Γνωρίσαμε τα Καραμανλίδικα του Φάνη το 2015, όταν πρωτοάνοιξαν στη συμβολή των οδών Ευριπίδου και Σωκράτους, διαγώνια απέναντι από το κατάστημα Αραπιάν, όπου ο Φάνης Θεοδωρόπουλος μεγάλωσε.

Έγινε σημείο συνάντησης μεταξύ φίλων, ένα στέκι για μεζέδες καθαρούς, τίμιους, σοβαρούς, αλλά και η πηγή για ιδιαίτερα τυριά και αλλαντικά από όλη την Ελλάδα. Αν κάτι μας έλειπε ήταν μια λίγο πιο μεγάλη ποικιλία στους ζεστούς μεζέδες, κάτι που ωστόσο παρακάμπταμε, μιας και το μέγεθος της κουζίνας το απαγόρευε.

Σήμερα, τέσσερα χρόνια μετά, τα Καραμανλίδικα απέκτησαν αδελφάκι, με πρόωρη ανάπτυξη ωστόσο, μια και το νέο κατάστημα στην Ερμού είναι μεγαλύτερο, με χώρους αφιερωμένους στην προετοιμασία φαγητών, γι’ αυτό και του έδωσαν το όνομα «Εργαστήρι». Ο μεγάλος χαρακτηριστικός ξυλόφουρνος φτιάχτηκε για να ψήνονται εκεί όλα τα ζεστά πιάτα και κυρίως τα «προσφούρνια», όπως ονομάζονταν, στους χρόνους του Βυζαντίου, τα ψωμάκια που ψήνονταν σε υπαίθριους φούρνους και παστομαγειρεία. Τα προσφούρνια γίνονται με φρέσκια ζύμη που δουλεύεται με αγνό ελαιόλαδο και το ψήσιμό τους στον ξυλόφουρνο προσφέρει τραγανότητα, αναδεικνύει το άρωμα, τη γεύση και την ποιότητα των υλικών και τελικώς σε κάνει να ξεχνάς πόσα έχεις ήδη δοκιμάσει. Διότι εκεί μπορείς να επιλέξεις με ποια τυριά και αλλαντικά από το ψυγείο θα ψηθεί το δικό σου προσφούρνι ή αν θα πάρεις κάποια από τις έτοιμες προτάσεις. Πάντως εκείνο με τον πικάντικο κιμά, μια πολύ πιο πληθωρική εκδοχή του λαχματζούν, μας άρεσε τόσο που το παραγγείλαμε σε επανάληψη.

Σε επανάληψη ήρθε και η ρωσική σαλάτα του Μήτσου, μια επιλογή μας από το μαγαζί της Ευριπίδου που ευτυχώς ήρθε και στην Ερμού. Για τους χορτοφάγους και τους vegan της παρέας, το πλιγούρι με τα λαχανικά στον φούρνο δεν είναι απλά μια χορταστική αλλά μια ιδιαίτερα νόστιμη και καλοδουλεμένη συνταγή. Τα σαγανάκια και εδώ έχουν την τιμητική τους, όχι απλά, τύπου ένα τυρί, αλλά με αυγά μάτια και σουτζούκι ή παστουρμά ή καβουρμά, με πατάτες, γεύσεις που ζητούν την παρέα, την κουβέντα και τη συνοδεία κρασιού, μπίρας ή τσίπουρου, ακόμη καλύτερα, που δεν έλειψε από το τραπέζι. Στην παραγγελία μας και τα μαντί, χειροποίητα, νόστιμα, με ζουμερή σάλτσα και κιμά, το μόνο πιάτο που πήρε λίγο χρόνο για να αποκτήσει σταθερό βήμα. Αξίζει να το δοκιμάσετε. Τραπέζια έξω δεν υπάρχουν, οπότε περιοριζόμαστε στην άκαπνη εσωτερική σάλα, καθόλου κακή επιλογή αν σκεφτεί κανείς τη φασαρία της Ερμού. Μέχρι τις 11.00 που κλείνει μπορείτε να αγοράσετε και προμήθειες για το σπίτι, από χειροποίητο σουτζούκι και αυθεντικούς καραμανλίδικους παστουρμάδες ωρίμανσης μέχρι μια μεγάλη γκάμα σπάνιων τυριών από επίλεκτους Ελληνες παραγωγούς. Για το τέλος επιλέξαμε διάφορα γλυκά, είπαμε απλά για τη δοκιμή, αλλά καθώς το τραπέζι μας ήταν δίπλα στο ψυγείο τους μάλλον δεν αποφύγαμε την υπερβολή. Κιουνεφέ βουτυρένιο, μπακλαβά Αρκαδίας με καρύδια, ένα καζάν ντιπί και γιαούρτι με γλυκό κουταλιού έκλεισαν σερμπετλίδικα το δείπνο μας. Όλα αυτά σε τιμές ιδιαίτερα φιλικές, που σημαίνει ότι με €20 χορταίνεις νοστιμιά.

info
Ερμού 119, Μοναστηράκι, Αθήνα, τηλ. 210 3219119.