Δεν είναι η πρώτη φορά που θα γράψω και θ’ αναφερθώ σε αυτή την όμορφη ζεστή ταβέρνα του Ξενοφώντα και της Ελισσάβετ. Η πρώτη μου επίσκεψη ήταν πριν από δύο χρόνια περίπου όταν σιγά σιγά το όνειρό τους να δημιουργήσουν ένα χώρο όπου και θα έτρωγες καλά και θα περνούσες καλά γινόταν πραγματικότητα. Τότε η Ελισσάβετ δεν ήξερε και πολλά από μαγειρική. Της άρεσε, το πάλευε και έκανε ό,τι μπορούσε σερβίροντας πιάτα που μπορεί να τους έλειπαν οι τεχνικές, είχαν όμως, στην πλειοψηφία τους μια νοστιμάδα. Αυτή της σπιτικής μαγειρικής θα έλεγα. Ο δε Ξενοφώντας είχε αναλάβει τις πρώτες ύλες, το σέρβις, την επικοινωνία, με λίγα λόγια όλα τα υπόλοιπα. Η Βόλτα λοιπόν έγινε μια παρεϊστικη ταβέρνα με τον καιρό που αποκτούσε όλο και περισσότερους θαμώνες.

volta

Όμως, φέτος αποφάσισε να κάνει ένα βήμα παραπάνω και να γίνει πιο «νόστιμη». Έτσι, φώναξε τη μαγείρισσα Μάρω Διακάτου να βάλει και αυτή ένα χεράκι. Με τη Μάρω είχαμε γνωριστεί στο νησί της, τη Σύρο, όπου είχα δοκιμάσει την κουζίνα της στο εστιατόριο που δούλευε. Της αρέσει και ξέρει να χειρίζεται καλά την παραδοσιακή κουζίνα. Δεν την λες φολκλόρ, ίσα-ίσα. Εκπροσωπεί αυτή την κουζίνα που μας λείπει, που θέλουμε να δοκιμάζουμε και την αναζητούμε εκεί έξω στα μαγαζιά. Γιατί όπως και να το κάνουμε, είναι η βάση μας, οι ρίζες μας και καλό είναι να μην τις ξεχνάμε.

19554450_1923126894439231_4162316080956163561_n

Στην Βόλτα, λοιπόν, η Μάρω, παίζει βοηθητικό ρόλο, γι’ αυτό και δεν είναι πάντα εκεί. Έβαλε όμως το «χεράκι» της στο καινούριο μενού και αυτό φαίνεται. Επίσης έδωσε και περισσότερο θάρρος –που ίσως να έλειπε- στην Ελισάβετ να πάρει πρωτοβουλίες και ρίσκα. Δεν μιλάμε όμως για αλλαγή ταυτότητας της Βόλτας, αλλά για μια νέα εκδοχή της που θα την χαρακτήριζα ενδιαφέρουσα και πιο νόστιμη.

Φυσικά και έμειναν πιάτα από τον παλιό κατάλογο, όπως ο πληθωρικός καγιανάς, το πολύ νόστιμο χορταρικό μπιφτέκι, οι αλοιφές (η τυροκαυτερή αλλά και η μελιτζανοσαλάτα χρίζουν οπωσδήποτε ειδικής μνείας) αλλά και οι κυβάτες πατάτες που πλέον μπορείτε να τις ζητήσετε και με πάπρικα. Μπήκαν όμως και πολλά καινούρια όπως τα τυρένια κεφτεδάκια από κρητικό ξινόχονδρο, το μοσχαρίσιο συκώτι με πράσινο μήλο, η λαχανιά με λουκάνικο από κουνέλι, τα ζουμερά δαχτυλάκια (κεμπάπ από μοσχαρίσιο και αρνίσιο κιμά) με τα μπαχαρικά καθώς και η χοιρινή τηγανιά με δαμάσκηνα και πιπεριές.

Η νέα εκδοχή της Βόλτας στα Κάτω Πετράλωνα έχει ενδιαφέρον. Έχει χαρακτήρα, άρωμα, γεύση αλλά και απλότητα. Μια απλότητα που πολλοί αναζητάμε και δεν τη βρίσκουμε εύκολα στις ταβέρνες της νέας εποχής.

27744780_10155506791719387_664938065_o

Όσο για την Πέμπτη 8 Φεβρουαρίου, που είναι και Τσικνοπέμπτη, από τις 8 μ.μ., το εστιατόριο Βόλτα έχει ετοιμάσει μια ξεχωριστή βραδιά, με ένα σπέσιαλ μενού και πιάτα όπως καραμελωμένες πανσέτες, παϊδάκια κοτόπουλο, λαχταριστά ορεκτικά, φρέσκιες σαλάτες και χειροποίητα γλυκά.

info
Ιπποθοντιδών 10 & Κειριαδών, Κάτω Πετράλωνα τηλ. 2103459172.