Οι Φώτης Φωτεινόγλου -γνωστός από το εστιατόριο Σεϋχέλλες στο Μεταξουργείο- και Θοδωρής Κασσαβέτης, έστησαν ένα χαλαρό και προσιτό εστιατόριο στον Νέο Κόσμο.

Το όνομά του προκύπτει από ένα λογοπαίγνιο με τα ονόματα των ιδιοκτητών, οι γευστικές προτάσεις των οποίων είναι απλές και προσιτές και μάλλον αυτός είναι και ο λόγος που στους μόλις δύο μήνες λειτουργίας του έχει κερδίσει τις εντυπώσεις. Ο λιτός χώρος με τις τσιμεντοκολόνες, τη μεγάλη μπάρα που χωρίζει τη σάλα από την ανοιχτή κουζίνα και τα μαρμάρινα τραπεζάκια συμπληρώνουν τον απλό χαρακτήρα του μαγαζιού και την κατασταλαγμένη εικόνα που έχουν οι σεφ για το είδος του φαγητού που προσφέρουν.

Στο νέο αυτό εγχείρημα, οι μετρημένες επιλογές του μενού, που αλλάζουν καθημερινά, δίνουν το στίγμα μιας κουζίνας οικείας στην οποία πρωταγωνιστούν ποιοτικές πρώτες ύλες που παραγγέλνουν ή βρίσκουν σε καθημερινή βάση στην αγορά. Βιολογικός κόκορας, χοιρινά από την Κρήτη, αμνοερίφια από την Κίμωλο και το Μεσολόγγι, καβουρμάς από την Κομοτηνή είναι μερικές από τις πιο χαρακτηριστικές τους σταθερές αναφορικά με το κρέας, κάποιες από τις οποίες θα βρείτε μαγειρεμένες ποικιλοτρόπως όταν το συμπεριλαμβάνουν στο μενού ημέρας. Θα σημειώσουμε ότι οι σεφ αγαπούν πολύ (πάρα πολύ όμως) το ψάρι και στο μενού τους το τιμούν δεόντως. Τους μοντερνισμούς τους έχουν κάνει πέρα όχι γιατί δεν γνωρίζουν πώς να διαχειριστούν τα ρόνερ (συσκευές για μαγείρεμα σε κενό αέρος) αλλά από επιλογή.

Εξίσου απλή και η λογική τους στο κρασί. Δεν έχουν οινική λίστα, η κάρτα αλλάζει συχνά και δεν αποκλείεται να εντάξουν στις προτάσεις μας και κάποιες ετικέτες από τον διεθνή αμπελώνα, γιατί δεν κινούνται σε αυστηρά ελληνικό αλλά σε μεσογειακό πλαίσιο.

Στην κάρτα τους, λοιπόν, μην περιμένετε να δείτε προτάσεις με μακροτενείς τίτλους, αλλά πιάτα που είναι ακριβώς αυτό που γράφουν, όπως τα μύδια αχνιστά (με λεμόνι και μαϊντανό), το σωστά ψημένο μυλοκόπι στη σχάρα με βραστά χόρτα, η γάμπαρη σαγανάκι, το βιολογικό λουκάνικο χοίρου με μπρουσκέτα καπνιστής μελιτζανοσαλάτας,το θράψαλο στη σχάρα με ταραμά, το ραβιόλι με ξινότυρο και σάλτσα λεμονιού και άλλα τέτοια… Η μαστοριά του καλού μάγειρα φαίνεται στα απλά και η γνωστή θεωρία εδώ επιβεβαιώνεται.

info
Ντουρμ 1 & Κασομούλη 6-8, Νέος Κόσμος, τηλ. 211 4148624. Κόστος: € 18 – 22. Ανοιχτά: Από τις 16.00. Σάββατο από τις 14.00 και Κυριακή από τις 13.00. Κλειστά Κυριακή και Δευτέρα.

Φωτογραφίες: Σίσσυ Μόρφη