Μπαρ και εστιατόρια στο κέντρο της Αθήνας τελευταία εναρμονίζονται πλήρως με το πρόγραμμα των παρακείμενων θεάτρων. Αμέσως μόλις σβήσουν «τα φώτα της ράμπας», ανοίγει η όρεξη και ξεκινά η μεταθεατρική σύναξη θεατών, ηθοποιών και κοσμικών. Μια νέα συνήθεια γεννιέται μετά την τελευταία υπόκλιση και την αυλαία.

Το ιστορικό τρίγωνο Βουκουρεστίου-στοά Σπυρομήλιου και Τσακάλωφ , στο κέντρο της Αθήνας, έχει γίνει το αυτονόητο και πλέον πολυσύχναστο σημείο συνάντησης για τους θεατές των θεατρικών παραστάσεων που παίζονται στην περιοχή. Αμέσως μετά από το κλείσιμο της αυλαίας, δεκάδες άνθρωποι, χορτασμένοι μεν από τέχνη, αλλά με μεγάλη όρεξη για σνακ, φαγητό ή ποτό αναζητούν το καλύτερο δυνατό κλείσιμο για τη βραδιά τους, με εκλεπτυσμένες γεύσεις και σε πολιτισμένη ατμόσφαιρα διασκέδασης. Τα μενού είναι εναρμονισμένα με το προχωρημένο της ώρας, ενώ τα γκαρσόνια βρίσκονται σε εγρήγορση προκειμένου να εξυπηρετήσουν τάχιστα τον κόσμο που καταφθάνει στους χώρους του για να δοκιμάσει γεύσεις που άλλοτε χαρακτηρίζονται ως απλές κι άλλοτε αγγίζουν τα όρια του γκουρμέ. Παρά την παρατεινόμενη οικονομική κρίση, το κέντρο της Αθήνας, αμέριμνο, μεταμορφώνεται ευχάριστα στην κατεξοχήν «μετα-θεατρική» πιάτσα, όπου μετά από μιούζικαλ, βαριετέ και μουσικές παραστάσεις, ένα πιάτο πχ με σοτέ σολομό ή μπιστέκα Φιορεντίνα, καλούνται να κλείσουν ιδανικά -και ηδονικά- τη βραδιά. Την πρωτοκαθεδρία σε αυτό το φαινόμενο κρατά ο κάθετος πεζόδρομος της οδού Βουκουρεστίου. Εκεί όπου τα θέατρα συναντούν την γεύση.

IMG_7767

Στην «ευρωπαϊκή» στοά Σπυρομήλιου
Ενα μπιστρό απλό, ζεστό και ανεπιτήδευτο για όλες τις ώρες της ημέρας, το City Bistro φιλοξενεί καθημερινά ηθοποιούς από τα γύρω θέατρα, ενώ παράλληλα, ειδικά για τους θεατρόφιλους, υπάρχει το after theater menu, το οποίο μπορούν να απολαύσουν με την παρέα τους. Επιπλέον, δίνει στους θεατές την ευκαιρία να συνδυάσουν το θέατρο με ένα γεύμα κλείνοντας VIP εισιτήρια από το θέατρο Παλλάς ή εναλλακτικά τους δίνει την ευκαιρία να δοκιμάσουν το μαροκινό menu, ακριβώς όπως «εμφανίζεται» στην παράσταση «Για όνομα…», στο θέατρο Αλίκη.

IMG_0253_CITY-BISTROT

Σε αυτό το ιδανικό σημείο συνάντησης, που δίνει την δυνατότητα ακόμη και σε όσους έχουν κατοικίδια να τα φέρουν μαζί τους, τις βροχερές μέρες η στοά λειτουργεί σαν στέγαστρο. Ηδη πολλοί ηθοποιοί δίνουν το «παρών» στο City Bistro όπως ο Αντώνης Λουδάρος, η Βίκυ Σταυροπούλου, ο Χρήστος Χατζηπαναγιώτης, ο Αιμίλιος Χειλάκης, η Αθηνά Μαξίμου, η Ρούλα Πατεράκη, ο τέως διευθυντής του εθνικού θεάτρου, Γιάννης Χουβαρδάς, ο ηθοποιός και σκηνοθέτης Μιχαήλ Μαρμαρινός κ.α. Εξαιρετική επιλογή για γευστικό brunch τις Κυριακές (περιλαμβάνει επιλογές από scrambled eggs, pastries, club sandwich) αλλά και για κάθε είδους ραντεβού, το City Bistro ανοίγει ξανά τις πόρτες του στο αθηναϊκό κοινό που αναζητά ένα στέκι με συνδυασμό ποιότητας και χαλαρού φέρεσθαι.

