Φρεσκοτηγανισμένα και πικάντικα, τυλιγμένα σε μαλακή αραβική πίτα με πίκλες και δροσερά λαχανικά για να σπάει η αψάδα, βουτηγμένα συνήθως σε σκορδάτη σάλτσα από ταχίνι, τα αραβικά φαλάφελ κάνουν θραύση στον πλανήτη του street food. Πόσα ξέρεις, όμως, πραγματικά για τους τραγανούς ρεβυθοκεφτέδες της Μέσης Ανατολής;

Πρόκειται για ένα κλασικό πεντανόστιμο κεφτεδάκι που παραδοσιακά φτιάχνεται με ρεβίθια (ή κουκιά), ολόφρεσκα μυρωδικά, μπαχαρικά, όπως κόλιανδρος και κύμινο και μια γερή δόση από σκόρδο. Τα υλικά παρασκευής του είναι λίγο πολύ αποδεκτά από όλους. Αυτό που οξύνει τα πνεύματα είναι η προέλευση του διάσημου ρεβιθοκεφτέ. Αν ψάξεις να βρεις από πού κρατάει η σκούφια του, δύσκολα θα καταλήξεις κάπου αφού οι απόψεις διίστανται. Η αντιπαράθεση μεταξύ Παλαιστινίων και Ισραηλιτών για τα «πνευματικά δικαιώματα» του φαλάφελ κρατά μέχρι και σήμερα. Το τελευταίο πάντως που ενδιαφέρει όσους στέκονται στην ουρά υπομονετικά για να τα γευτούν είναι η καταγωγή τους…

5 φαλαφελάδικα που αξίζει να δοκιμάσεις
Η τάση της πολυεθνικής κουλτούρας στο φαγητό, το χαμηλό κοστολόγιο των φαλάφελ και η εκρηκτική γεύση τους ήταν αρκετά για να αρχίσουν να ξεφυτρώνουν στην Αθήνα φαλαφελ στέκια που πουλάνε το ανατολίτικο σνακ από 1,5 μέχρι 3,5 ευρώ. Τα παρακάτω 5 είναι και τα επικρατέστερα.

not just falafel3

Not Just Falafel
Στη γωνία Ρόμβης και Περικλέους το παλιό Vintage Bar διαδέχτηκε πέρυσι ένα νέο στέκι που παίζει την Aνατολή στα δάχτυλα. Στο Not Just Falafel δοκιμάζουμε χορταστικά χειροποίητα φαλάφελ τυλιγμένα σε αραβική πίτα με πίκλες, πικάντικη σάλτσα και λαχανικά, αλλά όπως λέει και τ’ όνομά του δεν έχει μόνο φαλάφελ. Εδώ θα βρεις και λιβανέζικα κίμπε από πλιγούρι και κιμά, που σερβίρονται με δροσερή σάλτσα γιαουρτιού, συριακή μουχαμάρα (πολτός ψητής πιπεριάς με καρύδι), δροσερά ταμπουλέ και φατούς, που φτιάχνονται τη στιγμή της παραγγελίας, σις ταούκ, δηλαδή σουβλάκι με μαριναρισμένο κοτόπουλο, αλλά και παραδοσιακό χούμους.

Ρόμβης 16 & Περικλέους, Κέντρο, τηλ. 210 3211393.

Flafel Abu Milad
Το φαλαφελάδικο που τρώνε οι ντόπιοι -όχι της Αθήνας- αλλά του Λίβανου, της Αιγύπτου και άλλων χωρών της Μέσης Ανατολής, μόνο τυχαίο δεν είναι. Ο Ιμπραήμ και ο Μαχμούτ από την Αίγυπτο τηγανίζουν non stop από τις 11 το πρωί μέχρι τις 11 το βράδυ φαλάφελ και κίμπε και φτιάχνουν τα πιο αυθεντικά σάντουιτς με αυτά και με κεμπάπ από κοτόπουλο ή κρέας. Αν ο δρόμος σε βγάλει εκεί, αξίζει πάντως να δοκιμάσεις και τα asbet djej τους, κοινώς τα σαλτσάτα συκωτάκια πουλιών, που είναι μαγειρεμένα με λιβανέζικο στυλ και αρωματισμένα με πολλά μπαχαρικά.

Λιοσίων 5, Πλατεία Βάθη, τηλ. 210 5224880.

the falafel project

The Falafel Project
Οι φίλοι των φαλάφελ θα βρουν το αγαπημένο τους street food και στο Χαλάνδρι, στο νεοφερμένο The Falafel Project. Το Purple Haze είναι μία από τις προτάσεις που ξεχωρίζουν στον κατάλογο με τα μοσχομυριστά φαλάφελ να τυλίγονται σε αραβική πίτα παρέα με σαλάτα καρότο, λάχανο και σταφίδες. Dressing σαγκουίνι, ντιπ παντζάρι, κάρδαμο, κόλιανδρο και ταχίνι με χάρισα συμπληρώνουν μία από τις βερσιόν του ανατολίτικου κεφτέ που μας συστήνεται λίγο διαφορετικά από τα συνηθισμένα.

Χαϊμαντά 19-21, Χαλάνδρι, τηλ. 210 6819192.

falafellas5

Falafellas
Το λιλιπούτειο φαλαφελάδικο της Αιόλου με το που άνοιξε τις πόρτες του πριν από 1½ χρόνο και κάτι έγινε ταχύτατα πόλος έλξης για περαστικούς και όχι μόνο. Τα φρέσκα ροδαλά ρεβιθοκεφτεδάκια που τυλίγονται σε μικρές (pocket) ή μεγάλες (giant) πίτες με λαχανικά, σάλτσα ταχίνι, γιαούρτι, κόκκινη σάλτσα και τουρσί, αλλά και το χούμους ή το δροσερό ταμπουλέ αξίζουν την αναμονή στη συνηθισμένη ουρά που βρίσκεις απέξω.

Αιόλου 51, τηλ. 2103239809.

falafeladiko25

Falafeladiko
Φαλάφελ σε πίτα ή μερίδα; Αν προτιμήσεις πίτα δώσε βάση σε αυτή με τα ψιλοκομμένα λαχανικά -μελιτζάνα, αγγούρι, ντομάτα- που τυλίγονται αγκαλιά μαζί με τραγανά φαλάφελ. Στο μενού παίζουν ακόμα λαχταριστά λαχματζούν, τρυφερό μαριναρισμένο κοτόπουλο, χούμους, δροσερές ταμπουλέ και φατούς.

Δροσίνη 5, Κηφισιά τηλ. 210 8013413.