Υπάρχουν κάποια εστιατόρια όπου νιώθεις εξαρχής ότι ο εστιάτορας και οι πελάτες του έχουν αλληλοεπιλεγεί. Ο μεν ταιριάζει στο προφίλ και στην αισθητική των δε και τούμπαλιν. Είναι εκείνα τα εστιατόρια όπου δεν προέχει το ντεκόρ ή οι γύρω σου, αλλά αντιλαμβάνεσαι πως ό,τι σε ενώνει με τους «άγνωστους» των διπλανών τραπεζιών βρίσκεται στο πιάτο σου.

RIS_ESOTERIKO_02

Αυτό ένιωσα και στο ΡΙΣ με γούστο, όπου ο ιδιοκτήτης Γρηγόρης Τσακίρης, γιος του Γιώργου Τσακίρη (πατατάκια), προτείνει μια ιδιωματική κουζίνα κρεοφαγίας, με ελληνικά κρέατα διαλεγμένα με μεράκι, αλλά και χειροποίητα λουκάνικα, τα οποία παρασκευάζει μόνος του – με τη βοήθεια του γιου του, του νεαρού Γιώργου, που φαίνεται να έχει ήδη «τσιμπηθεί» σοβαρά με την κουζίνα. Στα συν τους και τα διάφορα φρέσκα και παλαιωμένα τυριά, ελληνικά και ξένα, τα οποία προμηθεύεται από επαγγελματίες με τους οποίους διατηρεί σχέσεις χρόνων.

31648179_2041916782693314_6196767488840040448_n

Οι σαλατοφάγοι, όπως εγώ, ενθουσιάζονται με την καλοκαιρινή σαλάτα με ταλιατέλες αγγουριού, κολοκυθάκια ζουλιέν, μπαλίτσες πεπονιού, ρόκα και μαριναρισμένα τοματίνια. Για τους υπόλοιπους το ξεκίνημα θα μπορούσε να είναι τα λεπτά, κομμένα στο χέρι μοσχαρίσια λουκάνικα, που έρχονται πάνω σε πίτα αρωματισμένη με βούτυρο είτε τα καλοκαιρινά αυγά μάτια, πάνω σε ψωμάκι που διαβρέχεται από σάλτσα φρέσκιας τομάτας, με ψιλοκομμένη πιπεριά κέρατο. Στο κυρίως θέμα, το κρέας, επιλέγω το κατσικίσιο μπέργκερ, με το κρέας σωστά κομμένο στο χέρι (από τη Νάξο, από κατσίκια βάρους 10 με 14 κιλά), αλλά δεν θα αρνιόμουν και τα ζουμερά μοσχαρίσια μπιφτέκια με φέτες ντομάτας που σερβίρονται πάνω σε αφράτες πιτούλες με λιωμένη μοτσαρέλα. Καλή επιλογή, επίσης, είναι και η μπριζόλα από πομάκικο δαμάλι Κομοτηνής, «ξηρής δικής μας ωρίμασης, 12 εβδομάδων, σχεδόν μπρεζάολα», όπως λέει χαρακτηριστικά ο ίδιος ο κ. Τσακίρης.

Θα μπορούσα να συνεχίσω να απαριθμώ πιάτα, αλλά η απλότητα του φαγητού, παρότι είναι μια αδιαμφισβήτητη αρετή, σπάνια μπορεί να αποδοθεί με λέξεις: οι ιδιότητές της διαφαίνονται από την ποιότητα της πρώτης ύλης, την ισορροπία, την ένταση και την απόδοση της πρωταρχικής γεύσης. Αυτό προφανώς εκτιμούν στη γεύση της Ρινός όσοι έρχονται αγόγγυστα μέχρι τη Βούλα, ακόμα και από μακρινές γειτονιές, για να φάνε δυο αυγά μάτια ή μερικά λουκάνικα και μια μπριζόλα.

info
Βασιλέως Παύλου 98, Βούλα, τηλ. 210 8959185, Τιμή: 25€-50€/άτομο χωρίς κρασί. Ανοιχτά και μεσημέρι.