Πριν μερικές μόνο μέρες, η «Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Νάξου » άνοιξε το «1926», ένα εστιατόριο που συνδυάζει την παραδοση με την ανάπτυξη, στην καρδιά της Νάξου. Πρόκειται για το πρώτο ελληνικό εστιατόριο του οποίου τα πιάτα θα είναι εξ ολοκλήρου από τοπικά προϊόντα! Το εστιατόριο αναμένεται να γίνει το απόλυτο στέκι για ντόπιους και τουρίστες οι οποίοι θα μπορούν να αγοράσουν αυτό το οποίο έφαγαν και ήπιαν από το πρατήριο της Ένωσης.

Όπως χαρακτηριστικά είπε ο πρόεδρος της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Νάξου Δημήτρης Καπούνης στο protothema.gr, ο επισκέπτης του «1926» θα έχει την επιλογή να διαλέξει πιάτα και ροφήματα των οποίων τα υλικά τους θα προέρχονται αποκλειστικά από την Ναξιώτική Γη. «Το κατάστημα, είναι ένα εγχείρημα το οποίο το πραγματοποιούμε για πρώτη φορά και είναι ίσως το μοναδικό μαγαζί σε αυτό το στυλ σε ολόκληρη την Ελλάδα καθώς θα δημιουργεί εδέσματα μόνο με προϊόντα Νάξου. Ένας επισκέπτης δεν θα βρει ζάχαρη, καφέ και ζυμαρικά ότι παράγει η Νάξος θα υπάρχει εδώ και θα το στηρίξουμε με όλες μας τις δυνάμεις. Άξιο αναφοράς είναι το γεγονός ότι ο καταναλωτής ότι γευτεί στο εστιατόριο της Ένωσης, θα μπορεί να το αγοράσει για το σπίτι του από το πρατήριο του Συνεταιρισμού μας ή ακόμα και από το e-shop της Ένωσης» είπε χαρακτηριστικά.

Ο δημιουργός και ο άνθρωπος που βρίσκεται πίσω από τις επιλογές και τον δύσκολο συνδυασμό των υλικών, είναι ο Ναξιώτης σεφ Βαγγέλης Βενιέρης, ο οποίος υπογραμμίζει ότι το εστιατόριο είναι ιδιαίτερο μιας και τα προϊόντα του νησιού θα μπορούν πλέον να δοκιμάζονται απευθείας από τους ενδιαφερόμενους ενώ τόσο τα υλικά που θα χρησιμοποιούνται όσο φυσικά και η εκτέλεση των συνταγών θα μπορούν να βρίσκονται στην διάθεση του καταναλωτή.  «Η ιδιαιτερότητα του συγκεκριμένου καταστήματος είναι ότι δεν θα σερβίρονται προϊόντα τα οποία δεν παράγονται στο νησί. Το κατάστημα θα δουλέψει μόνο με τοπικά προϊόντα Νάξου μικρών και μεγάλων παραγωγών. Παράδειγμα δεν θα έχει καθόλου ζυμαρικά και ρύζι μιας και δεν παράγει το νησί. Μόνο τοπικά προϊόντα πιστοποιημένα, υγιεινά, ποιοτικά και απόλυτα ασφαλή. Το ότι δεν χρησιμοποιούνται όλα τα μπαχαρικά η τα μυρωδικά που έχουμε συνηθίσει δεσμεύει λίγο τον τρόπο παρασκευής των εδεσμάτων αλλά τα υλικά μας είναι αρκετά και λόγο της ποιότητας τους, η οποία διαφέρει κατά πολύ από την μαζική παραγωγή, όποιος θα δοκιμάσει θα διαπιστώσει ότι το αποτέλεσμα σε ένα πιάτο θα είναι καλύτερο από το συνηθισμένο. Τα πιάτα θα είναι πιο απλά αλλά θα έχει καθαρές γεύσης της Ναξιώτικης γης» τόνισε.

Στο μενού του συναντάμε πιάτα, όπως γαλοτυρόπιτα με γλυκιά μυζήθρα, γραβιέρα Νάξου, λευκό τυρί και κεφαλοτύρι Νάξου, παραδοσιακή βυσσινάδα, πατάτες Νάξου τηγανητές με τριμμένη γραβιέρα Νάξου, ναξιώτικο ροστό και φρέσκο ναξιώτικο γιαούρτι με θυμαρίσιο μέλι. Ανυπομονούμε να τα δοκιμάσουμε όλα!

Πηγή: Protothema.gr 

info
Παραλία Χώρας Νάξου, Τηλ. 2285 023866