαλα, κρεμμυδόπιτα από τη Διποταμιά της Καστοριάς, γκιουζλεμέ από τον Πολίχνιτο της Λέσβου και γαλατόπιτα από τους Γόνους της Λάρισας. Κοινώς όλες τις πίτες της Ελλάδας, σε απόσταση αναπνοής από το Σύνταγμα.
Καραγιώργη Σερβίας 12-14, Σύνταγμα, τηλ. 210 3215373.

ANOIGMA-kotopita_oi-pites-tis-sofias

Οι πίτες της Σοφίας
Στο Παλιό Φάληρο, τρία αδέρφια – η Ματίνα, ο Δημήτρης και ο Γιώργος- αποφάσισαν να μοιραστούν μαζί μας τις νόστιμες πίτες που έφτιαχνε η μαμά Σοφία. Το φύλλο ανοίγεται μπροστά σας και γεμίζεται με ό,τι μπορείτε να φανταστείτε, ψήνεται ώστε να γίνει ελκυστικά τραγανό και σερβίρεται σε τριγωνικό πληθωρικό σχήμα. Σπανακόπιτα, πρασόπιτα, τσουκνιδόπιτα (ναι, ναι!), μανιταρόπιτες, κιμαδόπιτες και πολλοί ακόμα αλμυροί συνδυασμοί. Όμως υπάρχουν και γλυκές πίτες, όπως η αμαρτωλή μπουγάτσα με σοκολάτα, η φουντουκόπιτα αλλά και η λαχταριστή γαλατόπιτα.
Αγ. Αλεξάνδρου 30, Π. Φάληρο, τηλ. 213 0700444.

gounaridi

Δήμητρα Γουναρίδη
Αν βρεθείτε στη Νέα Ιωνία, η επίσκεψη στο μαγαζί της οικογένειας Γουναρίδη είναι κάτι παραπάνω από υποχρεωτική. Η οικογένεια Γουναρίδη (Δήμητρα και Τάσος), με ρίζες από τη Μικρά Ασία, ξεκίνησε να ζυμώνει από το 1945. Τώρα το βάρος έχει πέσει στο γιο Γιώργο, που είναι μάστορας στο φύλλο ματσόβεργα και καθημερινά προσφέρει αυτά τα «κολασμένα» χρυσαφένια τηγανιτά τυροπιτάκια. Φυσικά θα βρείτε και κιμαδόπιτα, σου-μπορέκ, παστουρμαδόπιτα, μελιτζανόπιτα και μπουγάτσα με κρέμα.
Ευαγγελικής Σχολής 3-5, Ν. Ιωνία, τηλ. 210 2712548.

pieworks

Pie Works
Ίσως να μην το προσέξετε αμέσως, αλλά μόλις περάσετε από μπροστά του και σας πάρουν τα σκάγια από τις μυρωδιές και τις φεσκοφουρνισμένες πίτες, τότε θα μπείτε στον κόσμο της Νίκης και της Ελπίδας. Χρόνια φίλες αποφάσισαν πριν από τέσσερα χρόνια να φτιάξουν ένα στέκι για πίτες συνδυάζοντας την ελληνική παράδοση με ξένες επιρροές. Κρεατόπιτα με μοσχαράκι μπουργκινιόν, κοτόπιτα με ασιατικές καταβολές, παστουρμαδόπιτα, english pie με φασόλια, λουκάνικο και μπεσαμέλ αλλά και γλυκές προτάσεις όπως μηλόπιτα, γαλατόπιτα, σοκολατόπιτα. Στα συν ότι κάθε μέρα έχουν και μια διαφορετική σούπα αλλά και ένα πιάτο να σας προσφέρουν.
Αμερικής 16Α, Αθήνα, τηλ. 211 1847595.

meliartos

Μελίαρτος
Θα το βρείτε εκεί που τελειώνει ο πεζόδρομος της Ερμού, στη γωνία που κάνει με την Αιόλου. Μεγάλη βιτρίνα με πολλά καλούδια με τις πίτες να πρωταγωνιστούν σε μεγάλα ταψιά κομμένες σε μικρά τετράγωνα κομμάτια που γίνονται μια μπουκιά. Το φύλλο χωριάτικο και η γέμιση ποικίλει: από φέτα, σπανάκι, λαχανικά μέχρι κοτόπουλο με καραμελωμένα κρεμμύδια. Μπορείτε να τις απολαύσετε εκεί επί τόπου με ένα καφέ ή να τις πάρετε στο χέρι. Εξάλλου σας είπαμε… το τετράγωνο μικρός τους σχήμα θα σας βολέψει.
Ερμού 65 & Αιόλου, τηλ. 210 3237379.

