Βρίσκεται στα δυτικά της συνοικίας της Τερψιθέας προς το λιμάνι, πίσω από τον Άγιο Σπυρίδωνα, στο κέντρο του Πειραιά και υπήρξε μεγάλη πηγή έμπνευσης τόσο για τη μουσική -ειδικά τη ρεμπέτικη- όσο και για τον κινηματογράφο («Ποτέ την Κυριακή», «Λόλα»). Το όνομά της προέρχεται από μια μεγάλη τρόμπα νερού, που τοποθετήθηκε τη δεκαετία του 1860 σε μια στέρνα στη λεωφόρο 2ας Μεραρχίας, από την οποία αντλούσαν νερό τα τότε ατμόπλοια του λιμανιού. Σταθμός για τους ναύτες των ξένων στόλων που άραζαν στο λιμάνι και καταφύγιο των κρυφών επιθυμιών της υψηλής κοινωνίας, η Τρούμπα ήταν για πολλά χρόνια γνωστή για τα σκοτεινά μπαρ της, τα καμπαρέ και τους οίκους ανοχής της, που γνώρισαν μεγάλη άνθιση τις δεκαετίες του 1950 και του 1960. Η γειτονιά με «Τα κόκκινα φανάρια» σήμερα ξαναζεί ένδοξες νύχτες για διαφορετικούς, όμως, λόγους στους δυο πιο φημισμένους δρόμους της, την μακρόστενη οδό Νοταρά, όπου παλαιότερα βρίσκονταν οι περισσότεροι από τους οίκους ανοχής και την οδό Φίλωνος. Ας δούμε ποιοι είναι αυτοί…

troubar

troubar-new

Troubar
Με όνομα λογοπαίγνιο (Τρούμπα +μπαρ) θυμίζει κάτι από τα παλιά καμπαρέ της περιοχής. Ντυμένο στα κόκκινα με βελούδινες κουρτίνες και ατμόσφαιρα ’60s αλλά και κινηματογραφικές αναφορές στη διακόσμηση θα μπορούσε να είναι στέκι μαφιόζων. Ξεχωρίζει από τα γύρω μπαρ της περιοχής τόσο για τη μουσική του όσο και για τα ποτά και τα κοκτέιλ που σερβίρει. Συχνές μάλιστα είναι οι live βραδιές με συγκροτήματα που περνούν την κίτρινη κορδέλα που χωρίζει τη σκηνή από το υπόλοιπο μαγαζί, αλλά και οι κινηματογραφικές προβολές.

Φίλωνος 131, τηλ. 6944 056837.

beluga

beluga3

Beluga
Μεγαλοπρεπές, πολυεπίπεδο και εντυπωσιακό. Ένας all day χώρος με μια ξεχωριστή αίγλη και καλλιτεχνική άποψη. Δεν είναι μόνο οι γλυπτές κατασκευές που το κοσμούν, η λιλιπούτεια θεατρική σκηνή με τις μακριές κουρτίνες ή το πιάνο από πλεξιγκλάς, αλλά το γυάλινο πάτωμα που πατάει πάνω σε αρχαιολογικά ευρήματα (τα υπολείμματα της πέμπτης μεγάλης στοάς του λιμανιού) που θα σε κάνει να χαζέψεις. Ο χώρος του καφέ μοιάζει με deck πολυτελούς γιοτ, ενώ η μπάρα βλέπει σε μια εικαστική κατασκευή εμπνευσμένη από τον Μοντριάν. Στο ίδιο μαξιμαλιστικό στιλ κυμαίνεται και το φαγητό, που έχει διεθνή προσανατολισμό (έχει μέχρι και sushi), δείχνοντας, ωστόσο, μια ιδιαίτερη προτίμηση στο κρέας. Οι jazz και swing ήχοι απλώς θα κάνουν την παραμονή σου ακόμα πιο ευχάριστη.

2ας Μεραρχίας 8-10, τηλ. 210 4116505.

lolas

lolas2

Lola’s
Στη θέση ενός πρώην κακόφημου κινηματογράφου, μετράει μόλις δύο χρόνια ζωής. Δεν αρνείται αλλά ούτε θέλει να βγάλει από πάνω του το «αμαρτωλό» παρελθόν του, το παρουσιάζει, όμως, με μια πιο προσεγμένη ματιά. Κόκκινη, φυσικά, πόρτα που παραπέμπει σε καμπαρέ, βιομηχανική εσωτερική διακόσμηση με σιδερένια φωτιστικά, δερμάτινους καναπέδες και φωτισμένες φιγούρες ζευγαριών να στολίζουν έναν από τους τσιμεντένιους του τοίχους. Οι αναφορές στις παλιές ελληνικές ταινίες (η ομώνυμη “Λόλα”, “Πότε την Κυριακή”, “Καλώς ήρθες δολάριο”) που έχουν γυριστεί στην περιοχή είναι κάτι παραπάνω από εμφανής. Η κουζίνα του παίζει με τις ελληνικές γεύσεις ενώ τις Τρίτες το γυρίζει σε sushi.

