Πάνε 4 χρόνια που η Κατερίνα και η Μαρία αποφάσισαν να ανοίξουν έναν αλλιώτικο καφενέ, όταν είδαν την κρίση να τελειώνει τη μακρόχρονη καριέρα τους στα πλατό της τηλεοπτικής σκηνοθεσίας. Στο μεταξύ, η Μαρία μετανάστευσε, όμως η Κατερίνα έχει τελειοποιηθεί στον ρόλο της πιο άψογης μεταμοντέρνας γκαρσόνας -που στα πεταχτά κερνάει ούζο και μεζέ- αλλά τι μεζέ!

fanaki1

Καλλιεργημένη και ευαισθητοποιημένη σε ό,τι αφορά τη νέα ελληνική παραγωγή, η Κατερίνα ξέρει να επιλέγει αυστηρά το εκλεκτότερο, αφού προϊόντα υπάρχουν πολλά, αλλά κι εδώ, όπως στη μόδα, χρειάζεται ο έμπειρος στιλίστας που θα ξετρυπώσει τους σωστούς συνδυασμούς για να δημιουργήσει το όνειρο-στο πιάτο επί του προκειμένου. Μαστέλο Χίου, ας πούμε, έχω δοκιμάσει πολλές φορές. Ποτέ, όμως, αυτό που λιώνει σαν βουτυρένιο σύννεφο κάτω από μια φρέσκια βροχή δυόσμου μέσα σ’ ένα καυτό σαγανάκι, σαν το δικό της, ποτέ δεν έχω πιει μια τόσο καλοδιαλεγμένη ρακή μέσα στη χαοτική προσφορά από κρητικές ρακές, σωστά παγωμένη στο καραφάκι της.

Η Κατερίνα, στο μικρό μενού της, το «καλό το πράγμα» προτιμά να στο σερβίρει ατόφιο ή ελαφρά περασμένο από τη φωτιά, ελάχιστα μαγειρεμένο σε απλούς συνδυασμούς που δεν σκοτώνουν τη γεύση και την καταγωγή του. Τι να τις κάνεις τις πολύπλοκες συνταγές όταν υπάρχει η απόλυτη ντομάτα-τριαντάφυλλο, την οποία και χρυσοπληρώνει, με την καλύτερη κυκλαδίτικη κάππαρη να γλιστρά από τις εγκοπές της σε ένα μαγικό ελαιόλαδο; Ακόμη και το αλάτι της, που το μαζεύει με το χέρι μια γιαγιά στα βράχια των Κυθήρων, μεταμορφώνεται σε διάφανη, πολύτιμη πέρλα από ιώδιο πάνω στη κρητικιά γαλομυζήθρα του ντάκου.

fanaki

Μια απλή σαλάτα με γίγαντες τουρσί που λιώνουν σαν αφρός με ρόκα, που θαρρείς και μόλις κόπηκε από τον-άγριο-αγρό, αβγά με πατάτες τραγανές βραστοτηγανητές με τη φλούδα και ανάλαφρες, αβγά με παστουρμά, μια υπέροχη καπνιστή μελιτζανοσαλάτα, ένα ψητό μπαχαράτο λουκάνικο της Δράμας, βουβαλίσιο κεμπάπ και μια κολασμένη μανούρα Σίφνου με φρέσκα φρούτα. Τσιμπολογώντας, επιστρέφω στις δυο λογιών ελιές της ρακής. Ειδικά στη σάρκα της μοναδικής ψιλελιάς, που σου μαθαίνει ότι η Ελλάδα είναι χώρα γκουρμέ, συγκινητικά και κατανυκτικά ξεχωριστή.

info
Παναγή Τσαλδάρη 26, Μελίσσια, τηλ. 211 7200988.