Όταν ρωτά κανείς ποια μέρη να επισκεφθεί στην Τήνο, τρεις είναι πάντα οι πιο δημοφιλείς απαντήσεις: Πύργος, Κολυμπήθρα, Βωλάξ. Στο πρόσφατο ταξίδι μου όμως στο νησί ανακάλυψα ένα ή μάλλον … «Δύο Χωριά» που θα πρέπει οπωσδήποτε να χωρέσεις μέσα στις περιηγήσεις σου στο νησί.

Το χωριό:

Τα Δύο Χωριά βρίσκονται στο νότιο τμήμα του νησιού και με μόλις 40 μόνιμους κατοίκους χαρακτηρίζονται από μία άγρια, σχεδόν ανέγγιχτη ομορφιά. Μαζί με την παρέα μου βρεθήκαμε εκεί τυχαία ένα βράδυ που ήμασταν πολύ κουρασμένοι για να στριμωχτούμε στα μπαρ της Χώρας. Ανηφορίζοντας στα στενάκια και περνώντας από στοές, που θύμιζαν σπήλαιο, φτάσαμε στη μεγάλη πλατεία του χωριού. Μαρμάρινες βρύσες με τρεχούμενα νερά, μεγάλα πλατάνια και φωτάκια δημιουργούσαν το πιο όμορφο σκηνικό. Τα γέλια των παιδιών που έτρεχαν δίχως έγνοια στον κόσμο έμπλεκαν με το σαξόφωνο του μουσικού στο κέντρο της πλατείας συνθέτοντας την πιο μαγευτική μελωδία.

Το μαγαζί
Εκεί βρισκόταν και το Καπάκι. Καθίσαμε στο μόνο τραπέζι που βρήκαμε άδειο και ξεκινήσαμε να διαβάζουμε τον κατάλογο. Πολύ καλές τιμές και μεγάλη (αλλά όχι υπερβολική) ποικιλία με πιάτα που κάθε άλλο παρά ταβερνάκι χωριού δεν θύμιζαν. Vegan επιλογές, brunch, smoothie bowls, φρέσκες σαλάτες με superfoods, τηνιακά μεζεδάκια και λιγοστά κυρίως πιάτα είναι μερικά από εκείνα που θυμάμαι να διαβάζω μέχρι να με κυριεύσει τελείως η πείνα μου και να παραγγείλω.

Μέσα σε λίγα λεπτά είχαμε μπροστά μας τηγανητή γραβιέρα από την Τήνο με μέλι και σουσάμι, σαλάτα με κόκκινες φακές και ταχίνι, φάβα, καπνιστή μελιταζανοσαλάτα (του ονείρου, θα προσθέσω εγώ) με φρέσκια ντοματούλα και φέτα, ζυμωτό ψωμί και ρακοτσέλο (λιμοντσέλο με ρακί). Αν και οι γεύσεις ήταν απλές, ήταν όλα καλοφτιαγμένα, νόστιμα και σε γενναίες μερίδες. Το κυριότερο ήταν όμως πως αν και αξιοποιούσαν ιδιαίτερα υλικά, όπως υπερτροφές, δεν προσπαθούσαν να είναι «δήθεν». Συνυπήρχαν απλά αρμονικά με την παραδοσιακή κουζίνα. Ήταν αυτό που λέμε «αισθάνεσαι ότι δεν σε κοροϊδεύουν».

Το προσωπικό με τα χαβανέζικα πουκάμισα, απίστευτα ευδιάθετο και εξυπηρετικό σέρβιρε ταχύτατα μικρά πιατάκια με μεζέδες, αλλά και ποτά σε προσεγμένα ποτήρια, από κολωνάτα για κρασί μέχρι χαμηλά vintage για λικέρ. Να κάτι που δεν βλέπεις κάθε μέρα σε μαγαζί χωριού! Αξίζει να σημειωθεί ότι έτρεχαν διαρκώς για να βολέψουν σε τραπέζια τον κόσμο, που ερχόταν.

Αυτό που βέβαια μάς κέρδισε περισσότερο από όλα ήταν η ατμόσφαιρα με τα μικρά φωτάκια να λούζουν τη γεμάτη από κόσμο και παιδικές φωνές πλατεία. Ίσως ήταν το ρακοτσέλο (!) αλλά όλοι έμοιαζαν μια παρέα! Η live μουσική από σαξόφωνο, που έτυχε να έχει εκείνη τη μέρα (ήταν Πέμπτη), πραγματικά σε μάγευε, τόσο που φοβόσουν μην σε τσιμπήσει κανείς και ξυπνήσεις. Θα ορκιζόμουν ότι από κάπου θα ξεπηδούσε ο Ράιαν Γκόσλινγκ με την Έμμα Στόουν να χορέψουν αλά La la land και ειλικρινά δεν θα με πείραζε καθόλου να τούς ακολουθήσω στο χορό.

Εάν μπορούσα να περιγράψω όλη την εμπειρία μας με λίγα λόγια θα έλεγα ότι απολαύσαμε ένα γευστικό πάντρεμα σύγχρονων και παραδοσιακών γεύσεων σε μια από τις πιο γραφικές πλατείες του νησιού. Οι μεζέδες είχαν ξεφύγει από το παραδοσιακό -χωρίς να το προσβάλουν-, τα κρασοπότηρα είχαν αντικατασταθεί από κολωνάτα, το μπουζούκι είχε δώσει τη θέση του στο σαξόφωνο και εμείς δεν θα μπορούσαμε παρά να σάς προτείνουμε να πάτε «Στο Καπάκι» χωρίς κανέναν ενδοιασμό. Καλό είναι βέβαια να είστε εκεί μέχρι της 19.30 για να βρείτε σίγουρα τραπέζι.

info
Κεντρική πλατεία Δύο Χωριά, τηλ. 22830 41 091, facebook.com/stocapaki/