IMG_0592_CITY-BAR

Λίγο παρακάτω στην στοά Σπυρομήλιου δεσπόζει το City Bar des Τhéâtres, ένα ατμοσφαιρικό coffee & wine bar, για after theater ποτό και πιάτα με σνακ για «τσιμπολόγημα». Το κοινό συγκεντρώνεται εκεί από το πρωί, στο espresso bar, το απόγευμα αρχίζουν τα απεριτίφ και τα κοκτέιλ, ενώ το βράδυ το City Bar des Τhéâtres μεταμορφώνεται σε ένα street bar ευρωπαϊκής αισθητικής και καλωσορίζει τους ηθοποιούς από τα θέατρα των πέριξ καθώς και τους περαστικούς επισκέπτες που θέλουν να δοκιμάσουν εκλεκτά κρασιά και αγαπημένα πιάτα ή απλώς να περιπλανηθούν στην στοά.

IMG_0540_CITY-BAR

Με καλλιτεχνική ατμόσφαιρα, αυθεντικά αντικείμενα σκηνογραφίας από θεατρικές παραστάσεις του παρελθόντος, το City Bar des Τhéâtres δημιουργεί την νέα τάση για casual ,έξοδο και ήδη είναι στέκι για πολλούς καλλιτέχνες όπως ο Πάνος Μουζουράκης, η Μαρία Σολωμού, ο Κωσταντίνος Ρήγος, η Μυρτώ Κοντοβά, η Βίκυ Βολιώτη κ.α.

IMG_0480_CITY-BISTROT

Aπο το Pasaji έως το Zonar’s
Στην ίδια ευρωπαϊκού επιπέδου στοά βρίσκεται και το bar restaurant Pasaji, το οποίο έχει και αυτό εξελιχθεί σε after theater στέκι. Eκεί συχνάζουν από απλοί θαμώνες μέχρι σκηνοθέτες, ηθοποιοί και celebrities. Kόσμος καταφθάνει μετά τις παραστάσεις προκειμένου να γευτεί ένα light πιάτο ενώ τα τραπεζάκια με τις σόμπες στον εξωτερικό χώρο ζεσταίνουν τους φαν του πούρου τη στιγμή που όλοι οι θαμώνες της στοάς Σπυρομήλιου γίνονται μια παρέα. Η στοά της οδού Βουκουρεστίου, ως μετα-θεατρική πιάτσα, δεν έχει τίποτα να ζηλέψει από τις αντίστοιχες των άλλων ευρωπαϊκών πρωτευουσών.

ATTICA VIEW 1N

Σε λίγο καιρό αναμένεται και η αναβίωση του ιστορικού Zonar’s, το οποίο και θα προσθέσει την απαραίτητη πινελιά γκλάμουρ στην περιοχή -θα ξεκινά από τον πεζόδρομο της οδού Βουκουρεστίου και θα προβλέπει ακόμη και ειδικά σχεδιασμένα κιόσκια για τους πλανόδιους πωλητές ξηρών καρπών. Στόχος είναι να μετατραπεί η περιοχή σε μια καλόγουστη γειτονιά, ένα «καρτιέ» για περίπατο, καφέ, φαγητό κ.λπ. Ο διάκοσμος του Zonar’s αλλάζει, με σκοπό η αισθητική να προσεγγίζει την όψη του παλιού ζαχαροπλαστείου. Τα έπιπλα θα θυμίζουν τις γραμμές των αυθεντικών που βρίσκονταν στο κατάστημα, ενώ φαγητά και γλυκά θα υπογράφονται από σεφ-σταρ. Επίσης, θα υπάρχει σούσι μπαρ για όσους εμμένουν στην ιαπωνική κουζίνα ακόμη και αργά το βράδυ, ενώ θα επανακυκλοφορήσουν προϊόντα τα οποία υπήρξαν σήμα κατατεθέν του μαγαζιού, όπως οι θρυλικές παστίλιες μέντας Zonar’s. Τις λάτρευε η βασίλισσα της Ισπανίας Σοφία, γι’ αυτό και θα ονομαστούν «Queen Sofia’s Mints».