pieshop

The Pie Shop
Μικρό και πολύ καινούριο, βρίσκεται χωμένο στο στενό της Βουλής. Προσφέρει ατομικές πίτες απ’ όλο τον κόσμο που φέρουν την υπογραφή του Γάλλου chef Dominique Perrot. Έτσι, θα βρείτε συνταγές από Τζαμάικα (beef patties), από Ισπανία (Hornazo de Salamanca), από Κορέα (tomato tart) και φυσικά από Γαλλία. Εκτός από τις αλμυρές υπάρχουν και γλυκές, όπως σοκολάτόπιτα, μηλόπιτα και lemon pie. Οι περισσότερες έχουν βάση τη σφολιάτα που είναι τραγανή και αρκετά βουτυράτη.
Βουλής 16, Σύνταγμα, τηλ. 2114037328

ariston

Άριστον
Οι περισσότεροι ίσως να γνωρίζετε την «κομψή» τυρόπιτα κουρού του –άλλωστε γι’ αυτό είναι διάσημο το Άριστον- με την ίδια συνταγή από το 1910 όταν και πρωτοάνοιξε από τον Κωνσταντινουπολίτη Λομποτέση. Όμως, τη βιτρίνα του κοσμούν καθημερινά πολλές και νόστιμες πίτες που κόβονται σε ικανοποιητικά μεγάλα κομμάτια. Κότοπιτα, πίτα με διάφορα λαχανικά, με πράσο και φέτα, με κιμά, με μανιτάρια, με πιπεριές Φλωρίνης και φυσικά σπανακόπιτα και τυρόπιτα ταψιού. Όλες τους σε τραγανό χειροποίητο ζυμάρι.
Βουλής 10, Σύνταγμα, τηλ. 2103227626

marie

Marie & Antoinette
Γνωρίσαμε τις πίτες τους το 2016 όταν και πρωτοξεκίνησαν να τις φουρνίζουν στο Νέο Ψυχικό. Πριν από λίγο καιρό άνοιξαν και άλλο ένα μαγαζί, στον παλιό θορυβώδη πεζόδρομο της Μηλιώνη στο Κολωνάκι. Δοκιμάστε την τυρόπιτα σπέσιαλ με πολλά μα πολλά τυριά, την κιμαδόπιτα αλλά και την εξαιρετική μαραθόπιτα. Τετράγωνες που κόβονται στα τέσσερα που μπορείτε εύκολα να τις φάτε στο χέρι αλλά και να τις ζητήσετε για το σπίτι και να τις ψήσετε οι ίδιοι. Στα συν προσθέστε ότι κάνουν πλέον και διανομές.
Τριανταφυλλίδη 22 & Βλάχου, Ν. Ψυχικό, τηλ. 2130416420.
Μηλιώνη 18, Κολωνάκι, τηλ. 2103645490

cocona

Cocona
Πρόσφατο και αυτό στον πεζόδρομο της Μηλιώνη. Η Cocona έγινε πολύ γρήγορα «θέμα συζήτησης» για τους γκιουζλεμέδες της. Αυτές τις πολύ λεπτές πίτες τούρκικης καταγωγής που ψήνονται πάνω σε μια μεταλλική στρογγυλή πλάκα γνωστή ως «σάτσι». Εκεί λοιπόν θα τους απολαύσετε γεμιστούς με τυρί, σπανάκι, σουτζούκι, παστουρμά, αυγά και πολλά ακόμα. Δίπλα τους θα βρείτε και πίτες (γλυκές και αλμυρές) σε πληθωρικά τριγωνικά κομμάτια με χειροποίητο τραγανό φύλλο.
Μηλιώνη 10, Κολωνάκι, τηλ. 2103646563.

filomilas

Φιλομήλα
Θα το βρείτε χωμένο σε ένα στενό στα Εξάρχεια, ίσως και λίγο δύσκολα, όμως αξίζει τον κόπο. Είναι μικρό, ρουστίκ και με ζεστή ατμόσφαιρα. Η Ευσταθία, ιδιοκτήτρια αλλά και μαγείρισσα, θα σας κερδίσει αμέσως με το ζεστό χαμόγελο της. Και ακόμα περισσότερο όταν σας προσφέρει μια από τις πίτες ή τάρτες που φτιάχνει η ίδια φυσικά. Δεν υπάρχει κάποιος κατάλογος γιατί της Ευσταθίας της αρέσει να αυτοσχεδιάζει αλλά και να παίζει με την εποχικότητα. Μπορείτε να τις αγοράσετε σε ατομικό μέγεθος ή και να πάρετε όλο το ταψί αν θέλετε. Ακόμα μπορείτε να τις παραγγείλετε από την προηγούμενη την πίτα της αρεσκείας σας και να σας την ετοιμάσει.
Ανδρέα Μεταξά 13-15, Εξάρχεια, τηλ. 2114099422.

Πίτες της γιαγιάς Ευρυδίκης
Ένα μικρό μαγαζάκι στα Βριλήσια σου ψήνει ό,τι πίτα θέλεις και στη δίνει είτε έτοιμη ψημένη είτε απλά φτιαγμένη για να την ψήσεις. Το σημαντικό είναι ότι όλες οι πίτες είναι χειροποίητες και έχουν υπέροχο τραγανό φύλλο και πολύ καλά υλικά. Η αγαπημένη μας είναι η σπανακοτυρόπιτα, που είναι στην ουσία τρία ρολλά σε ένα ταψάκι, γεγονός πολύ πρακτικό αφού μπορείς να ψήσεις μόνο το ένα και τα άλλα δυο να τα κρατήσεις στην κατάψυξη. Φοβερή και η κιμαδόπιτα, όμως θα βρεις κι άλλες πετυχημένες συνταγές της γιαγιάς Ευρυδίκης, όπως άπαιχτη μελιτζονόπιτα χωρίς τυριά, χορτόπιτα με χόρτα εποχής, κοτόπιτα, πίτσα, μπουγάτσα, αλλά και κρητικά καλτσούνια έτοιμα για τηγάνισμα.
Κύπρου 25, Βριλήσσια, τηλ. 21 0803 0088.

Δείτε επίσης
Τυρόπιτες – Ζύμες – Σφολιάτες: Βρήκαμε τις 10 καλύτερες