Κάποια τα περιμέναμε πως και πως. Μετρούσαμε τις μέρες για να περάσουμε τις πόρτες τους και να τα δοκιμάσουμε. Κάποια άλλα μας εξέπληξαν ευχάριστα. Όπως και να έχει το 2016 μας αφήνει με τις καλύτερες γεύσεις και μας προμηνύει ότι η καινούργια χρονιά θα είναι αν μη τι άλλο…πολύ νόστιμη!

omu

Omu: Πάνω από το Oozora
Μπορείς να ξέρεις το όμορφο νεοκλασικό του Κεφαλαρίου όπου από πέρυσι στεγάζεται το «Οozora». O επάνω, λοιπόν, όροφος όπου λειτουργούσε το μπαρ άλλαξε και λειτουργεί ως αυτόνομο bar-restaurant. Το όνομα αυτού Omu, που σημαίνει παπαγάλος στα ιαπωνικά. Φυσικά στην κουζίνα συναντάμε τον Γιώργο Βενιέρη σε μια πιο street food γκουρμέ εκδοχή. Έτσι, εδώ το ceviche και το σασίμι συνυπάρχει με το hot dog και το burger, καθώς και τα bao (ψωμάκια ατμού), ενώ οι πίτσες έχουν έναν πιο funky χαρακτήρα. Φυσικά από το concept αυτό δεν λείπουν τα κοκτέιλ αλλά και οι live εκπλήξεις που εναλλάσσονται κάθε βδομάδα.

Αγ. Τρύφωνος & Ομήρου 15, Κηφισιά, τηλ. 210 8018515. Τιμές: 35-40 ευρώ/άτομο.

foodmafia

Food Mafia και στο κέντρο
Για τον πληθωρικό και ιδιαίτερο Ηλία Σκουλά δεν υπάρχει περίπτωση να μην έχεις ακούσει. Τα pornofood burger του -και όχι μόνο- έχει γίνει κάτι σαν αστικός μύθος και έχει κατακτήσει τα νότια προάστια της πόλης. Σειρά, λοιπόν, είχε το κέντρο. Στη στοά της Βουκουρεστίου όπου παλιά ήταν το V4 ήρθε και εγκαταστάθηκε η urban εκδοχή του Food Mafia Sin City. Το μενού που φέρνει κάτι από την αισθητική που είχαν τα αμερικάνικα cult περιοδικά, εκτός από τα signature πιάτα του εστιατορίου, περιλαμβάνει μια κατηγορία από snack attack πιάτα που σερβίρονται μόνο μεσημέρι. Το βράδυ παίζει κυρίως με κρεατοεπιλογές. Ζήτησε πικάνια σε διάφορες εκδοχές (γεμιστή, σούβλας, κλπ), αλλά και papusas, τις καλαμποκένιες τυρόπιτες από το Ελ. Σαλβαδόρ.

Βουκουρεστίου 4, Σύνταγμα, τηλ. 6972882235. Τιμές: 25-35 ευρώ/άτομο.

Βασίλαινας-anoigma

Ο νέος Βασίλαινας του κέντρου
Τον γνωρίσαμε και τον αγαπήσαμε στον Πειραιά, σε ένα οίκημα, που κρατά από το 1920. Όμως οι εποχές άλλαξαν και ο Βασίλαινας αποφάσισε να μεταφερθεί στο κέντρο της Αθήνας, εκεί που μέχρι τώρα βρισκόταν το Αλάτσι. Αφού ο χώρος μεταμορφώθηκε ολοκληρωτικά από τους αρχιτέκτονες Μαρία Κοκκίνου και Ανδρέα Κούρκουλα, ο νέος Βασίλαινας με την επιβλητική και εντυπωσιακή οροφή (από φιάλες κρασιού με οπτικές ίνες!) είναι το νέο στέκι κοσμικών και μη. Στην κουζίνα του τώρα συναντάμε μια τριάδα από νεαρούς chef: τον Μάνο Γαρνέλη, τον Δήμο Μπαλόπουλου και τον Νίκο Βλαχάκη, ενώ το μενού παίζει τόσο με το ψάρι και τα θαλασσινά όσο και με το κρέας.

Βρασίδα 13, Ιλισία, τηλ. 210 7210501. Τιμές: 40-45 ευρώ/άτομο.

Kahuna Bros με αέρα εξωτικό στον Κεραμεικό
Ο Στέφανος Στεφανίδης και ο Δημήτρης Μπαλιάν είναι δύο πολύ καλοί φίλοι που μοιράζονται το ίδιο πάθος για το φαγητό και συγκεκριμένα για το street food. Παλαιότερα μάλιστα συμμετείχαν σε pop up καταστάσεις (δημιούργησαν το Big Kahuma) αλλά και σε γαστρονομικά φεστιβάλ. Και επειδή το κοινό τους ήταν μεγάλο, οι δύο φίλοι αποφάσισαν να βρουν μια πιο σταθερή βάση. Στον Κεραμεικό, λοιπόν, στην οδό Σαλαμίνος ο Στέφανος και ο Δημήτρης έστησαν το Kahuma Bros στο χώρο ενός παλιού συνεργείου, που οσονούπω θα ανοίξει. Πάτωμα που θα μοιάζει με άμμο, εξωτικά φυτά, καλαμωτές, σανίδες σερφ και μια καλύβα από φοινικόφυλλα για κουζίνα σε μεταφέρει σε beach bar κι ας είσαι στον Κεραμεικό. Όσο για το μενού; Το αγαπημένο street food σε εξωτικούς και αυτό ρυθμούς θα σε προκαλεί να λερωθείς όσο το δυνατόν περισσότερο!…

Σαλαμίνος 42, Κεραμεικός, τηλ. 210 5222100.