IMG_9671_KOUZOULO

Στο Salon de Bricolage και πεντοζάλι στο Kouzoulo
Για εκείνους που αναζητούν την ποικιλία υπάρχουν κι άλλες επιλογές για την after-theater, διασκέδαση. Το πριβέ Salon de Bricolage κρατά την κουζίνα του ανοιχτή έως αργά το βράδυ προκειμένου να περιμένει τα μέλη του που θα καταφθάσουν στον χώρο του, έτοιμα να γευτούν ένα πρωτότυπο κοκτέιλ, ένα ποτήρι σπάνιο γαλλικό κρασί, μια ποικιλία από ολόφρεσκο σασίμι ή ένα πεντανόστιμο μιλφέιγ με γαρίδες. Στο Salon de Bricolage η εξευγενισμένη ατμόσφαιρα δένει αρμονικά με τη σύγχρονη μουσική και τις εκλεκτότερες των γεύσεων. Παρεμπιπτόντως, είναι ο πλέον ενδεδειγμένος χώρος προκειμένου να στηθούν συζητήσεις κριτικής του θεάματος που προηγήθηκε.

exodos--kouzoulo

Για όσους αναζητούν κάτι πιο έντονο και χορευτικό, υπάρχει και το bar restaurant Κouzoulo (Φιλικής εταιρείας 4, Κολωνάκι) που άρχισε να λειτουργεί εφέτος. Mοντέρνος χώρος, εξαιρετικό φαγητό, εξυπηρετικό προσωπικό και καλή ελληνική μουσική που ανεβάζει την διάθεση. Ο σεφ Βαγγέλης Μωραΐτης, γνωστός από το τηλεοπτικό «Μaster Chef», με αξιόλογη θητεία σε γνωστά εστιατόρια όπως το «Βαρούλκο», το «Vezené» και την «Αλμύρα», δημιουργεί μεσογειακές νοστιμιές με εξαιρετικές πρώτες ύλες. Η γευστική εμπειρία ολοκληρώνεται με την επιλογή κρασιών που επιμελούνται οι σομελιέ του χώρου, ενώ μετά τις 12 τα μεσάνυχτα το κέφι χτυπάει κόκκινο με τους Djs να επιλέγουν δυνατή χορευτική μουσική.

malconis-athens

Ολοι στου Μalconi’s
Για τους θεατρόφιλους που δηλώνουν φανατικοί οπαδοί της ιταλικής κουζίνας υπάρχει το Μalconi’s στην διασταύρωση Πλουτάρχου και Πατριάρχου Ιωακείμ, στο Κολωνάκι. Το κλείσιμο του τραπεζιού είναι απαραίτητο, καθώς αργά το βράδυ στο μπαρ και το εστιατόριό του δημιουργείται το αδιαχώρητο. Ταλιάτες, χτένια με πικάντικη σος, ριζότι και μπιστέκες έχουν την τιμητική τους σε έναν χώρο που βάζει δυνατά την μουσική και δημιουργεί κέφι για χορό. Στο Μalconi’s μπορεί κάποιος να συναντήσει από τον δήμαρχο της Μυκόνου Κωνσταντίνο Κουκά, μέχρι τη γνωστή δικηγόρο Μέμα Αγαπηνού, την Ρούλα Κορομηλά, την σχεδιάστρια μόδας Ζωή Γιακουμάτου και πολλούς άλλους. Οι θαμώνες του γεμίζουν μέχρι και τα πεζοδρόμια της περιοχής δίνοντας παλμό στο κέντρο της Αθήνας. Στο Malconi’s το θεατρόφιλο κοινό συζητά δυνατά, απολαμβάνει νόστιμα πιάτα και χορεύει.

IMG_9999_agora

Η «βασίλισσα» Αγορά
Η κλασική αξία στην μεταθεατρική διασκέδαση παραμένει εδώ κι αρκετά χρόνια η «Αγορά», στο πλάι του ξενοδοχείου Hilton, στη γωνία Χατζηγιάννη Μέξη και Βεντήρη 9. Μια εμπειρία χρόνων παντρεύεται αρμονικά με τις νέες τάσεις του γκουρμέ, οδηγώντας σε μια ολοκληρωμένη εμπειρία εστίασης.

IMG_0062_agora

Την ώρα που ο μετρ σερβίρει παγωμένο ποτήρι κρασί, θα δείτε εκεί την Μιμή Ντενίση, την Λιάνα Κανέλλη, τον Φωκά Ευαγγελινό, την Μαρινέλλα να έχει στήσει πηγαδάκι με τον Σταμάτη Φασουλή και τον Σταμάτη Κραουνάκη να συζητά με φίλους και συνεργάτες για την νέα μουσική του παράσταση.

Η «Αγορά», η οποία μένει ανοικτή σχεδόν μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες, είναι το ιδανικό μέρος για να ενημερωθείς για όσα συμβαίνουν στην καλλιτεχνική πιάτσα και μάλιστα από πρώτο χέρι, αφού όλοι οι πρωταγωνιστές της είναι εκεί. Φωτογραφίες δεν θα διαρρεύσουν ποτέ στον τύπο, καθώς ο ιδιοκτήτης τηρεί ευλαβικά το «άβατον» του χώρου στους παπαράτσι.