Η Ολυμπιάδα φημίζεται για τα μύδια της. Τεράστια, καθαρά, διαυγή, ψωμωμένα, με την πιο υπέροχη γεύση που έχεις ποτέ ονειρευτεί για ένα μύδι. Μια φορά να τα δοκιμάσεις, μετά όλα τα υπόλοιπα σου ξινίζουν. Η ιδιαιτερότητά τους, τα νερά του Στρυμώνα που εκβάλλουν στο Στρυμονικό κόλπο, εκεί που υπάρχουν οι απολύτως βιολογικές καλλιέργειες και τα οποία δημιουργούν ένα μοναδικό, καθάριο περιβάλλον.

akrogiali

Αλλά φημίζεται και για την παραλία της. Και τα ταβερνάκια, που κυριολεκτικά πάνω στο κύμα και την αμμουδιά, ζωγραφίζουν μια καρτ-ποστάλ φτιαγμένη από μνήμες παλιάς Ελλάδας. Εδώ στο δικό της Ακρογιάλι -Germany θα το θυμούνται οι παλιοί- η Λουλουδιά Αλεξιάδου με τον αδελφό της, συνεχίζουν μια οικογενειακή κατάσταση με ιστορία από το 1924. Η οργάνωση, η καθαριότητα, το στήσιμο που δεν θυμίζει καθόλου άλλη μια ψαροταβέρνα της περιφέρειας, θα σε βάλουν αμέσως στο νόημα, ότι εδώ συμβαίνει κάτι διαφορετικό. Κι αυτό το διαφορετικό είναι ο πολιτισμός που κουβαλά η οικογένεια από τις χαμένες πατρίδες, αυτός που καθημερινά συντηρεί τη γλύκα, την ευγένεια αλλά και το νόστιμο μαγείρεμα, την τέχνη και τις παλιές συνταγές, που σύσσωμη παλεύει να μην τον χάσει στα χρόνια της ευτέλειας.

akrogiali1

Εδώ θα δοκιμάσεις το πιο αιθέριο, αέρινο, τραγανό μύδι της Ολυμπιάδας, τηγανισμένο μέσα στο ιδανικό, σαν σύννεφο κουρκούτι, σερβιρισμένο με σκορδάτο πουρέ. Αξίζει, όμως, να το δοκιμάσεις και αχνιστό ή σαγανάκι με ντομάτα, πιπεριές, τυρί και λίγο λεμόνι που κάνει τη διαφορά. Μέχρι να έρθουν τα μύδια, θα δοκιμάσεις τα διάσημα κρίταμα της Χαλκιδικής με μουστάρδα και σκόρδο ή απλά με λαδολέμονο και γλυκά, σπιτικά τουρσιά με πιπεριά και αγγούρι, σουσαμάτα πιτάκια Καισαρίας, φέτα τηγανισμένη μέσα σε τραγανό φύλλο με πετιμέζι ροδιού. Ένα μπολάκι με ζεστό νερό, λεμόνι και φρέσκα λουλουδάκια θα καθαρίσει τα χέρια σου πριν περάσεις στο κυρίως, που μπορεί να είναι και το ψάρι που μόλις ψάρεψες ή αγόρασες εσύ. Διαφορετικά, σου προτείνω πορτοκαλένιο χταπόδι με ξερό βερύκοκο ή σοταρισμένο με πιπεριές, ντοματούλα και μπαλσάμικο αλλά και σις-κεμπάπ χταποδιού σε σουβλάκι με λαχανικά αλλά και γύρο στο τηγάνι ή κοτόπουλο γεμιστό με ανθότυρο και αρωματικά για όσους δεν ψηφίζουν θάλασσα. Οι οποίοι θα προτιμήσουν τα διάσημα πετροκεφαλόπουλα ή τη διάσημη σαρδέλα και το γάβρο της Ιερισσού. Στο τέλος, τα σπιτικά γλυκά της οικογένειας θυμούνται τις παλιές μικρασιάτικες συνταγές.

info
Ακρογιάλι, Ολυμπιάδα, Χαλκιδική, τηλ. 23760 51255.