Άνοιξε πριν από 5 σχεδόν χρόνια στη Γλυφάδα και από τότε έχει αποκτήσει φανατικούς φίλους από όλη την Αθήνα. Ανάμεσα σε αυτούς πλέον κι εμένα.

«Προσγειώθηκα» στη Γη την περασμένη Δευτέρα. Όταν μπήκα στο χώρο, είδα ένα φωτεινό και ευρύχωρο μαγαζί με όμορφα χρώματα και ένοιωσα αμέσως ότι η επίσκεψή μου θα είναι ξεχωριστή. Από τα χειροποίητα ξύλινα έπιπλα και τους αναπαυτικούς καναπέδες με τα πολύχρωμα μαξιλάρια μέχρι τις περιμετρικές τζαμαρίες με τα ξύλινα στόρια και τα διάφανα φωτιστικά, το εστιατόριο αποπνέει καθαρότητα, γαλήνη και αρμονία. Ο πρώτος χώρος στην Ελλάδα με raw-vegan κουζίνα σε προδιαθέτει από την πρώτη στιγμή να κάτσεις για να απολαύσεις τα θρεπτικά και υγιεινά πιάτα του χωρίς ενοχές.

Στην κουζίνα, η Άννα Χοχλάκη και η ομάδα της, με τόλμη, γνώση και μπόλικη φαντασία, ετοιμάζει αλμυρά και γλυκά πιάτα χωρίς λακτόζη, χωρίς γλουτένη και χωρίς ζάχαρη αλλά με νοστιμιά, υψηλή διατροφική αξία και οικολογική συνείδηση. Όπως αρμόζει άλλωστε σε ένα raw-vegan εστιατόριο, που σέβεται την ταυτότητά του και τη φιλοσοφία που κρύβεται πίσω από τις ταμπέλες. Το φαγητό, λοιπόν, εδώ είναι μαριναρισμένο, αφυγραμένο, ωμό ή ήπια μαγειρεμένο, ώστε να μην χάνει τα θρεπτικά συστατικά του και να παραμένουν στην αρχική τους κατάσταση οι άριστες πρώτες ύλες που χρησιμοποιεί. Αυτό σημαίνει ότι το 60% των πιάτων που είναι raw δεν έχουν υποστεί θερμική επεξεργασία πάνω από 46οC. Τι σημαίνει αυτό στην πράξη; Υλικά που καταλαβαίνεις τη γεύση τους, λαχανικά, φρούτα, σπόροι και ξηροί καρποί που μπαίνουν στο πιάτο και μεταμορφώνουν το φαγητό σε πραγματική εμπειρία. Όπως το Αβγό με μαγιονέζα και κρέμα μπαλσάμικου, που είναι από αμύγδαλα, αλλά σε ξεγελά διότι στην όψη μοιάζει με αβγό! Στα καλύτερα για ξεκίνημα και για τη μέση είναι επίσης το Τσένταρ από ξηρούς καρπούς και κόκκινη πιπεριά, που σερβίρεται με γευστικότατα χειροποίητα νάτσος, αλλά και τα Γεμιστά σύκα από την Κύμη με κρέμα ξηρών καρπών, λεμόνι και ξύσμα, τάμαρι και τρουφέλαιο. Μην παραλείψετε όμως και μια σούπα, διότι και οι δύο που δοκίμασα ήταν υπέροχες: Βελουτέ πορτσίνι με κρέμα κάσιους και καραμελωμένα μανιτάρια ή Βελουτέ λαχανικών με κάρι και κουρκουμά.

Από σαλάτες με ενθουσίασε ο Κρητικός ντάκος με μυζήθρα αμυγδάλου, που ήταν πάνω σε ένα πεντανόστιμο «παξιμάδι», αλλά υπάρχει και Ταμπουλέ με κινόα, τομάτα, αγγούρι, κρεμμυδάκι, μυρωδικά και πέστο μαϊντανού.  Η αλήθεια είναι ότι δεν ξέρεις τι να πρωτοδιαλέξεις από τον κατάλογο και ας λείπουν όλες οι κλασικές επιλογές που έχουμε συνηθίσει.

Τα wraps είναι επίσης πολύ δημοφιλή εδώ στη Γη και φτιάχνονται από μπανάνα και μήλο, ενώ συνοδεύονται από πράσινη σαλάτα, γουακαμόλε, στικς λαχανικών και γευστικά κράκερ. Είτε επιλέξετε το Asian wrap με ολόφρεσκες μαριναρισμένες πιπεριές, κολοκυθάκι, καρότο, ζουμερό μάνγκο, φρέσκο βασιλικό και κρέμα teriyaki, είτε το Mexican wrap με λαχανικά μαριναρισμένα σε σιρόπι σφένδαμου, αβοκάντο, ελαιόλαδο και τάμαρι και κρέμα βίγκαν τυριού είναι το ίδιο νόστιμα. Αν ωστόσο θέλετε κάτι ζεστό και μαγειρεμένο, ένα από τα λίγα μαγειρεμένα πιάτα του καταλόγου είναι εκείνο που περιέχει καραμελωμένα ρεβίθια, γλυκοπατάτα, λαχανάκια Βρυξελλών, μπρόκολο, σπανάκι αλα κρεμ και βίγκαν μαγιονέζα. Υπέροχος συνδυασμός σε ένα μόνο πιάτο λαχανικών – διατροφικό θησαυρό!

Στη Γη, όμως, θα έρθεις και για καφέ ή για πρωινό, καθώς διαθέτει υπέροχα smoothies, θρεπτικούς και μυρωδάτους χυμούς, «γάλατα» ξηρών καρπών και καρύδας, chia bowls, καταπληκτικά ροφήματα, όπως το τσάι με τζίντζερ, κουρκουμά και πορτοκάλι και ωμοφαγικά γλυκά που δεν έχουν τίποτα να ζηλέψουν από τα κανονικά. Σαν το αληθινό… Sneakers, το πληθωρικό Βanoffee, το ντελικάτο Cheesecake με μαρμελάδα φράουλα και το ιδιαίτερο Cream cake lemon ginger.

info
Γη, Γρηγορίου Λαμπράκη 69, Γλυφάδα, τηλ. 2109648512, 2109648514. Κόστος: €15-20. Ανοιχτά από το πρωί. Υπάρχει take away για το σπίτι ή το γραφείο, όχι όμως delivery, καθώς όλα ετοιμάζονται στη στιγμή.