Ένα πολύ ζωντανό cafe bar στο Χαϊδάρι σερβίρει ίσως το μοναδικό brunch της Αθήνας που δεν έχει καθόλου αβγά. Τα υπόλοιπα πιάτα του βέβαια είναι τόσο γευστικά ώστε δεν αισθάνεσαι καμία έλλειψη.

Για να πούμε την αλήθεια, το Χαϊδάρι δεν είναι και από τις πιο κλασικές περιοχές για έξοδο ή τουλάχιστον δεν είναι από τα πρώτα μέρη που σου έρχονται στο μυαλό όταν σκέφτεσαι πού να πας για brunch. Βέβαια, αν το κοιτάξεις καλύτερα, ο σταθμός του μετρό Αγ. Μαρίνα (όπου πρέπει να κατέβεις) είναι μόλις 5 στάσεις από το Σύνταγμα και με ακόμη 5 λεπτάκια περπάτημα έχεις βρεθεί στην Στρατάρχου Καραϊσκάκη. Εκεί και συγκεκριμένα στο Νο 41, βρίσκεται τα τελευταία 3 χρόνια το Novem, ένα μαγαζί που πραγματικά ξεχωρίζει στην περιοχή.

Έργο 3 φίλων, του Γιώργου Στενού, του Γιώργου Κανάκη και του Βασίλη Χαραλαμπόπουλου, το Novem έχει τα χαρακτηριστικά ενός πολύ προσεγμένου cafe bar, με το μέταλλο και το ξύλο να είναι τα 2 βασικά υλικά που κυριαρχούν στο χώρο, δημιουργώντας μία cozy και νεανική ατμόσφαιρα. Την αίσθηση ενισχύουν και οι δεκάδες παρέες που το γεμίζουν καθημερινά και αν κρίνουμε από το γεγονός ότι σχεδόν όλοι είχαν να ανταλλάξουν μία κουβέντα μεταξύ τους, το Novem πρέπει να είναι από τα κλασικά στέκια της περιοχής. Αγαπημένο μας σημείο στο μαγαζί, η μεγάλη βιβλιοθήκη που καλύπτει τον ένα τοίχο και αποτελείται ουσιαστικά από διαφορετικές εσοχές στον τοίχο, ντυμένες με ξύλο και γεμάτες vintage διακοσμητικά.

Το μενού πάλι, αποτελείται σχεδόν αποκλειστικά από πιάτα για brunch, με μία μικρή προσθήκη από 2-3 επιλογές σε μίνι μπρουσκετάκια και burger, που συνοδεύουν ιδανικά το κρασί και τη μπίρα. Pancakes, bagels, burgers, wraps και φρέσκες σαλάτες, δίνουν νόστιμες επιλογές για όλα τα γούστα, είτε θέλεις να ξεκινήσεις τη μέρα σου γλυκά είτε προτιμάς κάτι αλμυρό. Εμείς ξεκινήσαμε με τα αλμυρά και αφήσαμε το γλυκό για το τέλος…

Το burger κοτόπουλο είναι πολύ ζουμερό, με μαριναρισμένο φιλέτο κοτόπουλου αντί για μπιφτέκι, λιωμένο τυρί τσένταρ, καραμελωμένα κρεμμύδια και ελαφρώς πικάντικη μαγιονέζα που του πάει πολύ. Σερβίρεται δε με ψητά λαχανικά αντί για τηγανητές πατάτες, που εκτός από γευστικά είναι και πιο light από τις πατάτες, για να μπορείς να δοκιμάσεις και άλλα χωρίς ενοχές. Με burger μοιάζουν και τα vegan σάντουιτς με χωριάτικο καρβελάκι, λιωμένο αβοκάντο, καραμελωμένα μανιτάρια πλευρώτους και καραμελωμένες πιπεριές, που είναι ένα σνακ το οποίο πρέπει να δοκιμάσουν ακόμη και οι μη χορτοφάγοι, καθώς τα πολύ νόστιμα λαχανικά αποζημιώνουν την επιλογή. Αυτό που μας κέρδισε περισσότερο, όμως, ήταν το bagel με παστράμι. Παλαιωμένο μοσχαρίσιο παστράμι με κόκκους πιπεριού, γραβιέρα Νάξου και σως μουστάρδας μέσα σε αφράτο ψωμάκι bagel και νομίζω δεν χρειάζεται να ειπωθεί τίποτα άλλο για να καταλάβετε πόσο ωραίο είναι.

Για να κλείσει γλυκά το brunch, pancakes φυσικά. Δοκιμάσαμε τα 2 από τα 3 που φτιάχνουν και συγκεκριμένα αυτά που μας φάνηκαν πιο ιδιαίτερα: τα healthy με βρώμη, μέλι, μπανάνα, καραμελωμένα μήλα και κανέλα Κεϋλάνης και τα pancakes με λευκή σοκολάτα και φρούτα του δάσους. Το συμπέρασμα; Δεν μπορούσαμε να αποφασίσουμε πιο ήταν καλύτερο -στα μεν η λευκή σοκολάτα έδενε άψογα με τα κόκκινα φρούτα στα δε η γεύση των pancakes με το μέλι ήταν ισορροπημένη με το αποτέλεσμα να μην είναι υπερβολικά γλυκό, τόσο που άνετα ζητάς και δεύτερη μερίδα. Ιδιαίτερη μνεία βέβαια, αξίζει και στον πολύ καλό καφέ τους, που είναι και ο καλύτερος συνοδός για αυτό το brunch.

info
Στρατάρχου Καραϊσκάκη 41, Χαϊδάρι, τηλ. 210 5323667.