Απόλυτα ενταγμένο στους ρυθμούς του μικρού, χαλαρού νησιού, το εστιατόριο φροντίζει να διατηρείται η ευτυχία των ημερών ακμαία.

Η αλήθεια είναι ότι το όνομα δεν με προδιέθεσε ακριβώς γι’ αυτό που θα συναντούσα, καθώς έχω συνδεδεμένο το κόσκινο με σκεύη της κουζίνας και αρκετά ρουστίκ καταστάσεις. Ωστόσο, ο λευκός κατά κύριο λόγο χώρος με τις ελάχιστες χρωματικές παρεμβάσεις και η θέα διέψευσαν τις προκαταλήψεις μου. Μια easy going ατμόσφαιρα που ενισχύεται από το ήρεμο και φιλόξενο σέρβις καταφέρνουν να σε κρατούν σε πνεύμα νιρβάνα ακόμη κι αν η πείνα προσπαθεί να σε τραβήξει από εκεί.

Βρίσκεται σχετικά ψηλά, στο κέντρο του οικισμού, κολλητά με το μπαρ «Nelipot» – θα μπορούσε να αποτελεί συνέχειά του καθώς είναι «αδέλφια» από την ίδια οικογένεια. Οι υπέροχες μουσικές συνοδεύουν τη θέα στο καλειδοσκοπικό γαλάζιο της πολυνησίας των Μικρών Κυκλάδων: στα δεξιά η Κέρος και διάσπαρτες γύρω της μερικές ακόμα νησίδες του συμπλέγματος.

Το μενού που σχεδίασε ο Αλμπέρτο Σιμιλλίδης, και εκτελεί η ομάδα του, στήθηκε γύρω από τον ξυλόφουρνο και πάνω στην επιθυμία του ιδιοκτήτη, Γιώργου Μανωλιά, να παντρέψει τα περισσότερα πιάτα του, ακόμα και τις πίτσες, με όσο γίνεται περισσότερα κυκλαδίτικα υλικά.

Εκτός από τις ιταλικές πίτσες, όπως η πικάντικη με φρέσκια μοτσαρέλα, πολύχρωμες πιπεριές τσίλι και τσορίθο Δράμας, και την παραδοσιακή λαδένια της Κιμώλου, δοκιμάσαμε και πίτ(σ)α με πατάτα Νάξου, αρσενικό (Μπαμπούνη), χοιρινό απάκι και λάδι τρούφας, καθώς και μια κιμαδόπιτ(σ)α με γραβιέρα και φρέσκο θυμάρι.
Αυτά που έκλεψαν την καρδιά μας, όμως, είναι τα φαγητά που σιγοψήνονται στα κεραμικά σκεύη που ήρθαν απευθείας από τη Σίφνο, στη σκεπασταριά και στο μαστέλο. Ενδεικτικά αναφέρω τη ρεβιθάδα, το ντόπιο αγριοκάτσικο (όταν υπάρχει) και το ψάρι ημέρας (ό,τι βγάλει η ψαριά), που ψήνεται σε κρούστα αλατιού.
Προτείνω οπωσδήποτε το λαζανάκι με τα κοκκινιστά κεφτεδάκια, φρέσκο βασιλικό και τριμμένη γραβιέρα και τον μουσακά με καλοφτιαγμένο ραγού από μοσχάρι και μπεσαμέλ καπνιστής μελιτζάνας.

Από τα λίγα -είναι αλήθεια- γλυκά, επιλέγω την μπουγάτσα με κρέμα γαλακτομπούρεκου, σιρόπι εσπεριδοειδών και παγωτό πορτοκάλι, καθώς και το δροσιστικό σεμιφρέντο μαστίχας με καραμελωμένα φιστίκια. Ενδιαφέρουσα η λίστα κρασιών-ποτών, θα συνοδεύσει τις επιλογές σας σε φαγητό χωρίς πρόβλημα. Υπολογίζετε περίπου 25-30€ το άτομο, με κρασί ή ποτό.

info
Πάνω Κουφονήσι, τηλ.: 694 8598000

Το κείμενο δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Gala του ΠΡΩΤΟΥ ΘΕΜΑΤΟΣ