Ο βιρτουόζος της μοντέρνας ελληνικής γαστρονομίας Γιώργος Στυλιανουδάκης υποδέχτηκε τον πολυβραβευμένο σεφ Mauro Colagreco στο Kensho fine dining restaurant στη Μύκονο σε μία σύμπραξη-γαστρονομικό ρεσιτάλ.


Ο σεφ Mauro Colagreco στον κήπο του όπου παράγει τα περισσότερα από τα υλικά που χρησιμοποιεί στο εστιατόριό του στη Μεντόν

Η σοφιστικέ κουζίνα του chef-patron του Mirazur τον καθιέρωσε ως έναν από τους πιο επιδραστικούς σεφ της δεκαετίας. Η μαγειρική του φιλοσοφία έχει σταθερά θεμέλια και η τεχνική του εξέλιξη είναι εμφανής δεδομένου ότι η δοκιμή των μενού στην έδρα του στη Μεντόν και φέτος, στο δείπνο που ετοίμασε με το Γιώργο Στυλιανουδάκη, ήταν γαστρονομική εμπειρία. Οι λίστες έρχονται και παρέρχονται ωστόσο είναι από τις χαρακτηριστικές περιπτώσεις που η κατάταξη του Mirazur στην τρίτη θέση των φετινών World’s 50 Best Restaurants συνάδει με τη γαστρονομική του πρόοδο. Η αισθητική βάση των πιάτων του, ο ντελικάτος γκουρμέ εκλεκτικισμός και ο εκφραστικός μοντερνισμός συνθέτουν τη γαστρονομική mentalité του σεφ, ενώ η ιταλο-αργεντίνικη κληρονομιά του αποτελεί σημαντικό κομμάτι της διαμόρφωσης του μαγειρικού του προφίλ.

Ο Γιώργος Στυλιανουδάκης είναι από τους σεφ που μετρά σχεδόν τέσσερις δεκαετίες στο χώρο και στην κουζίνα του συνδυάζει το ιδανικό κουαρτέτο παράδοσης, γεύσης, μοντερνισμού και τεχνικής αρτιότητας. Τοπικές πρώτες ύλες -και μη- ραφινάρονται στα πιάτα του σε μια δημιουργική συνάντηση της παράδοσης με τη γαστρονομική της εξέλιξη. Η επιτυχία της εν λόγω συνάντησης ήταν μονόδρομος.

Το μενού του σωστά ενορχηστρωμένου δείπνου ήταν ένα ποτ-πουρί signature πιάτων των δύο σεφ αποτελούμενο από 11 επιλογές, καθε μία από τις οποίες εξέφραζε τη μαγειρική τους ωριμότητα. Από το πρελούδιο έως το φινάλε τα highlights του Collagreco περιλάμβαναν το ντελικάτο «Στρείδι με κρέμα εσαλότ», το φαινομενικά απλό -αλλά τεχνικά πολύπλοκο- «Καρπάτσιο παντζαριού ψημένο σε κρούστα αλατιού με χαβιάρι oscietra», αλλά και το απίστευτο «ψωμί προς μοίρασμα» (πώς αλλιώς να μεταφραστεί το “sharing bread” που η νοστιμιά του σε κάνει κάθε άλλο να θες παρά να το μοιραστείς;). Η χαρακτηριστική συνοδεία του με ποίημα του Πάμπλο Νερούδα και το κρητικό ελαιόλαδο το απογείωσαν, τρανή απόδειξη ότι η ουσία είναι στα απλά. Φουλ της γεύσης στο «Φρικασέ» οστρακοειδών με πέστο βασιλικού, ένα από τα μεγάλα σουξέ του φετινού του μενού και πιάτο με έντονο χαρακτήρα, όπως και οι «Νεαρές πατάτες με μεδούλι από καλκάνι και ελληνικό αβγοτάραχο», όπου γη και θάλασσα έπαιζαν δυνατά. Υποκλίνομαι στο συγκλονιστικό «Κυνήγι à l’ancienne» με βωλίτες Γρεβενών που έδωσε μια ωραία πάσα στο στιβαρό «Wagyu με κρεμμύδια, τρούφα, κύμινο και κάρδαμο του Στυλιανουδάκη. Ήταν η πεμπτουσία της γεύσης σε δύο πιάτα με γκουρμέ comfort χαρακτήρα. Η κλασική σταθερά του οικοδεσπότη «Αβγό με κρέμα στάκας και χαβιάρι beluga», που επιφυλάσσει μικρές γευστικές εκρήξεις σε κάθε συνιστώσα της, δεν έλειπε από το μενού, ενώ ο «Μπλε αστακός με ντομάτες κονφί, ελαιόλαδο αρωματισμένο με εστραγκόν και κρέμα σαφράν μένει στη γευστική μνήμη και αξίζει δυνατό χειροκρότημα.

Το ντελικάτο «Naranjo en Flor» (Mauro Colacreco) και η φίνα «Σοκολατένια ντομάτα με χαβιάρι ελαιόλαδου και παγωτό φέτας» (Γιώργος Στυλιανουδάκης) σηματοδότησαν το γλυκό φινάλε ενός δείπνου τριάστερων προδιαγραφών.

info
Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στις 6 Οκτωβρίου στο ξενοδοχείο Kensho στη Μύκονο.

Δείτε επίσης

Ο σεφ του Mirazur στο Olivemagazine.gr

World’s 50 Best Restaurants 2018: Το Osteria Francescana ξανά στην κορυφή

Αποκλειστικό: 24 ώρες στο Mirazur, το 3ο καλύτερο εστιατόριο του κόσμου