2ας Μεραρχίας 14, τηλ. 210 4529722.

madama1

madama

Madama Bar
Προκλητικό και ντυμένο στα κόκκινα ήρθε από την ομάδα του Gazi College πριν από ένα χρόνο στη γειτονιά για να βάλει «φωτιά», αλλά και για να προκαλέσει με τον αισθησιακό του χαρακτήρα. Μεγάλες τζαμαρίες, γεωμετρικά φωτιστικά να κρέμονται από την οροφή στο εσωτερικό, ενώ έξω στο πεζοδρόμιο γλάστρες δημιουργούν έναν ιδιαίτερο κρεμαστό κήπο, ενώ πίσω από την μπάρα, κρυμμένος από τα μπουκάλια, ένας ναυτικός επιδεικνύει τα τατουάζ του. Το εμπνευσμένο σκηνικό από την εικόνα που είχε η Τρούμπα το ’60 δημιούργησαν οι Γιώργος Γαβαλάς και Γιάννης Μουρίκης. Όσο πέφτει η νύχτα η Madama σερβίρει ποτά γεμάτα υπονοούμενα: Miss Mulata, Lolita, Naked, Miss Lucifer. Και για να μην σε αποπλανήσουν με το αλκοόλ η Madama σου σερβίρει ποικιλίες με jamón και άλλα αλλαντικά και τυριά.

Μεραρχίας 9 & Φίλωνος 101, τηλ. 210 4174591.

barouge

barouge1

Barouge
Με βιομηχανική διακόσμηση και στυλ το Barouge είναι ένα ακόμα από τα νέα στέκια της Τρούμπας. Στο γκρι σκηνικό του που σπάει από ένα μπορντό κοντέινερ (ναι, κανονικό κοντέινερ) και ένα πορτρέτο της Marilyn Monroe θα απολαύσεις ένα φλιτζάνι espresso, θα τσιμπήσεις κάτι από τον comfort κατάλογο του (burger, pasta αλλά και χορταστικές σαλάτες) και πιο βράδυ θα κουνηθείς στους ρυθμούς της pop αλλά και της μαύρης μουσικής πίνοντας προσεγμένα ποτά και κοκτέιλ.

Φίλωνος 91, τηλ. 213 0375221.

rouan_thai

rouan-thai1

Rouan Thai
Cult στα όρια του φολκλόρ με πολλούς να τη χαρακτηρίζουν και ως ταϊλανδέζικη ταβέρνα. Και δεν έχουν άδικο, μιας και το χώρο διακοσμούν κεντητοί ελέφαντες και η βασιλική οικογένεια της Ταϊλάνδης… Πρόκειται για μια οικογενειακή υπόθεση, αφού η μαμά, εκ Ταϊλάνδης, έχει αναλάβει τα ινία της κουζίνας, ο πατέρας, Πειραιώτης, το σέρβις και η κόρη παίζει μπαλαντέρ. Ό,τι και να δοκιμάσεις εδώ είναι καλομαγειρεμένο και σπιτικό, έρχεται σε χορταστικές μερίδες και σε αποζημιώνει για την επιλογή σου. Άσε που δεν θα πληρώσεις και μια περιουσία.

Ναυάρχου Νοταρά 131, τηλ. 210 4294494.

maharajaeditededited

Maharaja Kitchen
Σίγουρα δεν θα σε τραβήξει με την πρώτη ματιά. Θα χρειαστεί να κάνεις τον κόπο να ανέβεις στο ημιόροφο της πολυκατοικίας, όπου στεγάζεται, αφού φυσικά περάσεις την είσοδο του παρακείμενου παρακμιακού μπαρ. Ο χώρος μικρός. Λιγοστά τραπέζια με πορτοκαλί καρεδάκια, μια τηλεόραση να παίζει ινδικά κανάλια και ένας μελαχρινός μάγειρας να σου χαμογελάει. Αφού ξεπεράσεις την αίσθηση ότι μπήκες σε ένα παράνομο μέρος και καθίσεις, σου εξηγούν τι έχουν και σου δίνουν πληροφορίες για το ινδικό φαγητό. Πάντα με χαμόγελο. Όχι όμως ψεύτικο. Και αυτό είναι που θα σε κάνει να νιώσεις ακόμα πιο άνετα. Τα πιάτα έρχονται πληθωρικά και πολύ αρωματικά. Και κάπως έτσι σου φεύγει ο αρχικός φόβος και βάζεις την κουζίνα του Maharaja στη λίστα σου. Γιατί και τρως καλά και πληρώνεις λίγα.

Νοταρά 122, τηλ. 210 4294117.

abakos1edited

Άμπακος
Με όνομα που σε προδιαθέτει για υπερβολές είναι από τα πιο πρόσφατα μαγαζιά που άνοιξαν στην περιοχή. Μετράει μόλις μερικούς μήνες ζωής και ήρθε για να μάθει τους Πειραιώτες τι πάει να πει καλό κρέας. Ξύλινο σκηνικό, με άνετους καναπέδες, ιδιαίτερες καρέκλες, μπουκάλια κρασιού να κρέμονται από πάνω σου και πέντε βαρέλια που χρησιμεύουν σαν βιτρίνα. Το μενού φέρνει την υπογραφή του chef Δήμου Κουρογιάννη που έχει συνδυάσει την τέχνη του ψησίματος και τα κρέατα της Λατινικής Αμερικής με πολλά ελληνικά προϊόντα. Νόστιμη picaña, ζουμερό και σωστά ψημένο rid eye από back angus, χορταστική μοσχαρίσια σπαλομπριζόλα (για δύο φυσικά) αλλά και σπιτικές τραγανές τηγανητές πατάτες που σε κάνουν να τις ξαναζητήσεις. Φυσικά υπάρχουν και άλλα και όσο για την ποσότητα… την προδίδει το όνομα του. Στον Άμπακο δεν έρχεσαι για να φας λιτά.

Μεραρχίας 14 & Φίλωνος 66, τηλ. 2104525251.