Είναι από τα μαγαζιά της Νάξου, που αξίζει να επισκεφτείς για να δοκιμάσεις αυθεντικά ναξιώτικα προϊόντα, αφού δεν έχει τίποτα που δεν παράγεται στο νησί! Με λίγα λόγια, αν πας και ζητήσεις μακαρόνια δεν έχει, αφού δεν παράγονται μακαρόνια στη Νάξο. Έχει όμως πατάτα Νάξου ωραιότατη και πεντανόστιμη και μάλιστα σε πάρα πολλές εκδοχές: Με αβγά μάτια και ναξιώτικο λευκό τυρί, τηγανητές (σκέτες, με γραβιέρα ή με ξινομυζήθρα), γεμιστές με τυριά, βούτυρο και μυρωδικά και σε άλλους συνδυασμούς που έχουν ενδιαφέρον. Αυτός ήταν άλλωστε εξαρχής και ο στόχος της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Νάξου, που άνοιξε αυτό το εστιατόριο, τον Δεκέμβριο του 2018: να περιλαμβάνει πιάτα με πρώτες ύλες που προέρχονται αποκλειστικά και μόνο από τη Νάξο! Με αυτόν τον έξυπνο και πρωτότυπο τρόπο, η Ένωση, που έδωσε στο όνομα του εστιατορίου της τη χρονιά της ίδρυσής της, δηλαδή «1926» προσπαθεί να αναδείξει όσο μπορεί τον γαστρονομικό πλούτο της Νάξου. Και τα καταφέρνει περίφημα, μιας και η γη της Νάξου είναι πραγματικός θησαυρός και δεν υπάρχει τίποτα πιο ωραίο για έναν επισκέπτη-ταξιδιώτη, είτε είναι Έλληνας είτε ξένος, από το να γεύεται ντόπια προϊόντα από τον τόπο που βρίσκεται.

Έτσι, κι εμείς δοκιμάσαμε τον Σεπτέμβρη που το επισκεφτήκαμε κρέας, αβγά, λαχανικά και γαλακτοκομικά απίστευτης νοστιμιάς, από μικρούς Ναξιώτες παραγωγούς, όπως και τις διάσημες -και πιστοποιημένες- πατάτες Νάξου, αλλά και τα φημισμένα ναξιώτικα τυριά. Τα κρεατικά ήταν ένα κι ένα: δοκιμάσαμε αργοψημένο αρνάκι στο φούρνο, πεντανόστιμο κοκκινιστό μοσχαράκι, αλλά και το περίφημο Ρόστο (χοιρινό μπούτι σε σάλτσα φρέσκιας ντομάτας με σκόρδο), παραδοσιακό πιάτο του νησιού. Η χοιρινή τηγανιά έρχεται με πιπεριές και ναξιώτικο λευκό τυρί, ενώ ο μουσακάς με καπνιστή μπεσαμέλ και σερβίρεται σε ατομικό κεραμικό σκεύος. Ωραία επιλογή είναι και ο Καλόγερος, ίσως και η αγαπημένη μας, μιας και έχει μοσχαράκι κοκκινιστό με μελιτζάνα, ξινομυζήθρα, ντομάτα και γραβιέρα. Υπάρχουν, ωστόσο και κάποιες διαφορετικές προτάσεις, όπως τα αρνίσια παϊδάκια σχάρας με θυμαρίσιο μέλι, η γραβιέρα σαγανάκι με μαρμελάδα ντομάτα και η χοιρινή μπριζόλα σχάρας με φρέσκο αγελαδινό βούτυρο, σκόρδο και άνηθο. Ακόμη και τα ποτά που θα πιει κανείς στο «1926» είναι αποκλειστικά τοπικής παραγωγής -οι μπίρες, τα κρασιά και τα αναψυκτικά- ενώ οι πίτες, τα σάντουιτς και τα αλείμματα περιέχουν συστατικά 100% ναξιώτικα.

Το ωραίο είναι ότι το «1926» λειτουργεί όλη την ημέρα, έτσι ώστε να απολαμβάνεις στον φιλόξενο χώρο του γεύσεις από το πρωί ως το βράδυ. Είναι μια πολύ καλή ιδέα ακόμα και για την ώρα που περιμένεις να έρθει το καράβι μιας και βρίσκεται ακριβώς πάνω στην παραλία της Χώρας και έχει θέα όλο το λιμάνι. Γιατί, μια… βαρβάτη ομελέτα με πατάτες, για παράδειγμα, που έχει εκτός από πατάτες και αβγά, γραβιέρα, γίδινο τυρί και γραβιέρα με βότανα, είναι ένα πιάτο που κάλλιστα θα έπαιρνες και για πρωινό. Ή ένα πλατό ναξιώτικων τυριών με μια παντζαροσαλάτα και ένα ποτήρι ντόπιο κρασί θα ήταν το ιδανικό συνοδευτικό για απογευματινό χάζι στο λιμάνι… Tο «1926» λειτουργεί όλο το έτος και είναι μια ευχάριστη έκπληξη ακόμα και για τους επισκέπτες του νησιού που για επαγγελματικούς λόγους βρίσκονται στη Νάξο για λίγες ή περισσότερες μέρες κατά τους χειμερινούς μήνες. Ο εσωτερικός χώρος, άλλωστε, είναι πολύ όμορφος και περιλαμβάνει γκραβούρες από το 1400, το 1700 και το 1800 στους τοίχους, οι οποίες απεικονίζουν τη Νάξο όπως την κατανοούσαν οι άνθρωποι του τότε, που σχεδίαζαν ό,τι έβλεπαν. Τέλος, αν πραγματικά δοκιμάσεις κάτι που σου άρεσε τόσο που θα ήθελες να πάρεις μαζί σου, στη διπλανή πόρτα του εστιατορίου, λειτουργεί το Οπωροπαντοπωλείο-Κρεοπωλείο και μίνι μάρκετ της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Νάξου. Να πάτε!

info
«1926», Παραλία Χώρας Νάξου, τηλ. 2285023866, https://www.1926naxosrestaurant.gr
Το εστιατόριο λειτουργεί όλο το έτος.